Yangın, 27 Ekim Çarşamba günü saat 09.00 sularında “ArcelorMittal Temirtau” şirketinin işlettiği Kostenko maden ocağında meydana geldi. Yangının, maden ocağının 500 metre altındaki bir elektrik panosunda çıkan kısa devreden kaynaklandığı tahmin ediliyor. Yangın sırasında maden ocağında 285 işçi bulunuyordu. İşçilerden 239’u kurtarıldı, ancak 46’sı ile irtibat kesildi.

İsrail ve ABD zaman kazanmak için Gazze'de ateşkes müzakerelerini uzatıyor İsrail ve ABD zaman kazanmak için Gazze'de ateşkes müzakerelerini uzatıyor

Kurtarma çalışmaları devam ediyor

Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığı, yangın sonrası başlatılan kurtarma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Bakanlık, hayatını kaybeden işçilerin sayısının 32’ye yükseldiğini, 14 işçinin ise hala kayıp olduğunu bildirdi. Kurtarma ekipleri, maden ocağının içindeki sıcaklık ve duman nedeniyle zorluklarla karşılaşıyor.

Cumhurbaşkanı Tokayev’den açıklama

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, maden kazasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Tokayev, hayatını kaybeden işçilerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi. Tokayev ayrıca hükümete ölen işçilerin ailelerine gerekli tüm yardımı sağlama talimatı verdi. Tokayev, kazanın nedenine yönelik hükümet komisyonunun oluşturulduğunu ve “ArcelorMittal Temirtau” şirketiyle yatırım iş birliğine son verme kararı alındığını da duyurdu.

Maden şirketi devlete devredilecek

Kazakistan Başbakanlığı Basın Ofisi de yaptığı açıklamada, Kazakistan hükümeti ile “ArcellorMittal Temirtau” şirketi hissedarlarının ön anlaşmaya vardığını belirtti. Buna göre maden şirketinin Kazakistan devletine devredileceği ifade edildi.

Ülkede ulusal yas ilan edildi

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, maden kazasında hayatını kaybeden ve yaralanan işçilere gerekli tüm desteğin verileceğini söyledi. Öte yandan kaza nedeniyle ülkede 29 Ekim Cuma günü ulusal yas ilan edildi. Bu süre zarfında bayraklar yarıya indirildi ve eğlence etkinlikleri iptal edildi.

Kaynak: (İHA)