Gün geçmiyor ki, her yerde ve özellikle Akademide mağdurlar yaratılmasın. YÖK, Ü AK, ÖSYM yıllardır, el birliği ederek önce izin verdikleri kurumları, birden izin dışına çıkarmış ve binlerce mağdur yaratmıştır. Denklik mağdurları tıpkı EYT`liler gibi yıllardır çözüm bekliyor;

2022 geldi, 2023`de şahlanacağız! Ama nasıl? İnsana yatırım yapmadan bu gelişme nasıl olacak?

İşte 2022 ilk dönem Doç.` liğe başvuran akademisyenlerin başına yeni bir iş geldi. Biz, aylardır Avcı Dergilerle yayın yapanların Doç. Ve Prof.` luğuna itiraz etmiştik.  Gerekçe belliydi ve para karşılığı bildiri bastırılıyor ve puan şartı yerine getiriliyordu. Nitelik değil Nicelik önemli diyen Ü ST KURUMLAR ÖZGÜ NLÜ K, ALANA YENİLİK GETİRMEK, ORJİNAL OLMAK V.B. GİBİ KNDİLERİNİN YÖNETMELİKLERİNDE OLAN MADDELERİ UYGULAMIYORDU.

Bizler, akademide hırsızlığa, mobbinge, haksızlığa, soru çalmaya, jüri ayarlamaya v.b. karşıyız. Bunu herkes biliyor;

Gelelim bugünkü konumuza. 2022 Doç.lik başvurusunda ne olmuş? Okuyalım lütfen

'Ü niversiteler Arası Kurul un resen almış olduğu karar ile ve  jüri raporlarından bağımsız  çok sayıda adayı toplu halde etiğe sevk etmiştir.   Mart 2022 döneminde doçentlik başvurusunda bulunan adayların 'Fresenius Environmental Bulletin' dergisinde yayın yapmasından dolayı, toplu halde etiğe sevk edildiler ve  bunun sonrasında ekte  1 numaralı belge posta yoluyla adaylara gönderildi.

Belirtilen derginin hem Ü niversiteler Arası Kurul un bünyesindeki Etik Komisyonu ve Doçentlik Komisyonu hem de mahkeme kararları ile yağmacı dergi olmadığı kararları mevcuttur. Detayları aşağıdaki linkten siz de görebilirsiniz.

https://akademikhukuk.org/yagmaci-saibeli-predator-olmayan-dergi-listesi/

https://akademikhukuk.org/ankara-idare-mahkemesi-fresenius-environmental-bulletin-adli-dergide-yayinlanan-makalelerin-docentlik-basvurularinda-kullanilabilecegine-karar-verdi/

Ayrıca derginin baş editörü Ord. Prof. Dr. Harun Parlar Hocamızın ne kadar değerli bir bilim insanı olduğu siz   bizden daha biliyorsunuz. Bu değerli Hocamızın ismi ve dergisini yağmacı dergi olarak nitelendirmek gerçekten ülkemiz açısından çok üzücü bir durum olduğu kanısındayız.

 

Ayrıca Mart 2022 Doçent adayları olarak hepimiz, 3 nolu resimdeki   Ü AK ın yazısına istinaden 'Fresenius Environmental Bulletin' bölümümüzdeki ve alanımızdaki hocalara danışarak ve yazıya göre uygunluğunu sorarak beyannamemiz de gösterdik. 3 ve 4 nolu fotolara bakıldığında derginin sizlerin kararına uygun bir Q4 dergisi olduğu kanısındayız. Ayrıca başvuru dönemimizde Ü AK ın yağmacı dergi olarak sınıflandırdığı dergileri gösteren bir listede mevcut olmadığı için çok sayıda aday bu dergideki kaliteli yayınlarını beyannamelerine ekledi. Doçent adayları olarak hepimiz bu aşamaya gelmek için çok emek verdik. Hepimizin de ailesi, çocukları ve sevenleri var. Etik süreci maalesef bizleri daha da üzmektedir. Ayrıca bu durumdan dolayı üniversitelerinden atılma tehlikesi olacak adaylarda bulunmaktadır. Durum gerçekten çok ciddi ve üzücü sonuçlara sebebiyet verecektir.

