İsrail resmi televizyon kanalı KAN'ın adı belirtilmeyen askeri kaynaklardan aktardığına göre, İsrail ordusu yakın gelecekte Refah'a karadan bir işgal operasyonu başlatarak çok sayıda Filistinliyi tahliye etmek üzere hazırlanıyor.

Kanalın askeri haberler yorumcusu İtay Blumental, "İsrail ordusunun planına göre, Refah'ta yaşayan 1 milyondan fazla Filistinlinin bölgeyi terk ederek, son zamanlarda hazırlanan barınaklara Gazze Şeridi'nin güneyi ve orta kesiminde yerleştirilmeleri istenecek." şeklinde açıklama yaptı.

Blumental, yerinden edilmiş Filistinliler için uluslararası yardım kuruluşları ve diğer devletler tarafından Gazze'nin güneyi ve orta kesiminde binlerce çadırın daha önceden hazırlandığını belirtti.

KAN, yayını sırasında, Refah kenti ile Han Yunus arasında son haftalarda kurulan çadır kentini gösteren fotoğrafları izleyicilere aktardı.

Ayrıca Blumental, planın ABD ve diğer belirtilmemiş bölge ülkelerine sunulduğunu ifade ederek, İsrail ordusunun Refah'taki ilerleyişinin aşamalı olarak gerçekleşeceğini belirtti.

İsrail ordusunun Refah'a yönelik kara harekatı öncesinde, tahliye edilecek bölgedeki insanlara bu durumun bildirileceğini vurgulayan Blumental, operasyonun adım adım ilerleyeceğini sözlerine ekledi.

Blumental'a göre, İsrailli güvenlik yetkililerine göre, Refah kentindeki insanların tahliyesi 4 ile 5 hafta sürecek.

Revize edilmiş plan

KAN, ABD'nin çekinceleri nedeniyle İsrail ordusunun hazırladığı planın 4 kez değiştirilerek revize edildiğini bildirdi.

İsrail resmi televizyonu KAN'a göre, Amerikalılar başlangıçta Refah'a yönelik kara operasyonunun suçsuz insanlara zarar verebileceği endişesiyle şiddetle karşı çıktılar. Ancak daha sonra kente girişin önemini anladılar.

KAN'a göre, Tel Aviv Refah operasyonu için ABD ile birlikte bir operasyon odası kurma aşamasında.

Adı belirtilmeyen bir İsrailli askeri yetkilinin açıklamalarına göre, yetkili ABD'nin endişelerini anladıklarını ancak, Gazze Şeridi'nde bir askeri operasyonun son bulmasının mümkün olmadığını vurguladı.

ABD'nin pozisyonu

Israel Hayom gazetesine göre, Refah'a karadan yapılacak olan işgal planı, Gazze'nin lideri Yahya Sinvar'ın arabulucular aracılığıyla yapılan teklifi reddetmesinin ardından harekete geçirildi.

Japonya, yendeki değer kaybının da etkisiyle turist akınına uğradı Japonya, yendeki değer kaybının da etkisiyle turist akınına uğradı

İsrail'in, İran'a verdiği sınırlı karşılığın arkasındaki neden olarak ise ABD'nin Refah'a karşı tutumunu yumuşatma isteği gösterildi.

Refah'ın işgali konusunda ise İsrail'in, bu operasyonun gerçekleştirilmesi için diğer ülkelerle işbirliği yapacağı belirtildi.

Mısır, Ürdün ve ABD'nin arabuluculuğunda gerçekleşen dolaylı müzakereler ise Hamas'ın Gazze'den güçlerini çekme ve savaşı sona erdirme taleplerinin reddedilmesiyle sonuçsuz kaldı.

İsrail'in iddiaları

Gazze'de 1,5 milyon Filistinlinin yaşadığı Refah'ı karadan işgal etmeyi planlayan İsrail, bölgeyi "Hamas'ın son kalesi" olarak görerek bu işgalde ısrar ediyor, insani felaket uyarılarına rağmen.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'nin kuzey ve orta kesimine yoğun hava saldırıları ve karadan işgali sonucunda Filistinliler güneye göç etmeye zorlanıyor.

Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarda en az 14 bin 685'i çocuk, 9 bin 670'si kadın olmak üzere 34 bin 183 Filistinlinin ölümüne neden olan İsrail saldırılarında ise 77 bin 143 kişi yaralandı.

İsrail, Gazze'deki ihlalleri nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırım suçlamasıyla yargılanmasına ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ateşkes çağrısına rağmen saldırılarını sürdürüyor.

İsrail'in Refah'a olası kara saldırısı

Uluslararası uyarılara rağmen, Refah'a yönelik saldırı planını onayladığını defalarca kez tekrarlayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 8 Nisan'da yaptığı açıklamada saldırı için bir tarih belirlendiğini ifade etmişti.

Ancak, İsrail devlet televizyonu KAN'ın 14 Nisan tarihli haberinde, Netanyahu'nun belirlediği tarihin "ertelendiği" iddiasına yer verilmişti. Bu gelişme, önceden belirlenen planların değişebileceğine dair bir belirsizlik yarattı.

Ayrıca, İsrail'in, kara işgali öncesinde bölgeden tahliye edilecek insanlar için Refah yakınlarında 10 bin çadır kurma planı olduğu öne sürülmüştü. Bununla birlikte, 30 bin ek çadırın satın alınma aşamasında olduğu ve bu çadırların da aynı bölgeye daha sonra kurulacağı belirtilmişti.

Kaynak: AA