MEV Ankara Şube Başkanı M.Haluk Akşit : “Gönüllü olmak, karşılık beklemeden insanların hayatlarına dokunmaya talip olmaktır.”  

Her insanın ruhunun bir gönüllü tarafı vardır. Farkında olmadan ya da bilinçli olarak hayatlarımızda gönüllülük esaslı davranış örnekleri vardır. Çevremiz, ilişkilerimiz, ailemizden gelen kültürel mirasımız hayat yolculuğunda kazandığımız farkındalıklar bizi gönüllülük zincirinin bir dişlisi haline getirir. Gönüllülük insanın kendine yaptığı en kıymetli yatırımdır. Bireysel gönüllüğün kurumsal çatı altında birleştiği, Sivil Toplum Kuruluşları, toplumun temel harcıdır.  Malatya Eğitim Vakfı, eğitime gönül vermiş Malatyalılar tarafından 18.07.1985 tarihinde kurulmuştur. Kuruluşundan bugüne yaklaşık 30 bin öğrenciye verdiği burs desteği ile başarılı, yetenekli, ihtiyaç sahibi gençlerin hayatlarına dokunmuştur. Malatya Eğitim Vakfı tavsiye ve destekleriyle, Malatya İlinde 35 yıl içerisinde 4 Anaokulu, 27 İlkokul, 11 Lise, 14 Sağlık Kurumu,11 Hayır Kurumu ve Öğrenci Yurdu yaptırılarak hizmete sunulmuştur.
Malatya Eğitim Vakfı Mütevelli Heyet Üyelerinin finansal katkıları ile 2006 yılında  Malatya İnönü Üniversitesine bağlı Arapgir Meslek Yüksek Okulu’nun eğitime başlaması temin edilmiştir.
MİAD Sevgi Evleri projesine katkıda bulunulmuştur. Malatya Eğitim Vakfı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Milletine ulusal ve uluslararası düzeyde üstün hizmetlerde bulunması, Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlaması, halkın refahı, eğitimi, mutluluğu ve sosyal gelişimi için yararlı hizmetlerinden dolayı 5 Nisan 2007 tarihinde TBMM Başkanlık Divanınca, “TBMM Üstün Hizmet Ödülü’’ ile onurlandırılmıştır.

Bizim bireysel hayatlarımızda gereksiz olan şey belki de dokunduğumuz bir hayatın dönüm noktası olabilir. Malatya Eğitim Vakfı Ankara Şube Başkanı Mehmet Haluk Akşit ile gönüllülük ve MEV üzerine yaptığımız söyleşiyi siz değerli okurlarımızın ilgilerine sunuyoruz:  

Söyleşimize sizi biraz daha yakından tanıyarak başlamaya ne dersiniz, Mehmet Haluk Akşit kimdir?  

Malatya’da dünyaya geldim. Babam Hüseyin Avni Akşit Kütahya’da hakim olarak görev yaptığı için ilk, orta ve lise öğrenimim Kütahya’da geçti. Rahmetli babamın eski Adalet Partisi 12. Dönem Malatya milletvekili olmasının ardından Ankara’da yaşamaya başladık. Ankara ADMMA elektrik mühendisliği mezunuyum. 1986 yılında Güldal Hanım ile evlendik ve siyasi hayatı başlayana
kadar İstanbul’da yaşadık. TEK Petrol Ofisi İstanbul Bölge Yardımcısı, İstanbul Milli Saraylar Daire Başkan Yardımcısı TBMM Başkan Baş Müşaviri gibi görevlerde bulundum.  

Efendim, insan hayatının her döneminde Ramazan ayı farklı izler bırakıyor. Sizin dünyanızda Ramazan ayı ne ifade eder?  

Öncelikle Ramazan-ı Şerifinizi tebrik ederim. Ramazan ayı maneviyatı, çevreye yayılan huzuru ile oruç tutmasa bile herkesi etkisine alan, bereketi ile gelen mübarek bir ay benim dünyamda da her yıl senede bir ay bambaşka bir huzura açılan kapı gibi. Herkesin dünyasında olduğu gibi ilk çocukluk yıllarımın Ramazan günleri bizim için bir şenlik tadında geçerdi. Tekne oruçları, teravih namazları, Karagöz Hacivat gösterileri kendi dönemimizin şartları içinde güzel günlerdi. Rahmetli eşim Güldal Hanım ile ilk evlendiğimiz yıllarda İstanbul Ortaköy’de otururduk.  İstanbul Ramazanlarının lezzeti çok başkaydı. Bugünün Ramazanlarında da Malatya Eğitim Vakfı bünyesinde yapmaya çalıştığımız faaliyetler Ramazan günlerimize anlam katıyor.  

