Restorasyonu 2018'den beri devam eden Sultanahmet Camii, Ramazan Bayramı'nın ilk günü Cuma namazı ile yeniden ibadete açılacak. Cami, 21 Nisan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla cemaat ile buluşacak. 

sultanahmet 2

Ramazan bayramında vatandaşların akın etmesinin beklendiği Sulltanahmet Camii'in çevre temizliği de yoğun bir şekilde devam ediyor. Fatih Belediyesi Temizlik Müdürlüğü'ne bağlı ekipler Camii'nin yarına sorunsuz bir şekilde yetiştirilmesi için tüm gayretiyle uğraş veriyor. Yapının etrafındaki yol ve kaldırımlar belediye ekipleri tarafından tazikli suyla pırıl pırıl yıkanıyor.

sultanahmet 3

sultanahmet 1

Restorasyonu 5 yıl sürdü
2018 yılında restorasyonuna başlanan Sultanahmet Camii bu süreçte sadece 5 ay kapalı durumda kaldı. Yapının deprem güvenliği açısından beton duvarların bütün kontrolleri, zemin etütleri ve minarelerin statik kontrolleri yapıldı. Statiğinde sorun tespit edilen 3 tane minare bakım ve onarımları yapılıp daha güvenilir, daha dayanımı yüksek hale getirildi.

Sultanahmet Camii'nin her noktası elden geçti
Camii'nin iç mekanı titizlikle elden geçirildi. 1200 metrekarelik alan çelik ayaklarla, çelik profillerle kapatıldı. Kubbede kalem işleri, altın varak işlemleri, taş temizliği, pencerelerdeki detaylar, çimentodan arındırma işlemleri şeklinde devam etti. Cami içerisinde tüm aydınlatma ve elektrik aksamlarının hepsini değiştirildi. Bütün avizeler tek tek söküldü. bakım, onarımlarını yapıldı.  Yine caminin üzerini kaplayan yarım kubbesi, çevre kubbesi ve ana kubbenin üzerindeki tüm kaplama örtülerinin hepsini değiştirildi. Ahşap unsurlar onarılıp elden geçirildi. Sultanahmet Camii'nin en önemli unsurları olan 20 bini aşkın özgün İznik çinilerinin tüm bakımları yapıldı.  -İTTİFAK-

Editör: Mehmet Köşker