Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 'Merkezin Güncesi' adlı blog sayfasında, uzun bir süreden sonra yeniden yayınlanan bir analizde, TCMB Başdanışmanı Yusuf Emre Akgündüz ve TCMB müdürlerinden Ünal Seven, kur korumalı mevduat sahibi şirketlerin döviz alım davranışlarını inceledi.

Analizde, dövizden dönüşümlü kur korumalı mevduatlarla ilgili TL'ye geçiş sürecinin ek bir döviz talebi yaratmadığı, ancak vadesi dolan şirketlerin net döviz alıcısı olma olasılığının yapılan düzenlemeler sonrasında belirgin bir şekilde azaldığı belirtildi.

Analiz kapsamında, 1 Mayıs 2023 tarihinden sonra vadesi dolan şirketlerin spot piyasada gerçekleştirdiği döviz alım ve satım işlemleri incelendi. 1 Mayıs - 21 Kasım 2023 tarihleri arasında, herhangi bir haftada vadesi dolan 28,472 firma için hesaplara ait mevduat tutarları ve döviz alım-satım işlemleri birleştirilerek haftalık bir veri seti oluşturuldu.

Erken hubabat hasadı yüzleri güldürürken tüccara dikkat çektiler Erken hubabat hasadı yüzleri güldürürken tüccara dikkat çektiler

Buna göre, analizde incelenen firmaların yaklaşık yüzde 30'u dönüşüm vadesinde net döviz alıcı konumundayken, bu oran 20 Ağustos 2023 tarihli düzenleme sonrasında belirgin bir şekilde azaldı. Yapılan düzenlemenin döviz talebi üzerindeki olumlu etkisi Eylül sonrasında da devam etti ve vade sonunda net döviz alıcısı olan şirketlerin sayısında azalma gözlendi. Aynı örnekleme göre, şirketlerin yaklaşık yüzde 8'i vade sonu geldiği haftalarda dahi net döviz alıcı konumunda olan DDM hesabına sahip değillerdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