Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk,  Süper Lig'de elde ettikleri 2 puanlık avantajı en iyi şekilde değerlendirerek şampiyonluğa ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

Sohbet toplantısında konuşan Buruk, Süper Lig'de Fenerbahçe ile yaşadıkları şampiyonluk yarışı, takımının ve oyuncularının durumu, kiralık giden futbolcuların performansı ve A Milli Futbol Takımı'nın hazırlık maçları hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Sarı-kırmızılı takımın teknik direktörü, son dönemde futbolda yaşanan gerginliklerden ve dış etmenlerden uzak durmayı tercih ettiklerini vurgulayarak şunları dile getirdi: "Kendi işimize odaklanıyoruz. Şu anda milli takım arasındayız. İzin yaptık. Milli takıma giden futbolcularımız var. Dışarıyı bir kenara bıraktık. Orayla bir işimiz yok. Yönetimimiz gündemle ilgili konuşuyor. Benim işim ve oyuncularımın işi saha. Geçen sezon da bunu yapmıştık. Sahada kalan takımın daha başarılı olacağına ve oraya odaklanmamız gerektiğine inanıyorum. Tabii ki gündemi takip ediyoruz. Bazen gülüyoruz, bazen kızıyoruz. Enteresan şeyler de oluyor. Antalya kampı da bizim için faydalı oldu. Buraya geldiğimiz için oyuncular da çok mutlu. Bir hava değişimi oldu. Çalışmalar ve kamp ortamı olumlu geçiyor. Bunu etkileyecek hiçbir şeye izin vermek istemiyorum. İlk olarak Hatayspor maçına odaklanıyoruz. Sonrasında Süper Kupa var. 8+1 maçımız var ve hepsi bizim için final. Sadece futbola odaklandık. Dışarısı bizi meşgul ederse bize zarar verir. Gerekli açıklamaları yönetimimiz yapıyor."

Şampiyonluk yarışındaki iki takımın da başarılı bir sezon geçirdiğini ifade eden Buruk, şu şekilde konuştu: "Genel olarak bakıldığında, iki takım da çok başarılı bir performans sergiliyor. İstatistiklere göre, her iki ekip de en iyi sezonlarını geçiriyor ancak sadece biri şampiyon olacak. Bu durumda, çok iyi bir puan ortalaması yakalanmasına rağmen, şampiyonluk kriterine göre biri başarılı kabul edilecekken diğeri başarısız kabul edilecek. Bu durumun adil olup olmadığını tartışabiliriz. Biz Şampiyonlar Ligi'nde ve Avrupa Ligi'nde mücadele ettik. Fenerbahçe ise UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde yoluna devam ediyor. İki takımın da başarılı olduğunu söyleyebilirim, ancak biri şampiyon olacak. Süper Kupa maçını her iki takım da kazanmak isteyecek. Bence her iki takımın teknik direktörleri ve oyuncuları da başarılı. Burada, finalde kimin yer alacağı önemli olacak."

Okan Buruk, bitime 8 maç kala Fenerbahçe'nin 2 puan önünde olduklarını hatırlatarak şu ifadeleri kullandı: "Yarış güçlü bir şekilde devam ediyor. İki takım da kazanarak ilerliyor. Ancak ne kadar süreceğini bilemem. Fikstürde kendi sahamızda oynayacağımız son maç Fenerbahçe derbisi. Geçen seneye yakın bir fikstür. İki puan öndeyiz. Bu avantajı korumak için çaba göstereceğiz. Bence iki takım da güçlü bir şekilde devam ediyor."

