Meteoroloji 19 Mart hava durumu raporuna göre, Marmara, Doğu Akdeniz, İç Anadolu'nun doğusu, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yağışlar bekleniyor. Bu yağışların sağanak şeklinde olacağı ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğu bölgelerinde kar yağışı şeklinde görülmesi öngörülüyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son tahminlere göre, Marmara bölgesi (Balıkesir hariç), Doğu Akdeniz, İç Anadolu'nun doğusu, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Ordu çevrelerinde yağışlı bir hava bekleniyor.

Özellikle doğu kesimlerde kuvvetli olması beklenen yağışların genellikle yağmur ve sağanak, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğu bölgelerinde ise karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması tahmin ediliyor.

Yağışların, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun doğusu ile Gümüşhane ve Rize'de kuvvetli, yüksek kesimlerinde ise kuvvetli karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülmesi öngörülüyor.

Meteorolojiden İç Anadolu ve Batı Karadeniz için gök gürültülü sağanak uyarısı Meteorolojiden İç Anadolu ve Batı Karadeniz için gök gürültülü sağanak uyarısı

Hakkari, Van'ın güneyi ile ve Şırnak'ın doğu bölgelerinde ise yoğun karla karışık yağmur ve kar şeklinde yağışlar bekleniyor.

Ayrıca sabah ve gece saatlerinde Marmara ve Batı Karadeniz'de pus ve yer yer sis, doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı yaşanabileceği tahmin ediliyor.

Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğu bölgelerinde çığ tehlikesi bulunuyor.

Sıcaklık

Doğu Karadeniz'de hava sıcaklığının 1 ila 3 derece artması, batı kesimlerde ise 2 ila 4 derece artması bekleniyor. Diğer bölgelerde ise önemli bir sıcaklık değişikliği öngörülmüyor.

Rüzgar

Batı kesimlerinde rüzgarın kuzeyden, doğu kesimlerinde ise güney ve doğudan hafif, zaman zaman orta şiddette eseceği öngörülüyor.

Kuvvetli yağış beklentisi

kuvvetli sağanak yağışlar şeklinde olması ve yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve karla birlikte geleceği tahmin ediliyor. Hakkari, Van'ın güneyi ve Şırnak'ın doğusunda ise yoğun karla karışık yağmur ve kar yağışı görülmesi öngörülüyor. Bu kuvvetli yağışlar nedeniyle sel, su baskını, kuvvetli rüzgar, tipi, çığ riski, buzlanma ve don gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması önem arz etmektedir.

Çığ tehlikesi

Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda bulunan yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarda çığ tehlikesi bulunduğundan, özellikle bu bölgelerde yaşayanların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekiyor.

Meteoroloji, yoğun kar yağışı beklenen 3 il için "turuncu" kodlu uyarı, karla karışık yağmur beklenen 5 il için ise "sarı" kodlu uyarıda bulundu.

İşte Meteoroloji'nin yayımladığı uyarı haritası:

Harita-70

Batman: Sarı uyarı / Kuvvetli kar yağışı bekleniyor.

Kar 1-9

Bitlis: Sarı uyarı / Kuvvetli kar yağışı bekleniyor.

Kar 2-11

Diyarbakır: Sarı uyarı / Kuvvetli kar yağışı bekleniyor.

Kar 3-9

Hakkari: Turuncu uyarı / Yoğun kar yağışı bekleniyor.

Kar 4-6

Muş: Sarı uyarı / Kuvvetli kar yağışı bekleniyor.

Kar 5-6

Siirt: Sarı uyarı / Sağanak ve yer yer kar yağışı bekleniyor.

Yağmur 1-1

Şırnak: Turuncu uyarı / Sağanak ve yer yer kar yağışı bekleniyor.

Kar 1-6

Van: Turuncu uyarı / Yoğun kar yağışı bekleniyor.

