Patronlar Dünyası'ndan Zeynep Güçlücan'ın haberine göre, deprem bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Gemlik Körfezi'nde yaşanan son depremin ardından yeni bir depremin olası konumları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

deprem2-4

Tek riskli bölge Kumburgaz çukuru

İstanbul'da deprem riski ve depremin olası etkileri konusunda önemli açıklamalarda bulunan Deprem bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Gemlik Körfezi'nde meydana gelen son depremin ardından dikkat çeken bilgiler paylaştı.

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara Depremi ile ilgili bilinenlerin çürütüldüğünü belirterek, yegâne riskin Kumburgaz çukuru olduğunu ifade etti. Bu bölgede 6 - 6.5 büyüklüğünde bir deprem beklediğini söyledi.

deprem3-1

Fay hatları ve deprem potansiyeli

Bölgedeki fay hatlarına dair açıklamalarda bulunan Üşümezsoy, Marmara Denizi'nde risk taşıyan fay hattının Orta Marmara olarak adlandırılan bölgede bulunduğunu vurguladı.

Avcılar, Büyükçekmece ile Florya arasındaki sırtın aktif bir fay olmadığını belirterek, “Gemlik Körfezi’nde yaşanan depremi anlamak ve Marmara denizindeki deprem potansiyelini görmek için yukarıdaki haritaya bakmak yeterli.” İfadelerini kullandı.

Kumburgaz fayı ve beklenen depremler

Üşümezsoy, Kumburgaz çukurundaki fayın risk taşıyan bir fay olduğunu ve bu bölgede 6.5 büyüklüğünden büyük depremlerin beklenmediğini açıkladı. Ayrıca, 1999 depreminde kırılan fayın güneye doğru uzandığını belirterek, bu fayın Marmara Denizi'nde açılışa neden olduğunu söyledi.

deprem4

TBMM Başkanı Kurtulmuş Miraç Kandili mesajında barış,rahmet esenlikler diledi TBMM Başkanı Kurtulmuş Miraç Kandili mesajında barış,rahmet esenlikler diledi

Üşümezsoy, Marmara'nın güneyinden geçen Kuzey Anadolu fayının İznik ve Gemlik'ten Bandırma'ya kadar uzanan bir kol oluşturmadığını, bu bölgede ikinci büyük bir deprem beklentisinin olmadığını belirtti. Fay hatlarının doğru anlaşılması ve değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Fay hattı analizi ve toplam stres

Özellikle Gemlik Körfezi'nde bulunan çökme fayının risk taşıyan bir fay olduğunu vurgulayan Üşümez, “Buradaki faylarla birlikte bölgede total bir stres oluşmuştur. Ama düşey bir fay olarak kırılan fayın batı kesiminde kalan Gemlik körfezdeki çökme fayı burada çalışmaktadır. Risk taşıyan fay da budur.” dedi.

Fay hattı uzantısı ve doğru bilinen yanlışlar

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Kuzey Marmara'da çukurların kuzey kenarında kırılan fayın devamı olarak sürülen fay hattının ölü bir fay olduğunu belirtti. Ayrıca, ortaya doğru ilerleyen kuzey kesimde bir fay olmadığını açıkladı.

deprem1-3

Fay hattının güney kıyısından geçerek gelen fayın Hersek Gölü'nden sonra kuzeye dönerek Adalar'a gitmediğini belirten Üşümezsoy, bu tür yanlış yorumların yapılmaması gerektiğini vurguladı.

Hersek Burnu'ndan başlayan ve Çınarcık'tan Bozburun'a uzanan fayın, Kuzey Anadolu Fayı'nın güney atımı fayıyla bağlantılı olmadığını ifade etti. Fayın batıdaki devamının Yalova'dan Çınarcık'a doğru uzandığını belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