Tansiyon düşmeli

Okan Buruk, yaşanan gerginliklerin Türk futboluna zarar verdiğini belirterek şunları söyledi: "Futbolcular, teknik adamlar ve farklı takımları destekleyen futbolseverlerin normal hayatta arkadaş olduklarına işaret etmek istiyorum. Son günlerin en güzel fotoğrafı milli takım kampında Galatasaray ve Fenerbahçeli futbolcuların birbirine sarılması, gülüp eğlenmeleriydi. Aslında işin özü bu. Dışarıda taraftarları işin içine çekmek için çaba gösteriliyor ama gerçek ve doğal olanı, milli takım kampında futbolcuların birbirlerine sarılması. İşin gerçek yüzü bu. Buna odaklanmalı ve destek olmalıyız. Yakında Süper Kupa maçı var. Orada da dostluğumuzu insanlara göstermemiz gerekiyor ki Türk futbolundaki gerilim azalsın. Aksi takdirde daha kötü şeyler olabilir. Yıllardır olmayan olaylarla karşı karşıyayız. Bu gerilimin artması Türk futboluna zarar verir. Teknik direktör olarak, benim de saha içinde sakin kalmam ve durumu sakinleştirmem gerekiyor."

Buruk, ülke futbolu için ateşin düşmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, Süper Kupa öncesinde her iki takımın birlikte basın toplantısına çıkmasının ve dostluk mesajı vermenin önemini vurguladı. Ülkedeki gerginliğin arttığı bir dönemde, gereksiz gerilimin önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Rekabetin, birbirini kızdırmakla sınırlı olması gerektiğini ancak olayların kontrol dışına çıkması durumunda ciddi sonuçlara yol açabileceğini ifade etti. Buruk, sakin ve dostça bir tutum sergilemenin önemine dikkat çekti ve ülke futbolunda ateşin düşmesi gerektiğini vurguladı."

50 yaşındaki teknik adam, Riyad'da ertelenen maç öncesinde ortak basın toplantısının düzenlenmemesine dikkat çekilmesi üzerine şunları söyledi: "Elbette ortak bir basın toplantısını tercih ederiz. Bu, doğal olarak olması gereken bir şeydir. İki takımın teknik direktörü ve kaptanlarının bir araya gelmesi gerekir. Eğer ülke futbolunu ileri taşımak istiyorsak, öncelikle teknik ekip ve futbolcular arasında bir dayanışma olmalı."

Tartışmalı hakem kararları

Okan Buruk, Süper Lig'deki hakem kararları ve yabancı hakem tartışmalarına değindi. İki takımın yarışının devam ettiğini dile getiren Buruk, şöyle konuştu:

"Futbol arenasında bütün takımların yaşadığı zorluklara değinen teknik adam, son üç iç saha maçında Fenerbahçe'nin karşılaştığı kritik kararların kamuoyunda tartışma yarattığını vurguladı. Özellikle maçın son dakikalarında alınan kararların maç sonucunu etkilediği konusunda genel bir mutabakat olduğunu ifade etti. Herkesin kendi bakış açısından hareket ettiğini ve objektif bir değerlendirme beklemek gibi bir lükslerinin olmadığını belirtti. Erden Bey'in yabancı hakemlerin maçları incelemesi yönündeki çağrısına atıfta bulunarak, bu konuya fazla takılmak istemediğini ifade etti. Bazen oyuncularının da maçlardan sonra yaşadığı şaşkınlığa dikkat çekti. Türk hakemlere duyulan güvenin önemine vurgu yaparak, hakemli veya hakemsiz her duruma hazır olduklarını belirtti. Türkiye Futbol Federasyonu'nun hakemlere verdiği destek konusunda önemli olduğunu vurgulayarak, Türk futbolundaki değişim ve yeni hakemlerin gelmesi sürecinin zaman alabileceğini ifade etti. Son olarak, Türk hakemlere duyulan güvenin artırılması gerektiğini ve federasyonun bu konuda destek olması gerektiğini belirtti."

Geçen sezon daha zorluydu!

Okan Buruk, Galatasaray'ın başında şampiyon oldukları geçen sezonun bu sezona göre zorlu olduğunu söyledi.