Kar 1-4

Bölge bölge hava tahmini

Marmara

Parçalı ve az bulutlu bir hava bekleniyor, ancak zamanla bulutluluk artarak çok bulutlu bir atmosfere dönüşecek. Özellikle öğle saatlerinden sonra bölge genelinde (Balıkesir hariç) aralıklı yağmur ve sağanak yağışlar görülecek. Sabah ve gece saatlerinde ise yer yer pus ve yer yer sis oluşabilir. İşte bölge bazında hava durumu tahminleri:

  • Edirne: Parçalı ve çok bulutlu bir hava bekleniyor. Öğleden sonra aralıklı yağmur ve sağanak yağışlar görülecek. Sıcaklık 17°C olacak.

  • İstanbul: Parçalı ve az bulutlu bir başlangıç olacak ancak zamanla çok bulutlu bir hava hakim olacak. Akşam saatlerinden sonra aralıklı yağmur ve sağanak yağışlar bekleniyor. Sıcaklık 15°C olacak.

  • Kırklareli: Parçalı ve çok bulutlu bir hava öngörülüyor. Yarın öğleden sonra aralıklı yağmur ve sağanak yağışlar görülecek. Sıcaklık 18°C olacak.

  • Kocaeli: Parçalı ve çok bulutlu bir hava hakim olacak. Gece saatlerinden itibaren aralıklı yağmur ve sağanak yağışlar bekleniyor. Sıcaklık 18°C olacak.

Ege

Parçalı ve az bulutlu bir hava bekleniyor, ancak Muğla çevrelerinde gece saatlerinde aralıklı yağmur ve sağanak yağışlar görülecek. İşte bölge bazında hava durumu tahminleri:

  • Afyonkarahisar: Parçalı ve az bulutlu bir hava öngörülüyor. Sıcaklık 14°C olacak.

  • Denizli: Parçalı ve az bulutlu bir hava hakim olacak. Sıcaklık 20°C olacak.

  • İzmir: Parçalı ve az bulutlu bir hava bekleniyor. Sıcaklık 19°C olacak.

  • Muğla: Parçalı ve az bulutlu bir başlangıç olacak, ancak zamanla bulutluluk artarak çok bulutlu bir atmosfere dönüşecek. Gece saatlerinde aralıklı yağmur ve sağanak yağışlar bekleniyor. Sıcaklık 19°C olacak.

Akdeniz

Parçalı, yer yer çok bulutlu bir hava bekleniyor. Bölgenin doğusunda akşam saatlerine kadar aralıklı yağmur ve sağanak yağışlar görülecek. İşte bölge bazında hava durumu tahminleri:

  • Adana: Parçalı, yer yer çok bulutlu bir hava öngörülüyor. Sıcaklık 22°C olacak.

  • Antalya: Parçalı, yer yer çok bulutlu bir hava bekleniyor. Sıcaklık 24°C olacak.

  • Hatay: Parçalı, yer yer çok bulutlu bir hava hakim olacak. Akşam saatlerine kadar aralıklı sağanak yağışlar görülebilir. Sıcaklık 18°C olacak.

  • Mersin: Parçalı, yer yer çok bulutlu bir hava bekleniyor. Sıcaklık 22°C olacak.

İç Anadolu

Parçalı ve çok bulutlu bir hava bekleniyor. Bölgenin doğusunda aralıklı yağmur ve sağanak yağışlar görülecek. Yüksek kesimlerde ise yer yer karla karışık yağmur ve kar yağışı olabilir. İşte bölge bazında hava durumu tahminleri:

  • Ankara: Parçalı, yer yer çok bulutlu bir hava hakim olacak. Sıcaklık 15°C olacak.

  • Eskişehir: Parçalı bulutlu bir hava bekleniyor. Sıcaklık 15°C olacak.

  • Konya: Parçalı, yer yer çok bulutlu bir hava öngörülüyor. Sıcaklık 14°C olacak.

  • Sivas: Parçalı ve çok bulutlu bir hava hakim olacak. Akşam saatlerine kadar aralıklı yağmurlar görülecek. Yüksek kesimlerde karla karışık yağmur ve yer yer kar yağışı bekleniyor. Sıcaklık 9°C olacak.

Batı Karadeniz

Parçalı ve az bulutlu bir hava bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde yer yer pus ve yer yer sis oluşabilir. İşte bölge bazında hava durumu tahminleri:

  • Bolu: Parçalı bulutlu bir hava hakim olacak. Sıcaklık 14°C olacak.