Malatya Eğitim Vakfı hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?

Malatya Eğitim Vakfı, sekizinci Cumhurbaşkanımız Sayın Turgut Özal’ın Onursal Başkanlığında  ülke genelinde başarılı ve ekonomik desteğe ihtiyaç duyan üniversite öğrencilerine eğitim, öğretim ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile eğitime gönül vermiş Malatyalılar tarafından 18.07.1985 tarihinde kurulmuştur. Vakfımız, eğitim alanında gereken her türlü katkıyı sağlayarak, ülkemizin eğitim standartlarını yükseltmeyi hedefleyen, eğitimde fırsat eşitliğine katkı sağlayan bir sivil toplum kuruluşudur. Vakfımız, dayanışma ve yardımlaşmanın güçlendirilmesi, gençlerin Vakfın olanaklarından yararlandırılması amacını gütmektedir.  
Ülkemizin yetiştirdiği değerlerden 

Whatsapp Görsel 2024 03 29 Saat 17.35.01 1485898F

Kıymetli eşiniz merhume Güldal Akşit hanımefendi avukat, siyasetçi, Adalet ve Kalkınma Partisi kurucu üyesi ve 58. hükûmette Turizm Bakanı, 59. hükûmette önce Turizm Bakanı,  sonra Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yaptı. Çok geniş yelpazede ülkemize kıymetli hizmetlerinin başında eğitim alanında yaptığı faaliyetler bulunuyor. Neler söylemek istersiniz? Eşinizin hatırası bu görevi üstlenmenizde itici kuvvet oldu mu?

Whatsapp Görsel 2024 03 29 Saat 17.38.04 Bbef9354

Hayat yolculuğumuz miras aldığımız kültür, eğitim, yaşadığımız çevre ile şekillenir. Evlilik tercihimiz yol arkadaşımız ile hayat yolumuz yön bulur. Rahmetli eşim Güldal Hanım ‘Vakıf insan’ olarak anabileceğimiz bir kişiliğe sahipti. Malatya Eğitim Vakfı’nın da mütevellisiydi. Gerek çeşitli vakıflarda üstlendiği görevler gerekse de Aileden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yaptığı dönemlerde çok kıymetli hizmetleri oldu. Bu görevi üstlenmem de eşimin hatırasının etkisi büyüktür.

Whatsapp Görsel 2024 03 29 Saat 17.50.49 Fec0C3D3

Gönüllülüğü nasıl tanımlarsınız?  

Gönüllü olmak, karşılık beklemeden insanların hayatlarına dokunmaya talip olmaktır. İnsanlığın hizmetine heyecan ve sevgisini katıp, yarınları güzelleştirmek adına toprağa dikilen bir tohum gibi yeşerip geleceğe yapılan en kıymetli yatırım.  

Whatsapp Görsel 2024 03 29 Saat 17.52.15 32030B03

Bir STK yöneticisi olarak gönüllülerin organizasyonu hakkında neler söylemek istersiniz?  

Sivil Toplum Kuruluşları gücünü kamuoyu desteğinden alır. İyi bir kamuoyu oluşturmak için iyi bir kadro ve organizasyon gerekiyor. Gönüllülerin heyecanını canlı tutmak, çalışmaların kalitesinden taviz vermemek, yeni katılan gönüllülerin sürece dâhil edilmesi, çalışma grupları oluşturulması yönetim olarak bize düşen görevlerin başında geliyor. Malatya Eğitim Vakfı’nın yüksek sinerjisine Ankara Şubesi olarak bizler de katkı sunmaya çalışıyoruz.  

Malatya Eğitim Vakfı Ankara Şubesi adına son olarak eklemek istedikleriniz?  

2 Nisan Salı günü bursiyerlerimizle birlikte iftar yaparak, Ramazan ayının manevi hazzını birlikte yaşamayı diliyoruz. Bu Ramazan, bir öğrencinin geleceğine dokunmak için bir adım atın. Zekâtınızı eğitim vakfımıza vererek, bir öğrencinin hayatında dönüşüm yaratın, geleceğe umut olun. Teşekkür ederim.