İki sezon arasındaki farklılıklara dikkat çeken Buruk, "Bu sezonki temel zorluk, bence çok yoğun maç fikstürüdür. Sezonun erken başlaması ve Şampiyonlar Ligi'nin katılması, takımlar için ek bir meydan okumadır. Son yıllarda Şampiyonlar Ligi'nde mücadele eden takımların Süper Lig'de zorlandığını gördük. Bu durumu Başakşehir'de yaşadım. Trabzonspor, Beşiktaş ve Başakşehir gibi takımlar zor bir sezon geçirdi. Bu sezonun zorluğunun temel nedeni budur. Ancak geçen sezonun daha zor olduğunu düşünüyorum. Çünkü bir önceki sezon 13. sırada yer alan bir takıma tamamen yeni bir kadro kuruldu. Yeni teknik direktör, yeni yönetim ve oyuncularla başlangıç yapmak zor olmuştur. Her şeyin yeniden inşa edilmesi, şampiyonluk için daha büyük bir mücadeleyi gerektiriyordu." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Transferin sorumluluğu benim

Galatasaray Teknik Direktörü, yapılan transferlerde en büyük sorumluluğun kendisinde olduğunu vurguladı.

Bazı transferlerden istenen katkının alınmadığı şeklindeki yorumlar olduğunun söylenmesi üzerine Buruk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sezonki transferlerin tamamını birlikte yaptıklarını ve bunun en büyük sorumlusunun kendisi olduğunu belirten Buruk, zaman zaman son dakika kararları almak zorunda kaldıklarını, bazen ise ellerindeki bütçeye göre transferler gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bütçelerinin sonradan açıldığını ve Şampiyonlar Ligi'ne katılımlarının da geç olduğunu ve son haftalara kaldığını dile getirdi. İki transfer döneminde de benzer zorluklarla karşılaştıklarını söyledi. Özellikle ara transfer döneminde Sacha Boey'in satılmasının planlanmadığını belirtti. Ancak her koşulda ellerindeki imkanlarla en iyisini yapmak zorunda olduklarını vurguladı. Bazen sakatlık sorunlarıyla mücadele ettiklerini ancak bu sezon daha fazla çözüm bulduklarını söyledi. Geçen sezonun tek maç üzerinden ilerlemesinin daha kolay olduğunu belirten Buruk, bu sezon ise haftada tek maç oynamanın daha zor olduğunu, çünkü oyunculara daha fazla süre veremediklerini ifade etti. Yeni gelen oyuncuların adaptasyon süreçlerinin de zor ve uzun olduğunu belirterek, bu sezonun kendisi için daha zorlu geçtiğini ancak denemelerinin başarılı olduğunu ve bu nedenle olumlu gördüğünü dile getirdi. Barış, Kaan, Berkan ve Kerem Demirbay gibi oyuncuların farklı mevkilerde oynamalarının ve bu rol değişikliklerini kusursuz bir şekilde kabul etmelerinin kendisi için şans olduğunu ifade etti. Çünkü her rolü kabul eden bir oyuncu grubu olduğunu belirtti."

Buruk, Benfica'nın sözleşmesi sezon sonunda bitecek Portekizli 10 numarası Rafa Silva ile ilgilenip ilgilenmediklerinin sorulması üzerine, "Transferle ilgili oyuncu izleme departmanı çalışma yapıyor. Hazırlıklarımız var, oyuncuları izliyoruz. Serbest oyuncular olabilir. Şu anda net bir isim üzerinde çalışma yok. Rafa Silva çok değerli ve başarılı bir oyuncu. Birçok ülkeden birçok takım isteyecektir. Serbest statüde birçok oyuncu çıkacaktır. Şu anda ben lige odaklandım ama oyuncu izleme departmanımızın hazırlıkları sürüyor. Bu sezonki performanslara göre mevkiler de birkaç hafta içinde netleşecektir." ifadelerini kullandı.

Köhn transferi ve Avrupa Ligi'nden elenmeleri

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, sol bek Derrick Köhn'ü daha erken transfer etmeleri durumunda Avrupa'da daha ileri gidebileceklerini söyledi.

