Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, "Kadının hem ailesini koruyup hem de sosyal yaşamda faal olmasını zorlaştıran her türlü engeli değiştirmek için çareler bulmak zorundayız" dedi. TRT World televizyonunun sorularını yanıtlayan Bayraktar, aile yapısı ve kadının toplumdaki yeri konusunda açıklamalarda bulundu. "Dünyaya bugün baktığınız zaman, her yerde yaşananları gördüğünüz zaman, düşünceniz nedir? Üzerinde konuşmamız gereken fakat konuşamadığımız şey nedir?" sorusu üzerine Bayraktar, üzerinde konuşulması gereken en önemli konunun, insani problemler ve insanı insan yapan değerler hakkında olması gerektiğini söyledi.

İnsanlığa karşı iyi olmak, insanlarla sağlıklı ilişkiler kurmak, sağlıklı tepkiler almak ve iletişim kurmanın önemine değinen Bayraktar, maddi bir iyilikten ziyade, insanın doğasına neyin iyi geldiğinin düşünülmesi gerektiğini belirtti. Bayraktar, Afganistan, Irak, Suriye ve Afrika'da korkunç durumlardan geçmekte olan "kayıp jenerasyon" denilen çocuklar konusunda kötümser olmadığını dile getirerek, "Fakat bu gerçekten çok zor. Ve bunu yapmak için karar mekanizmalarında temsiliyetin daha iyi olması gerektiğini düşünüyorum. Karar mekanizmaları her şeyin biçimlendirildiği yerlerdir. Bu yüzden aslında biz 'kadınlar ve demokrasi' diyoruz. Bu yüzden 'karar mekanizmalarında yeterince kadın yoksa, siz demokrasiye sahip olamayacaksınız' diyoruz. Aynı şey toplumdaki tüm insan grupları için geçerli. Tüm sesler eşit bir şekilde, dengeli bir şekilde duyulursa, o zaman adaletten bahsedebiliriz ve o zaman tüm çocuklarımız için daha iyi bir gelecekten bahsedebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Cinsiyet eşitliği, kazanımlar sağlamış çok önemli bir kavram

2013 yılında kurulan KADEM hakkında bilgi veren Bayraktar, temel olarak kadın haklarına, genel olarak da tüm toplumun haklarına odaklandıklarını ifade etti.

Cinsiyet adaletinin, cinsiyet eşitliğinden daha iyi bir kavram olduğunu söylediklerini belirten Bayraktar, cinsiyet eşitliğinin, kadınlara büyük kazanımlar sağlamış çok önemli bir kavram olduğunu ve ana akım kadın hakları söylemindeki tüm kazanımları kutladıklarını söyledi.

 KADEM, W20'yi kuran üç STK'dan biri

KADEM olarak BM Kadın Konseyi'ne katıldıklarını, G20 altındaki W20'yi kuran 3 sivil toplum kuruluşundan biri olduklarını belirten Bayraktar, bütünsel bir şekilde çalıştıklarını söyledi.

KADEM'in hayata geçirdiği ve kendisini en çok etkileyen projeyi anlatan Bayraktar, "Yetimhanelerde kalan genç kızlar 18 yaşında buradan ayrılmak zorunda kalıyor. Maalesef birçoğunun çalışma becerisi olmuyor. Gidecek bir aileleri de olmuyor. KADEM olarak 16-18 yaşlarındaki kızlar için eğitim kursları, mesleki eğitim kursları veriyoruz. Onları çeşitli şirketlere yönlendirerek iş sahibi yapmayı amaçlıyoruz. Bazıları çalışmaya başladı, banka hesapları var ve artık kendi başlarına geçinebiliyorlar. Dolayısıyla bu bizim için gerçekten çok önemli bir proje." diye konuştu.