MEHMET POYRAZ/İttifakgazetesi.com

Kuzey Kore, yakın zamanda fırlattığı casusu uydunun, Beyaz Saray, Pentagon ve ABD nükleer uçak gemilerinin "ayrıntılı" görüntülerini geri yolladığını ileri sürdü.

İngiliz gazetesi The Guardian’ın konuyla ilgili haberine göre, söz konusu görüntülerin olup olmadığı bağımsız olarak doğrulanmadı ve uzmanlar, Malligyong-1 casus uydusunun düzgün çalışıp çalışmadığını anlamak için henüz erken olduğunu belirtti. Buna göre casus uydunun fırlatılmasından bir hafta sonra bilgi göndermesi neredeyse imkansız.

Kuzey Kore’nin resmi haber ajansı KCNA, 28 Kasım Salı günü geçtiği haberde, fırlatmayı görüntüleyen ve ardından bilim insanları ve uzay programı çalışanları için bir ziyafete ev sahipliği yapan ülkenin lideri Kim'in, 27 Kasım Pazartesi gecesi geç saatlerde çekilen iki ABD hükümetinin tesislerinin fotoğraflarını gördüğünü duyurdu.

Uydunun ayrıca Virginia'daki bir ABD deniz üssü, bir tersane ve bir hava sahasının fotoğraflarını çektiğini bildiren KCNA, görüntülerin dört ABD nükleer uçak gemisi ve bir İngiliz uçak gemisini içerdiğini de belirtti.

Kuzey Kore ayrıca uydunun Güney Kore'deki askeri tesislerin yanı sıra ABD'nin Pasifik bölgesi Guam ve Hawaii eyaletindeki askeri tesislerin fotoğraflarını çektiğini de iddia etti. Bu arada görüntülerin hiçbiri paylaşılmadı.

Güney Kore'deki askeri yetkililer, Malligyong-1'in yörüngeye girdiğine inandıklarını ancak şu ana kadar uzaydan görüntü alıp gönderme kapasitesine sahip olup olmadığını söyleyemediklerini ifade ettiler.

KUZEY KORE TEHDİT EDİYOR

Rusya'nın teknolojik yardımıyla fırlatıldığı düşünülen casus uydu, 27 Kasım Pazartesi günü BM Güvenlik Konseyi'nde öfkeye neden oldu. BM yaptırımları Kuzey Kore uydularına da uygulanıyor. 

Washington'un BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, Kuzey Kore’nin resmi adı olan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ni zikrederek konseye, "Kuzey Kore, motivasyonlarını açıkça ortaya koydu" diyerek şu ifadelere yer verdi:

Kuzey Makedonya’da 15 Temmuz Paneli düzenlendi Kuzey Makedonya’da 15 Temmuz Paneli düzenlendi

“Kuzey Kore, bu konseyin kararlarını açıkça ihlal ederek balistik füze teknolojisini test ederek nükleer silah dağıtım sistemlerini utanmadan geliştirmeye çalışıyor. Bu pervasız, hukuka aykırı davranış, Kuzey Kore'nin tüm komşularını ve tüm üye devletlerini tehdit ediyor.”

ABD MANCINIKLAMI YOLLUYOR!

Kuzey Kore’nin BM Büyükelçisi Kim Song, güvenlik konseyine nadiren katıldığı bir konuşmada, eleştirenleri ikiyüzlülükle suçladı. Kim, "Dünyadaki başka hiçbir ülke Kuzey Kore kadar kritik bir güvenlik ortamında değil. Savaşan taraflardan biri olan ABD, bizi nükleer silahla tehdit ediyor. Diğer bir savaşan taraf olarak Kuzey Kore'nin, ABD'nin sahip olduğu veya geliştirmekte olduğu silah sistemlerine eşdeğer silah sistemleri geliştirmesi, test etmesi, üretmesi ve sahip olması meşru bir haktır” ifadelerini kullandı. Ayrıca ABD'nin uydu teknolojisinin Kuzey'in füze kabiliyetini geliştirmek için kullanıldığı yönündeki eleştirileriyle de alay ederek, Washington'un kendi uydularını “mancınıkla” fırlatıp fırlatmadığını sordu.

Güney Koreli istihbarat yetkilileri, Rusya'nın Ukrayna'daki savaş için mühimmat karşılığında Kuzey Kore'nin Malligyong-1'i fırlatmasına yardım ettiğine inandıklarını belirtti.

Kim Jong-un ve Vladimir Putin, Eylül ayında yaptıkları zirvede silah anlaşması yaptıklarını yalanladılar ancak ABD, Kuzey Kore'nin şu ana kadar Kremlin'e 1000'den fazla konteyner askeri teçhizat ve mühimmat sağladığını açıkladı.

Rus askerleri İsrail sınırında: Golan Tepeleri yakınlarından görüntü yayınladılar! Rus askerleri İsrail sınırında: Golan Tepeleri yakınlarından görüntü yayınladılar!

Kaynak: MEHMET POYRAZ