  • Karabük: Parçalı bulutlu bir hava öngörülüyor. Sıcaklık 16°C olacak.

  • Sinop: Parçalı ve az bulutlu bir hava bekleniyor. Sıcaklık 13°C olacak.

  • Zonguldak: Parçalı ve az bulutlu bir hava hakim olacak. Sıcaklık 12°C olacak.

Orta ve Doğu Karadeniz

Parçalı ve çok bulutlu bir hava bekleniyor. Doğu Karadeniz ile Ordu çevresinde aralıklı yağışlar görülecek. Yağışların genellikle yağmur ve sağanak, iç ve yüksek kesimlerinde ise karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması tahmin ediliyor. Özellikle Rize ile Gümüşhane'de yağışların kuvvetli olması bekleniyor. Doğu Karadeniz'in iç kesimlerindeki eğimli yamaçlarda çığ tehlikesi bulunmaktadır. İşte bölge bazında hava durumu tahminleri:

  • Amasya: Parçalı ve çok bulutlu bir hava hakim olacak. Sıcaklık 16°C olacak.

  • Samsun: Parçalı ve çok bulutlu bir hava bekleniyor. Sıcaklık 14°C olacak.

  • Tokat: Parçalı ve çok bulutlu bir hava öngörülüyor. Sıcaklık 12°C olacak.

  • Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu bir hava hakim olacak. Aralıklı yağmur ve sağanak yağışlar bekleniyor. Sıcaklık 12°C olacak.

Doğu Anadolu

Parçalı ve çok bulutlu bir hava bekleniyor. Bölge genelinde aralıklı yağışlar görülecek. Özellikle bölgenin doğusunda yağışların kuvvetli olması tahmin ediliyor. Hakkari, Şırnak'ın doğusu ve Van'ın güneyinde yoğun karla karışık yağmur ve kar şeklinde yağışlar bekleniyor. Bu bölgelerde yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarda çığ tehlikesi bulunmaktadır. İşte bölge bazında hava durumu tahminleri:

  • Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu bir hava bekleniyor. Aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışları görülecek. Yağışların güneyinde kuvvetli olması tahmin ediliyor. Sıcaklık 3°C olacak.

  • Kars: Parçalı ve çok bulutlu bir hava hakim olacak. Aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışları bekleniyor. Sıcaklık 2°C olacak.

  • Malatya: Parçalı ve çok bulutlu bir hava öngörülüyor. Aralıklı yağmur ve sağanak yağışlar bekleniyor. Sıcaklık 11°C olacak.

  • Van: Parçalı ve çok bulutlu bir hava bekleniyor. Aralıklı karla karışık yağmur ve yükseklerinde kar yağışları görülecek. Yağışların kuvvetli, yükseklerinde yoğun kar yağışı şeklinde olması tahmin ediliyor. Sıcaklık 5°C olacak.

Güneydoğu Anadolu

Parçalı ve çok bulutlu bir hava öngörülüyor. Bölgenin genelinde yağmur ve sağanak yağışlar bekleniyor. Özellikle bölgenin doğu kesimlerinde yağışların yerel olarak kuvvetli olması tahmin ediliyor. İşte bölge bazında hava durumu tahminleri:

  • Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu bir hava hakim olacak. Yerel olarak kuvvetli olmak üzere aralıklı yağmur ve sağanak yağışlar bekleniyor. Sıcaklık 13°C olacak.

  • Gaziantep: Parçalı ve çok bulutlu bir hava bekleniyor. Aralıklı yağmur ve sağanak yağışlar görülecek. Sıcaklık 14°C olacak.

  • Siirt: Parçalı ve çok bulutlu bir hava öngörülüyor. Yer yer kuvvetli olmak üzere aralıklı yağmur ve sağanak yağışlar bekleniyor. Bölgenin doğusunun yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve yer yer kar yağışı görülebilir. Sıcaklık 11°C olacak.

  • Şanlıurfa: Parçalı ve çok bulutlu bir hava hakim olacak. Aralıklı yağmur ve sağanak yağışlar bekleniyor. Sıcaklık 15°C olacak.

Kaynak: AA/DHA