KKKA hastalığının yoğun şekilde görüldüğü illerden biri olan Yozgat’ta ilkbahar mevsimiyle birlikte kene vakaları başladı. İç Anadolu Bölgesi’nde özellikle YozgatSivas ve Tokat çevrelerinde sık görülen ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan keneler, kırsal kesimde yaşayanlar için risk oluşturuyor. KKKA’nın ölümcül sonuçlar doğurduğunu söyleyen uzmanlar, tarım alanları, yeşil alanlar ve hayvancılığın yapıldığı yerler ile pikniğe giden vatandaşlara uyarılarda bulunarak tedbirli olmalarını istedi. Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Kılınç Toker, “Vücudu kapatan uzun kollu ve uzun bacaklı giysiler, mümkünse çizme, değilse paçaları çorabın içerisine koyma gibi koruyucu önlemler alınabilir” diyerek uyarılarda bulundu. Öte yandan GümüşhaneYozgat ve Sivas gibi birçok ilde yaşanan kene vakalarındaki artış dikkat çekti.

18731659 728Xauto

En Çok Vakaya Saraykent İlçesinde Rastlandı Uzmanlar, kırsal alanda vatandaşların vücudu kapatan kıyafetler tercih etmelerini, pantolon paçalarını çorapların içine sokmalarını tavsiye ederken, ateş, halsizlik, baş ağrısı, vücut ağrısı, ishal gibi şikayetleri bulunan kişilerin ise en yakın sağlık kuruluşuna gitmelerini önerdi. Uzmanlar ayrıca, vücuda yapışan kenenin bulunduğu yerden çıplak elle temas etmeden çıkartılması gerektiğine dikkat çekti.

728Xauto (2)

Yozgat ili genelinde son bir haftada 255 kişinin vücuduna kene yapışırken, kene vakalarının en yoğun olduğu ilçe ise Yozgat’ın Saraykent ilçesi oldu. Saraykent ilçesinde 60Sarıkaya ilçesinde 30Kadışehri ilçesinde 27 ve diğer ilçeler olmak üzere 255 kişi sağlık kuruluşlarına müracaat ederek, vücuduna yapışan keneyi çıkarttı. Kene yapışması nedeniyle Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde 2Yozgat Şehir Hastanesi’nde ise 1 olmak üzere 3 kişinin de tedavisinin devam etti 

1080Xauto

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Vakalarında Artış: Önlemler ve Tedavi

1080Xauto (2)

Çetin, bu yıl KKKA hastalığı şüphesiyle Erzurum'da ölüm vakasının gerçekleştiğine dikkati çekerek, vakaların ise en çok Sivas, Erzurum, Erzincan, Samsun ve özellikle Yozgat civarında görüldüğünü belirtti. Hastalığın başlangıcı ve ölüm arasında bir süreç geçtiğini anlatan Çetin, temennilerinin ölüm olaylarının yaşanmaması olduğunu vurguladı. Çetin, hastalıktan korunmanın en etkili yolunun kenelere karşı alınabilecek basit önlemler olduğunu sözlerine ekledi. 

Kenelere Karşı Alınabilecek Önlemler:

Kasık ağrısı şikayetiyle hastaneye gitti 60 binde bir görülen gebelik yaşadığını öğrendi Kasık ağrısı şikayetiyle hastaneye gitti 60 binde bir görülen gebelik yaşadığını öğrendi
  • Risk Grubunda Olanlar: Hayvancılık, mera ve otlaklarla uğraşan kişiler, kene riski altındadır.
  • Koruyucu Giysiler: Vücudu kapatan uzun kollu ve uzun bacaklı giysiler tercih edilmeli. Mümkünse çizme giyilmeli, değilse paçalar çorabın içine konulmalı.
  • Kene İlaçlaması: Riskli bölgeler düzenli olarak ilaçlanmalı.
  • Kene Kontrolü: Ormandan veya doğadan dönüldüğünde koltuk altı, kulak arkası ve kasık gibi katlantı bölgeleri kontrol edilmeli.

Virüsün Tedavisi Yok:

  • KKKA hastalığına neden olan virüsün direkt bir tedavisi yok.
  • Geç kalınmış vakalarda ölümcül olabilir.
  • Kenenin başını ezmemek önemlidir.

Kenelerle Bulaşan KKKA Vakaları Artıyor: Dikkatli Olun!

Kaynak: AA