Zafer Algöz duyurdu

Atadeniz’in vefat haberini oyuncu Zafer Algöz sosyal medya hesabından duyurdu. Algöz, “Yeşilçam’ın enteresan filmlere imza atan yönetmeni Yılmaz Atadeniz ağabeyimizi kaybettik. Allah rahmet eylesin” mesajını paylaştı.

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerine bankalardan promosyon: Ödemeler 31 bin TL'ye kadar çıkabiliyor SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerine bankalardan promosyon: Ödemeler 31 bin TL'ye kadar çıkabiliyor

‘Çirkin Kral’ filmlerinin yönetmeni

Atadeniz, Türk sinemasına yıllarca emek veren, ünlü yönetmen Yılmaz Güney’in ün kazandığı ‘Çirkin Kral’ filmlerinin de yönetmeniydi. Atadeniz, sanat hayatı boyunca 100’den fazla filmin yönetmen koltuğunda otururken, 34 filmin de senaryosuna imzasını atmıştı.

60 yıllık sinema kariyeri

1932, İstanbul doğumlu olan Yılmaz Atadeniz, 60 yıldan fazla süredir Türk sinemasına bir fiil emek vermiş, yönetmenliğin yanı sıra senaristliğe ve yapımcılığa da soyunmuş duayen bir sinemacıydı. İlk ve orta öğrenimini Bebek ve Gazi Osman Paşa okullarında, lise eğitimini ise Kabataş Erkek Lisesi’nde tamamlamıştı.

1951 yılında ağabeyi Orhan Atadeniz’in teşvik etmesiyle sinema dünyasına adım atan Atadeniz kurgucu ve yönetmen yardımcılığı gibi pozisyonlarda çalışmıştı.

Yeşilçam’ın emektar isimleri Faruk Kenç, Atıf Yılmaz, Nejat Saydam ve Sırrı Gültekin’le çalıştıktan sonra 1963’te ilk uzun metrajlı filmi 'Yedi Kocalı Hürmüz’ü çekmişti. Sonrasında Türkiye’de henüz gerekli donanım ve teknoloji yokken Hollywood bilimkurgu ve Western yapımlarını, kendi yöntemlerince Yeşilçam’a uyarlamıştı.

Kaynak: HABER MERKEZİ