Merkez Bankası, 2021'in Aralık ayında devreye sokulan Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemini, yeni ekonomi yönetimi göreve gelir gelmez değiştirme kararı aldı.

Bu yılki hedefi 2 kiloluk domates yetiştirmek Bu yılki hedefi 2 kiloluk domates yetiştirmek

Hazine'nin baskısıyla KKM'nin kapatılmasına karar veren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, bu süreçte bir dizi kısıtlama getirdi.

Son olarak Resmi Gazete'de yayınlanan bildiriyle, şirketlerin KKM'ye döviz geliri yatırmalarına sınırlama getirilirken, aynı zamanda bankalara, toplam mevduatın azalması için 'TL mevduat faizlerini artırın' çağrısı yapıldı.

KKM mevduatı, yaz aylarında zorunlu karşılık oranlarının artırılması ve asgari faiz zorunluluğunun kaldırılmasıyla düşüş yaşadı. Ancak son haftalarda bu düşüş yavaşladı ve yaklaşık 700 milyar lira mevduatın sistemden çıkışı oldu.

Ancak KKM'deki mevcut yaklaşık 100 milyar dolarlık mevduat, bir kriz durumunda dolar/TL kurunda yeni bir krize yol açabilir. Bu nedenle Merkez Bankası, çıkışların hızlanması için tedbirler alırken, aynı zamanda azalan mevduatın TL'ye dönüşünü teşvik etmeye çalışıyor.

Bu doğrultuda bankalara yüksek TL mevduat teşviki yapılırken, Merkez Bankası son 21 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 47'lik Türk lirası mevduat faizlerini sağlamak için altı faiz artırım kararı aldı.

yuzde47.jpg

Kaynak: HABER MERKEZİ