UEFA Avrupa Ligi son 16 play-off turunda Sparta Prag'a elenmelerini değerlendiren Buruk, "Keşke Köhn'ün transferini yetiştirebilseydik. Berkan'ı bölgesi olmayan sol bekte oynatmak zorunda kaldık. Berkan, elinden gelenin fazlasını yaptı. Sparta Prag'la yaptığımız ikinci maçta takım olarak iyi değildik. Köhn olsaydı bizim için farklı bir senaryo olabilirdi. Hamle şansımız olabilirdi. 10 kişi kaldıktan sonra kulübeden oyuna sokacak savunma oyuncumuz yoktu. Keşke yetiştirebilseydik." şeklinde konuştu.

Mertens ile devam etmek isterim

Okan Buruk, sezon sonunda futbolu bırakma kararını gözden geçirecek Dries Mertens ile devam etmek istediğini söyledi.

U18 Türkiye Şampiyonası'nda tartışma: Zonguldak Asmaspor ve Bartınspor maçında gergin dakikalar U18 Türkiye Şampiyonası'nda tartışma: Zonguldak Asmaspor ve Bartınspor maçında gergin dakikalar

Mertens'in çok önemli bir profesyonel ve iyi bir insan olduğuna vurgu yapan Buruk, Belçikalı 10 numara ile ilgili, "Son dönemde takımın en formda ismi Mertens. Baktığınızda kaç yaşında olduğunu anlamazsınız. Bence oynayabilecek seviyede. Bu kadar iyi performans insana futbolu bıraktırmaz. Mertens bizim için önemli. Kendisi devam etmek isterse bir hoca olarak Mertens ile olmak isterim." dedi.

Takımdaki oyuncuların genelinden memnun olduğunu aktaran Buruk, şunları kaydetti:

"Çok isim var. Muslera çok eski. Kaptan olarak önemli bir rol alıyor. Profesyonel, çalışkan ve soyunma odasında çok etkili. Birçok ismi sayabilirim. Türk oyuncular da bizim için çok değerli. Takım içi dengeleri tutan Türk oyuncular var. Eskiden, 'Türk oyuncular daha az profesyonel, gelen yabancı daha profesyonel.' derlerdi. Bunun değiştiğini düşünüyorum. Türk oyuncularımız da çok profesyonel. Takım için ellerinden geleni yapıyorlar. Maddi anlamda da daha az para kazanıyorlar ama manevi anlamda daha fazla işin içine katılıyor. Bazen hak etmedikleri halde çok eleştiri alıyor. En kısa yoldan hep Türk oyuncuların üzerine gidiliyor. Türk oyuncularımızın çok değerli ve özel olduklarına inanıyorum."

Kiralık giden oyuncuların durumu

Okan Buruk, sezon başında kiralık giden futbolcularla ilgili değerlendirmede bulundu.

Aston Villa'da forma giyen Nicolo Zaniolo'nun durumunun sorulması üzerine Buruk, "Zaniolo çok önemli ve değerli bir oyuncu. Premier Lig'de de goller attı, milli takımda ilk 11'de oynadı. Çok önemli bir değer. Gelip bizimle olmak isterse ben kadromda olmasını isterim. Ancak hem kulübün hem de Zaniolo’nun ne düşündüğü çok önemli." diye konuştu.

Leicester City forması giyen Yunus Akgün'ün önemli bir futbolcu olduğuna değinen Buruk, "Yunus Akgün bence iyi gidiyor. Premier Lig yolunda önemli bir yarıştalar. İyi bir takımda oynuyor. Satın alması gerçekleşecek mi bilmiyorum. Ancak geri dönerse bizim için çok önemli bir oyuncu olacak. Aslında kendisini bırakmak istemedik. Kendisi Avrupa'da oynamak için gitti. Emin Bayram çok iyi gidiyor. Takip ediyoruz. Emin ile Galatasaray'ın ilerleyen yıllarda iyi bir stopere sahip olacağını biliyoruz." ifadelerini kullandı.

Belçika'nın Basel takımına kiralanan Yusuf Demir ile ilgili Buruk, "Yusuf istediğimiz gibi süre alamıyor. O da yazın dönüp bizimle olacak. Ancak çok genç bir oyuncu. Daha gelişimini tamamlamamış, gelişebilecek ve yetenekli bir futbolcu. Bizde kalırsa mental olarak iyi hazırlayıp öz güvenle süre vermemiz gerek. Potansiyelli bir oyuncu. Yaşı çok genç. Bence gelişecek. Bu sezon Basel performansı iyi olmadı ama bence bir yerde iyi performans verecek." açıklamasında bulundu.

