Uzun yıllardır kızartmaların sağlığa zararlı olup olmadığı tartışılıyor. Aslında sağlığımıza zarar veren şey kızartma değil, kullanılan yağdır. Kızartma yağları birden fazla kez kullanıldığında ve kullanımlar arasında uzun süre geçtiyse kesinlikle kanserojendir.

Yeniden Kullanılmış Yağ Beyni Dejenere Ediyor

Araştırmalara göre, yeniden kullanılmış kızartma yağında pişen gıdalar beyinde dejenerasyona yol açabiliyor. Bu durum, özellikle tekrar tekrar kullanılan yağda pişirilen yiyecekleri tüketenleri risk altına sokuyor.

Amerikan Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Derneği'nin yıllık toplantısında sunulan bir çalışmada, bilim insanları daha sağlıklı bir diyet uygulayan farelerle karşılaştırıldığında, yeniden kullanılmış yağda kızartılmış yağ tüketen farelerde daha yüksek düzeyde nörodejenerasyon gözlemlediler. Farelerin yavrularında da benzer sorunlar görüldü.

Araştırmacılar, nörodejenerasyondaki artışın, yağın karaciğer, bağırsak ve beyin arasındaki iletişim ağını etkilemesinden kaynaklandığını düşünüyor. Bu ağ, nörolojik bozukluklarla bağlantılı olduğu bilinen karaciğer-bağırsak-beyin ekseni olarak adlandırılıyor.

Uzmanlar Uyarıyor: Kızartma Yağınızı Tekrar Kullanmayın!

Araştırmacılardan Tamil Nadu Merkez Üniversitesi'nden Doçent Kathiresan Shanmugam, derin yağda kızartmanın çeşitli metabolik bozukluklarla bağlantılı olduğu bilindiğini ve uzun vadeli etkilerinin araştırılmadığını belirtiyor. Shanmugam, çalışmanın ilk kez uzun süreli kızartma yağının nörodejenerasyonu artırdığını gösterdiğini vurguluyor.

DSÖ: Küresel aşılamayla 50 yılda 154 milyon hayatın kurtarıldığı tahmin ediliyor DSÖ: Küresel aşılamayla 50 yılda 154 milyon hayatın kurtarıldığı tahmin ediliyor

Shanmugam, yiyecekleri derin yağda kızartmanın genellikle aynı yağın tekrar kullanılmasını gerektirdiğini ve bunun da yağın besin değerini düşürdüğünü ve zararlı bileşikler içermesine yol açtığını söylüyor.

Sonuç olarak, sağlığınız için kızartma yağınızı tekrar kullanmaktan kaçının. Mümkün olduğunca az yağda kızartma yapmayı tercih edin ve tek kullanımlık yağlar kullanın.

Kaynak: HABER MERKEZİ