Kadınların zorunlu askerlik yaptığı ülkelerde, genellikle 18-19 yaşına giren kadınlar, askerlik görevini yerine getiriyor. Bazı ülkelerde bu görevi yerine getirecek kadınların bekar olmaları gerekliliği bulunuyor. Uygulamalar her ülkenin ordularında farklılık gösteriyor. Kimi ordularda kadın ve erkek askerler aynı koğuşu bile kullanıyor. Operasyonlar farkılık gösterebiliyor. 

Kadınlar için askerliğin zorunlu olduğu 7 ülke var

Kuzey Kore: Kuzey Kore'de zorunlu askerlik erkekler için 11 yıl, kadınlar için ise görev süresi 7 yıl olarak uygulanıyor.

kuzey kore kadın asker

Eritre:

Eritre'de genç ve bekar kadınlar, 18 ay zorunlu askerlik görevini yerine getiriyor. Bu süre bazen uzayabilmekte veya süresiz olabilmekte.

Eritre kadın asker

İsveç:

2010 yılından sonra kaldırılan zorunlu askerlik uygulaması, 1 Ocak 2018'den itibaren 1999 sonrasında doğan erkek ve kadınlar için tekrar getirildi.

isveç kadın asker

Norveç:

Norveç'te 19 yaşını tamamlayan kadınlar, zorunlu askerlik hizmeti için birimlerine teslim olurlar.

norveç kadın asker

Kadın ve erkekler aynı koğuşta yatıyor

Norveç, denizaltılarda kadın askerlere izin veren ilk ülke olma özelliğine sahip. Askerlik yükümlülüğü 19 yaşında başlıyor ve 44 yaşına kadar devam ediyor.

Norveç'te kadın ve erkek askerler aynı kışlada birlikte kalabiliyor.

norveç kadın asker 2

Rusya:

Rusya'da 18 yaşını tamamlayan kadınlar, erkeklerle kıyaslandığında daha hafif bir askerlik görevini yerine getiriyorlar.

rusya kadın asker

Rusya'da Kadın Askerlerin Tarihi:

II. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği, 1 milyondan fazla kadını silah altına aldı. Kadınlar, keskin nişancı, makinalı tüfek birliği ve tank mürettebatı gibi aktif cephe görevlerinde yer aldılar.

rusya kadın asker 2

İsrail:

İsrail Ordusu'nda kadınlar, birçok farklı görevde yer alabilmekte ve erkekler gibi zorunlu askerlik hizmetini yerine getirmektedirler. Mecburi hizmet süresi kadınlarda 2, erkeklerde 3 yıldır.

israil kadın asker 2

İsrail'de Kadınlar ve Askerlik:

İsrail Ordusu'nda, kadınlar aktif olarak yer alıyor.
israil kadın asker

1994 yılına kadar Hava Kuvvetleri kadınları kabul etmese de, bu politika sonrasında değişti. Ancak, kadınlara hala öncelikli olarak ön saflarda görev verilmiyor.

Kadınlar için askerliğin zorunlu olmadığı ülkeler ise şunlar;

İngiltere'de Kadın Askerlerin Güçlü Rolü:

İngiliz Ordusu'nda, kadınlar doğrudan düşmanla temas ve öldürme gerektiren birimler dışındaki birçok görevde yer alabiliyorlar. Tarih boyunca İngiliz Ordusu'nda kadın savaşçılar önemli bir rol oynamış, örneğin, Kraliçe Boudica MS 62'de Romalılara karşı savaşmıştır.

ingiltere kadın asker

Netanyahu görüşmesinde Trump, “Şu anda 3. Dünya Savaşı’na hiç olmadığı kadar yakınız” dedi Netanyahu görüşmesinde Trump, “Şu anda 3. Dünya Savaşı’na hiç olmadığı kadar yakınız” dedi

Finlandiya'da Kadınların Askerlik Geçmişi:

Finlandiya İç Savaşı sırasında, Kızılların Naiskaarti adında kadın birlikleri vardı. Ancak, iç savaşın ardından kadınların ön saflardaki rolü azaldı. II. Dünya Savaşı sırasında, kadınlar cephe gerisinde gerilla birimlerinde görev aldı.

finlandiya kadın aske

Almanya ve Kadın Askerler:

Almanya'da, 1955 yılında kurulan ordu, NATO ülkeleri arasında muhafazakar bir yapıya sahip. Bu durumun arkasındaki sebep, Nazi döneminde birçok genç kadının orduya alınmasından kaynaklanıyor.

almanya kadın asker

Nepal'da Kadın Askerlerin Rolü:

Nepal Ordusu'nda, kadınlar da askeri birimlerin bir parçası olarak aktif görev alıyorlar.

nepal kadın asker

Türkiye'de Kadın Askerlerin Yükselişi:

Türkiye'de, I. Dünya Savaşı'nın ardından verilen Kurtuluş Savaşı'nda kadınlar muharebelere katıldılar.

türkiye kadın asker

Günümüzde Türk kadınları savaş uçakları dâhil birçok görevde yer alabiliyor.

Türkiye kadın asker 2

ABD 

Amerikan İç Savaşı sırasında Sarah Rosetta Wakeman sahte isimle ve erkek taklidi yaparak orduya katılmış ve Kuzey Ordusunda ön saflarda görev yapmıştır.

II. Dünya Savaşı sırasında kurulan kadın birlikleri çoğunlukla hemşire görevleri yerine getirmiştir. Vietnam Savaşında kadınlar daha çok hava kuvvetlerinde yer almıştır.

abd kadın asker 2
 
2003 yılında ABD, Irak’a saldırdığında ortaya çıkan savaşta kadın asker Jessica Lynch’in esir düşmesi ve kurtarılması özellikle ABD basını tarafından abartılı bir şekilde aktarılmıştır. Ayrıca yine Irak’ta işgalci konumundaki ABD Ordusu mensubu Lynndie England ve Sabrina Harman Ebu Garip Hapishanesinde tutuklulara işkence ettikleri gerekçesiyle suçlu bulunmuşlardır. 

Kaynak: HABER MERKEZİ