Rusya Devlet Başkanı Putin, Moskova'da verdiği röportajda, ABD, AB ve NATO'ya seslenerek, Rusya'yı Ukrayna ile yaptığı savaşta yenmenin Batı için "imkansız" olduğunu anlamaları gerektiğini ifade etti.

Rus lider, "Şu ana kadar Rusya'yı savaş alanında stratejik bir yenilgiye uğratma yönünde gürültü ve çığlıklar vardı. Ama şimdi görünüşe bakılırsa bunu başarmanın, eğer mümkünse, çok zor olduğunu anlamaya başlıyorlar. Bana göre öyle, imkansız." dedi.

Putin, Şubat 2022'de Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşta haklı olduğunu tarihi gerekçelerle uzun uzun anlatırken, Washington yönetimine, "Eğer gerçekten savaşı durdurmak istiyorsanız, silah tedarikini bırakmanız gerekir." diye seslendi.

Ukrayna'daki savaşın ikinci yılının geride kaldığı günlere denk gelen röportajda Putin, Rusya ve Ukrayna'nın "er ya da geç" anlaşmaya varacağını söyleyerek, müzakere yolunun açık olduğuna da işaret etti.

Husiler’den Aden Körfezi’nde 3 İsrail gemisine saldırı Husiler’den Aden Körfezi’nde 3 İsrail gemisine saldırı

Ukrayna ile Rusya arasında Türkiye'nin arabuluculuğu ile İstanbul'da yapılan barış görüşmelerine birçok kez değinen Putin, İstanbul görüşmelerinde mutabakata varılan kararların uygulanması durumunda savaşın çoktan bitmiş olabileceğini, ancak ABD başta olmak üzere Batılı devletlerin vazgeçirmesiyle Ukrayna'nın geri adım attığını iddia etti.

Putin, NATO'nun genişleme çabalarından da rahatsızlık duyduğunu ifade etti. Putin, NATO'nun 1990'ların başından bu yana yürüttüğü genişleme çabalarının gereksiz olduğunu savunarak, "NATO genişlerse her şey Soğuk Savaş sırasındakiyle aynı olacak, yalnızca Rusya sınırlarına daha yakın olacak. Bu kadar." dedi.

ABD'nin Ukrayna'ya silah desteğinde bulunmasına da değinen Putin, ABD Başkanı Joe Biden ile "konuşacak hiçbir şeyi olmadığını" söyledi ve yeni bir başkanın seçilmesinin elitlerin Rusya'ya karşı tutumunu değiştirmeyeceğini öne sürdü.

Ayrıca, tutuklu Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich konusunda "anlaşmaya varılabileceğini" belirten Putin, bu konuda ilerleme kaydedildiğini söyledi. Putin, Gershkovich'in casusluk suçlamalarıyla ilgili olarak iki tarafın da konuyu çözmek için ilerleme kaydettiğini belirtti.

Tucker Carlson'ın Putin'le yaptığı röportaj, ABD medyasında geniş yankı uyandırdı ve bazı eleştirilere konu oldu. Ancak Carlson'ın Putin'e yönelik sorularıyla ilgili de çeşitli yorumlar yapıldı ve Carlson'ın Putin'in propagandasını yapmakla suçlandığı iddialar ortaya atıldı.

Kaynak: AA