Tribünlere çağrılmak beni çok motive ediyor

Okan Buruk, iç saha maçlarından sonra taraftarın kendisini tribüne çağırmasıyla motive olduğunu söyledi.

Galatasaray altyapısından yetiştiğini hatırlatan Buruk, "Tribünlere çağrılmak beni çok motive ediyor. Çok büyük bir sorumluluğum var. Bunun yükü çok ağır. Dışarıdan gelen biri değilim. O tribünlerle büyüdüm, geliştim, çok önemli başarılar yaşadım. Takımın maç kazanması, başarılı olması, şampiyonluk yaşaması normal bir teknik direktör için bir ise benim için üç. O sorumluluktan sonra taraftarımızla buluşmak, onlarla bir arada olmak, size değer verdiklerini görmek benim için çok büyük bir gurur ve mutluluk oluyor. İç sahada taraftarımızla ne kadar iyi olduğumuzu gösteriyor. Maç sonu buluşma da birbirimize olan sevginin yeniden ortaya çıkması oluyor." şeklinde görüş belirtti.

Yurt dışı hedefi

Sarı-kırmızılı takımın teknik direktörü, önceliğinin Galatasaray'da yaşayacağı başarılar olduğunu vurguladı

Avrupa'da takım çalıştırma hedefi olup olmadığı sorulan Buruk, "Türk futbolcular ve teknik direktörler, ne kadar dünyaya açılır, Avrupa'da takım çalıştırırsa ülke imajı için önemli adım olur. Orada doğru zaman ve takım önemli. Ancak şu an benim için ana hedef Galatasaray'ın başarısı. İnşallah yeniden şampiyon olmak, yeniden Şampiyonlar Ligi'nde oynamak birinci hedefim. Avrupa'da olmak, takım çalıştırma tecrübesini yaşamak istersiniz ama ana hedef Galatasaray'ın başarısı. Burada güzel bir birliktelik ve müthiş bir uyumumuz var. İlk isteğim bunun devam etmesi. İleride bir gün şartlara göre olabilir." diye konuştu.

İyi bir kadromuz ve teknik direktörümüz var

Okan Buruk, A Milli Takım'ın iyi oyuncular ve iyi bir teknik direktöre sahip olduğunu söyledi.

Macaristan ve Avusturya ile yapılan hazırlık maçlarının sonuçlarının önemli olmadığını belirten Buruk, Vincenzo Montella'ya güvendiğini dile getirdi.

İtalyan teknik adamın bazı denemeler yaptığını aktaran Buruk, sözlerini şöyle tamamladı:

"Teknik adam, oynamayan futbolculara görev veriyor, farklı kadrolar çıkarttı, bütün oyunculara şans vermeye çalıştı, forvette denemeler yaptı. Sonuç kötü olunca olumsuz hava oluşuyor ama bence bu maçların Avrupa Şampiyonası ile alakası yok. İyi bir kadromuz ve teknik direktörümüz var. Grup maçlarında yakaladıkları uyumu gördük. Bu çizginin devam edeceğini düşünüyorum. Hazırlık maçlarında olmayabilir. Bazen teknik adamlar bir şeyler deniyor. Tabii 6-1'lik skor ağır olduğu için hepimizi üzüyor. Ancak en çok Montella üzülmüştür. Bence şampiyona öncesi oynayacağımız iki hazırlık maçı daha ölçü olacak. Bence asıl değerlendirmemiz gereken maçlar olacak. Turnuva da daha farklı olur. Son iki milli maçı dikkate almamak gerekir. Bence hoca bunlardan dersler çıkarır. Bence olumsuz düşünecek bir durum yok. İyi bir milli takıma sahibiz. Çok başarılı olacağımıza inanıyorum."

Kaynak: AA