Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla Dünya Basın Mensupları Derneği (DBMD) tarafından düzenlenen ve 2019 yılının en iyilerinin belirlendiği ‘Başarıda Yılın ‘En’lerinde Yılın Spor Adamı Ödülü Milli Takım Teknik Direktörü Şenol Güneş’e verildi. Şenol Güneş'e ödül Türkiye Futbol Federasyonu’nun Milli Takımlar biriminin bulunduğu Pembe Köşk binasında takdim edildi.

Göğsümüzü kabarttığınız için size minnettarız

Şenol Güneş'e 'Yılın Spor Adamı' ödülünü takdim eden Dünya Basın Mensupları Derneği Başkanı Muzaffer Tunç "Sadece sportif başarınızla değil, karakterinizle de örnek bir şahsiyetsiniz. Bu ödülü sadece Dünya Basın Mensuplar adına değil, aynı zamanda tüm Türk halkı adına size takdim ediyoruz. Yıllar sonra tekrar göğsümüzü kabarttığınız için size minnettarız' dedi.

Bu başarının devamını getirmeliyiz

Şenol Güneş, "Bu işe gönül vermek, bu felsefeyi oturtmak çok önemli. Futbolunun dizayn edilmesiyle, üreten, ürettiğinde yarışan ve yarıştığında da sahiplenen bir duruma geçmemiz gerekiyor. Bu başarının devamını getirmeliyiz. Futbol artık büyük bir endüstri, eskiden işsizlerin yaptığı bir iş olarak görülürdü. Futbolculuğu meslek haline getirmeye çalışıyoruz. Futbolcular da yurt dışından döviz getirmeli. Bu dönemde Türk futbolcuları bunu başardı. Yabancı futbolculara ödediğimiz dövizden daha fazlasını yurt dışına transfer olarak gelir sağladılar. Bu beni ülkem adına mutlu ediyor" ifadelerini kullandı.

Şenol Güneş kimdir?

Türk teknik direktör, eski millî futbolcudur. Türkiye millî futbol takımının şuanki teknik direktörüdür. Şenol Güneş futbolculuğa Akçaabat Sebatspor'da başladıktan sonra, yaklaşık 15 yıl Trabzonspor'un kalesini korudu. 1974 yılında 2. Lig şampiyonu olarak Trabzonspor'u ilk kez 1. Lig'e çıkaran takımda yer aldı. Trabzonspor'da futbolculuk döneminde 1975-1984 arasında altı şampiyonluk yaşadı.

1988 yılından beri teknik direktörlük yapmaktadır

Şenol Güneş, 1988 yılından beri teknik direktörlük yapmaktadır. Dört farklı dönem Trabzonspor'u yöneten Güneş, dört kez Türkiye ikinciliği yaşadı. 2011-12 sezonunda Trabzonspor'un tarihindeki ilk UEFA Şampiyonlar Ligi grup maçlarında takımın başındaki isimdi. Güneş, ayrıca yurtdışında teknik direktörlük yapan ender Türk teknik direktörlerden biri olmayı başardı. 2007-09 arasında Güney Kore ekibi FC Seoul'u yöneten teknik direktör, burada da bir lig ikinciliği yaşadı.

Köy okulunda öğretmenlikten Milli Takıma

Hayatının büyük bölümünü futbolun içinde geçiren Şenol Güneş, kısa bir süre için köy okulunda öğretmenlik de yaptı. Tecrübeli teknik direktör, Trabzonspor'da kalecilik yaptığı dönemde aynı zamanda Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Enstitüsünde sosyal bilgiler öğretmenliği okudu. Güneş, 1978-1983 yıllarında Trabzon Merkez Karakaya Ortaokulunda öğretmenlik görevinde bulundu.

En uzun süre gol yemeyen kaleci rekoru hala Güneş'te

Şenol Güneş'in, Türk futbolunun en üst liginde en uzun süre gol yememe rekoru hala kırılamadı. 1978-1979 sezonunda toplam bin 112 dakika süreyle kalesinde gol görmeyen Güneş, ulaşılması zor bir rekora imza attı. Şenol Güneş'in kalesini koruduğu Trabzonspor, 4. haftadaki 1-1'lik Fenerbahçe maçının ardından 17. haftadaki 1-1'lik Adana Demirspor maçına (12 maç) kadar gol yemedi.

Dünya üçüncülüğü Devlet Üstün Hizmet Madalyası getirdi

A Milli Futbol Takımı, tarihindeki en büyük başarıyı teknik direktör Şenol Güneş yönetiminde elde etti. Tecrübeli teknik adam, 2000 yılında başına geçtiği A Milli Takımı 48 yıl aradan sonra Dünya Kupası'na taşıdı. Güneş yönetimindeki ay-yıldızlı ekip, 2002 Dünya Kupası'nda üçüncü olarak, tarihinin en büyük başarısını kazandı. Bu dönemde kariyerinin en iyi günlerini geçiren Şenol Güneş, 2002'de UEFA'nın resmi sitesinde yaptığı ankette "yılın teknik adamı" seçildi. Şenol Güneş, A Milli Takım ile 2003 yılında ise FIFA Konfederasyonlar Kupası'nda da üçüncülük kürsüsüne çıktı. Şenol Güneş'e 2002 Dünya Kupasındaki milli takımın kazanmış olduğu başarıdan sonra Türkiye Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ve Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu'nun kararı ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası verildi. İTTİFAK