Rusya'nın işgal ettiği bölgede büyük su baskınları yaşanırken, bölgedeki 80'den fazla yerleşim yerinin risk altında olduğu kaydedildi. Taraflar ise, olaydan birbirini suçluyor.

Son dakika: Rusya kontrolündeki baraj vuruldu! 5 saat içinde tüm yerleşim yerleri sular altında kalabilir

UKRAYNA ORDUSU, RUSYA VURDU DİYOR

Ukrayna ordusu, barajı Rus kuvvetlerinin havaya uçurduğunu iddia etti. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Güney Komutanlığı, "Kakhovka Barajı, Rus işgal güçleri tarafından havaya uçuruldu" dedi.

Herson'un Korabel bölgesinde su seviyesi yükseldi.

RUSYA TERÖR SALDIRISI DEDİ

Rus haber ajansları ise, Rus güçleri tarafından kontrol edilen barajın bombardımanda yıkıldığını söylerken, bir Rus yetkili "Bunun bir terör saldırısı olduğu"nu öne sürdü.

“TEHLİKELİ BÖLGEDE TAHLİYELER BAŞLADI”

Rusya yanlısı Nova Kakhovka Belediye Başkanı da Ukrayna güçlerini suçladı. Barajı Ukrayna’nın hedef aldığını söyledi. Ukrayna'nın Herson bölgesindeki askeri idarenin başına atadığı Oleksandr Prokudin ise, "Rus ordusu bir terör eylemi daha gerçekleştirdi. Kakhovka Barajı'nı havaya uçurdu. Su 5 saat içinde kritik seviyeye ulaşacak. Tehlikeli bölgede tahliyeler başladı" ifadelerini kullandı.

ZELENSKİ SOSYAL MEDYADAN AÇIKLAMA YAPTI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, saldırının ardından Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi'nin acil olarak toplanmasını istedi. Sosyal medyadan açıklama yapan Zelenski, "Rusların Kakhovka hidroelektrik santrali barajını yıkarak, Ukrayna topraklarının her köşesinden kovulması gerektiğini tüm dünyaya teyit etti. Onlara tek bir metre bile bırakılmamalıdır çünkü onlar her metreyi terör için kullanmaktadır. Sadece Ukrayna'nın zaferi güvenliği geri getirecektir ve bu zafer gelecektir. Teröristler Ukrayna'yı su, füze ya da başka bir şeyle durduramayacaklar" ifadelerini kullandı.

Son dakika: Herson bölgesinde Rusya kontrolündeki baraj vuruldu! Ukrayna lideri Zelenski acil toplantı kararı aldı

"BU BİR ÇEVRE KATLİAMIDIR"

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak ise, "Bu bir çevre katliamıdır. Ruslar, Herson bölgesinin güneyinde ve Kırım'da insanların içme suyundan mahrum kalmasından, bazı yerleşim yerlerinin ve biyosferin yok olmasından sorumlu olacaktır" açıklamasında bulundu.

Son dakika: Rusya kontrolündeki baraj vuruldu! 5 saat içinde tüm yerleşim yerleri sular altında kalabilir

NÜKLEER SANTRAL RİSK ALTINDA DEĞİL

Bölgenin kuzeyinde bulunan Zaporijya Nükleer Santrali'nde herhangi bir riskin olmadığı ifade edildi.

(HABER MERKEZİ)

Editör: Ali Aydın