NASA'nın uzay aracı New Horizons (Yeni Ufuklar), 2015 yılında Plüton gezegeninin yanından geçerken, yüzeydeki bu romantik görünümlü şekli yakalamıştı.

Trthaber'in haberine göre; Tombaugh Regio olarak bilinen oluşum, Plüton'un bilim insanlarının düşündüğü gibi çorak bir doğal görünüme sahip olmadığını kanıtlayan önemli örneklerden biriydi.

Plüton

Nature Astronomy dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, bu kalp şekli, Plüton'un 640 kilometre genişliğindeki, yüzde 15'i kayadan oluşan bir nesneyle çarpışması sonucu ortaya çıktı.

Plüton 2

Kalbin nasıl oluştuğu artık biliniyor

Bu parametrelere göre, nesne Plüton'un yüzeyini kısmi bir darbeyle parçaladı. Çarpan cismin çekirdek kısmı, muhtemelen kalbinin düzgün buz tabakaları altında hala orada bulunuyor.

Plüton 3

Xiaomi kullanıcıları dikkat! Bu 4 modele artık güncelleme gelmeyecek Xiaomi kullanıcıları dikkat! Bu 4 modele artık güncelleme gelmeyecek

Ortaya çıkan şekil, tipik bir çarpma kraterinden ziyade, buzlu bir gözyaşı damlasını andırıyor.

Araştırmacılar, Plüton'un yüzeyindeki etkileri ve ortaya çıkan oluşumları simüle etmek için bilgisayar modellerini kullandılar.

Plüton 4

Bilimsel olarak Tombaugh Regio olarak bilinen Plüton'un kalbi, açık rengini nitrojen buzundan alıyor.

Arizona Üniversitesi Ay ve Gezegen Laboratuvarı'ndan profesör Erik Asphaug, Güneş Sistemi'nin uzak bölgelerindeki buzlu cisimler arasındaki etkilerin, Güneş'e daha yakın olanlardan farklı olduğunu belirtti.

Araştırmacılara göre, Plüton'un bir yer altı okyanusu olsaydı, kalp şeklindeki bölgenin dönme hareketi sebebiyle kutuplara doğru kayması beklenirdi.

Ancak, kalp şeklinin ekvatora yakın konumu, bu teorinin geçersiz olduğunu gösteriyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