Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ‘Çorum-Yozgat Tedarik Zinciri İşbirliği Buluşması’ programında iş insanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Oktay, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde bir kalkınma hamlesi başlattığını, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi konulduğunu belirtti. Oktay, "Biz o hedeflerimizden zerre geri adım atmış durumda değiliz. Ölümüne farklı yollar, çok daha ileri gitmek için farklı yollar araştırmanın peşindedir. Biz de onun hızına yetişmek için, koyduğu hedeflerin altını doldurmak için çalışıyoruz" diye konuştu. Kalkınma hamlesine Şırnak, Hakkari, Kırklareli, Edirne de dahil 81 ilin katılacağını vurgulayan Oktay, "Çorum ne kadar çalışıyorsa, Yozgat o kadar çalışmak zorunda. Samsun ve Sinop bir o kadar çalışmak zorunda. İhracata bir o kadar katkı vermek zorunda. İstihdama bir o kadar katkı vermek zorunda. Vergi boyutuna bir o kadar katkı vermek zorunda. Hepimizin bu işi birlikte omuzlamamız gerekiyor' dedi.

Türkiye'nin kişi başı milli gelirinin 9-10 bin dolar seviyelerinde bulunduğuna işaret eden Fuat Oktay, "Kişi başı milli gelire baktığımızda 9-10 bin dolarları konuşuyoruz. Üzerine odaklandığımız şey de 'orta gelir tuzağına Türkiye'nin düşmesine müsaade etmeyeceğiz' diyoruz. 10 bin dolarları 20-25 bin dolar kişi başı milli gelir seviyesine ilk etapta çıkardığımız güne kadar hiçbirimize uyku yoktur, haramdır" diye konuştu.

"Bir şehrin topyekün kalkınması için kendi zenginliklerini ve kaynaklarını kullanması elbette önemlidir" diyen Oktay, "Küresel ekonomide 'sadece kendi yağıyla kavrulma dönemi' bitmiştir. Bugün hepimizin elinde olan telefon, tablet, bilgisayar gibi artık hayatımızın vazgeçilmezi haline gelmiş eşyalara baktığımızda bunu çok net şekilde görebiliriz. Bu ürünlerin çoğu zaman dizaynı bir ülkede yapılıyor, kamerası, çipi, bataryası bir başka ülkede üretiliyor. Kimi zaman tüm bu parçalar, işçilik maliyetlerinin daha uygun olduğu bir başka ülkede birleştiriliyor. Biz de şayet başarılı olmak istiyorsak, 2023 hedeflerimize ve 2053-2071 vizyonumuza ulaşmak istiyorsak, benzer adımları ülkemiz için de atmamız gerekiyor" dedi. Fuat Oktay, "2002'den 2017 yılına kadar ekonomimiz her yıl ortalama yüzde 5,8 oranında büyüme kaydetmiştir. Geçtiğimiz yıl da yaşadığımız tüm olumsuzluklara rağmen yine ciddi bir büyüme rakamına ulaştık" ifadelerini kullandı.