Posta Gazetesi'nin haberine göre Araştırmada, Akdeniz diyetinin ömrü 10 yıl uzattığı belirtildi. Akdeniz diyeti, kepekli tahıllar, sebze, meyve, baklagil, kuruyemiş, zeytinyağı, balık ve az miktarda kırmızı et ve süt ürünleri içeriyor. 

Araştırmada, işlenmiş etlerin ömrü kısalttığı da vurgulandı. İşlenmiş etler, sosis, salam, sucuk, pastırma gibi et ürünlerini ifade ediyor. Bu gıdaların bağırsak kanseri, koroner kalp hastalığı, diyabet ve obezite riskini artırdığı kanıtlandı. Araştırmacılar, işlenmiş et tüketimini azaltmanın veya tamamen bırakmanın yaşam süresini uzatacağını söylüyor.

Kışın yağan yağmurlarla dolan kuş cenneti kavurucu sıcaklara göçmen kuşlara ev sahipliği yapıyor Kışın yağan yağmurlarla dolan kuş cenneti kavurucu sıcaklara göçmen kuşlara ev sahipliği yapıyor

60 yaşından sonra diyet değiştirmek faydalı

60 yaşından sonra diyet değiştirmenin de faydalı olduğu ortaya çıktı. Araştırmacılar, 60 yaşında bir kadının optimize edilmiş bir diyete geçmesi durumunda ömrünü sekiz yıl, aynı yaşta bir erkeğin ise dokuz yıl uzatabileceğini hesapladı. Ayrıca, 80 yaşındakilerin de diyet değişikliklerinden yaklaşık 3,5 yıl ekstra yaşam kazanabileceği belirtildi.

diyetlistesi

Uzmanlardan yorumlar

Araştırmanın bulguları ile ilgili konuşan yaşam tarzı tıbbı ve beslenme uzmanı Dr. David Katz, “Diyet kalitesinin iyileştirilmesinin kronik hastalık ve erken ölüm riskini azaltacağı fikri uzun süredir yerleşmiştir” derken, “Daha az kronik hastalık ve erken ölümün daha fazla yaşam beklentisi anlamına gelmesi mantıklı” şeklinde konuştu. Katz, optimal olarak söz edilen diyet şeklinin sadece tipikten çok daha iyi olduğunu söyleyerek, yemek şeklinin daha fazla geliştirilebileceğini ve daha da büyük faydalar sağlayabileceğini ifade etti.

Dr. David Katz,

İngiltere Sağlık Bakanlığı Beslenme Bilimsel Danışma Komitesi üyesi Oxford Üniversitesi epidemiyoloğu Tim Key ise, “İşlenmiş etin bağırsak kanserine neden olabileceğine dair önemli kanıtlar var” derken, “O kadar ki, Dünya Sağlık Örgütü 2015’ten beri bunu kanserojen olarak sınıflandırıyor” diye görüş bildirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