Bizler 'Fresenius Environmental Bulletin' dergisinin bütün alanlarda yağmacı dergi statüsünde değerlendirilmemesini ve en azından bu sebepten dolayı etiğe kalmadan jüri Hocalarımızın kararına istinaden sonuçlarımızın açıklanmasını talep ediyoruz. Ord. Prof. Dr. Harun Parlar Hocamızın dergisini yanlış kategoride değerlendirilmesini istemiyoruz.

Not: İsmimizi, bu dergide yayın yapan hiçkimseyi zan altında bırakmamak için izninizle yazmak istemiyoruz. Ama 18 Ağustos 2022 tarihinde açıklanan sonuçlara bakıldığında çok sayıda Hocamızın bu nedenden dolayı etiğe sevk edildiği görülmektedir. 10 Eylül 2022 tarihinden sonraki açıklamalardan sonra en azından bu nedenden dolayı hiçbir adayın yukarıda ve ekte görebileceğiniz sebeplerden dolayı etiğe sevk edilmemesini canı gönülden istemekteyiz.

Saygılarımızla

2022 Mart Dönemi Doçentlik Başvurusu Etik Mağdurları'

Evet 2022 Mart dönemi  mağdurları bunları söylüyor. 

Bir çok Doç. adayının  Mart 2022`ye kadar bu dergideki yayınlarla Doç. olması ve bu tarihte Avcı Dergi kabul edilmesi doğru olmamıştır. Bu kararda,  YÖK Ü AK,ÖSYM yönetiminin değişmesi etken olmuş olabilir ama hakkaniyetli bir karar olmamıştır.

Konu ile sürekli ilgilenen, avcı dergiler üzerinde özel çalışması olan Prof.Dr. Tuncay  Tunç  (Aksaray Ü niversitesi Eğitim Fakültesi)   hocamıza sorduk. Cevabı şöyle

'Hocam merhaba.  Ben bu dergiye sıcak bakmıyorum. Çünkü senede 1500` ün üzerinde makale yayınlıyor. Kısaca 400 doları veren herkesin makalesini yayınlıyor. Zaten YÖK` ün  en son aldığı karar özellikle bu dergi ve buna benzer birkaçdergi içindi (örneğin progress in nutrition) Ancak bir adaletsizlik ya da mağduriyet elbet vardır. Nedir? diye soracak olursanız o da daha geçen seneye kadar bu dergi ile binlerce kişi  doçent ya da profesör oldu.

Evet Derginin sahibi Almanya da  bir üniversitede çalışıyor. Dergi oradan yayımlanıyor. Ancak derginin sayılarına baktığınızda, Almanya` dan bu dergide yayın yapan akademisyen sayısının bir elin parmaklarından daha az olduğunu görürsünüz. Keza batı Avrupa ülkelerinden bu dergiyi tercih eden akademisyen neredeyse yok. Selamlarımla.'

Sonuç: 18 Temmuz 2022 (2022/11 Sayılı Karar) ve 19 Ağustos 2022 (2022/06 Sayılı Karar) alınan kararlar, bu yayınlar ile başvuran tüm adaylar için haksız bir sürecin başlamasına neden olarak mağduriyet oluşturmuştur. Bu mağduriyet tek kişi olarak düşünülmemeli. Sosyal medyada dolaşan haberlere göre 350 Doç. adayı belirtilen dergide yayını olduğu gerekçesiyle resen alınan bir kararla toplu halde Etik Kurulu`na  sevk edilmiştir. Dosya değerlendirme sonucunda jürilerden 6 başarılı 1 başarısız olmasına rağmen, belirtilen dergide yayını olduğu için etiğe sevk edilmiştir. Bu v.b. gibi  benzeri mağduriyetler 10 Eylül 2022 tarihinden sonra daha da artacaktır. 2019, 2020 ve 2021 hatta 2022`de belirtilen dergide yayın yaparak Doçent olan çok sayıda akademisyen olduğu bilinmektedir. Neden özellikle Mart 2022 Dönemi Doçentlik başvurusu yapan adaylara resen bir kararla mağdur edilmiştir. Toplu mağduriyete neden olan resen kararın iptali ya da çözümü gerekmektedir.. Etik süreci en az 7 ay sürmektedir. 7 ay süresince yaşanılacak stres vb. etkiler bir  çok adayın sağlığını olumsuz etkileyecektir.

Yazılar/Kararlar:

`height=

`height=

`height=

`height=

`height=