Brezilya'daki arkeologlar, 40'tan fazla iskeleti ve 10 bin yıl öncesine ait binlerce mezar eşyasını barındıran büyük bir Yerli mezarlığı keşfettiler.

En eski insan kalıntıları, bölgede tarihsel olarak yaşayan kıyı avcı-toplayıcıları olan Sambaquian'lardan önce gelen, daha önce bilinmeyen bir ata topluluğuna ait gibi görünüyor. Bulgu, kuzeydoğu Maranhão eyaletindeki insanlara dair en eski kayıt.

Mezar 013

Maranhão'nun başkenti ve en büyük şehri São Luís'te, hükümetin konut programı kapsamındaki inşaat çalışmaları öncesinde, farklı dönemlere ait insan kalıntılarının bulunduğu mezarlık ortaya çıkarıldı. Cenazeler, daha sonra iki işlek cadde arasında kentsel bir arkeolojik alan haline gelen Rosane Çiftliği'nde bulundu.

Arkeologlar, Tupí-Guaraní Yerli dillerinde "büyük ada" anlamına gelen Upaon-Açu olarak da adlandırılan São Luís bölgesinin tarih öncesi insan faaliyetlerinden izler taşıdığını zaten biliyorlardı. Örneğin, son kazıların baş arkeoloğu Wellington Lage , WordsSideKick.com'a verdiği demeçte, 1970'lerde Farm Rosane'de tarih öncesi bir çene kemiği keşfedildiğini ve São Luís'te bulunan diğer eserlerin 6.000 yıl öncesine tarihlendiğini söyledi. Kalıntılar Sambaquian halklarına atfedildi. Bu grup deniz kaynaklarına güveniyordu ve yemek artıklarından yüksekliği 30 metreye ulaşan deniz kabuğu tepeleri inşa ediyordu.

Mezar 014

Haziran 2019'da başlayan son kazılarda ilk olarak çeşitli parçalanmış seramikler ve taş aletler ortaya çıkarıldı. Daha sonra, 2020'de COVID-19 salgınının zirve yaptığı sırada arkeologlar ilk iskeleti yüzeyin yaklaşık 60 santimetre altında buldular.

O tarihten bu yana ekip, en az dört farklı tortu katmanından toplam 43 iskelet ve yaklaşık 100.000 eser parçası buldu; bu da alanın 8.500 yıla kadar uzanan en az dört farklı dönemde insanlar tarafından işgal edildiğini gösteriyor.

Lage'ye göre iskeletler kısa boylu olup en uzunları 5 fit, 3 inç (1,6 m)'dir. Çoğu yetişkin erkeklere ait ve iki çocuğa ait kalıntılar var. Lage, WordsSideKick.com'a şöyle konuştu: "İlk analiz, bunların, yük ve yoğun hareketliliği gösteren kemik izleri ile kanıtlanan, yorucu fiziksel aktivitelerde bulunan bireyler olduğunu ileri sürüyor."

Live Science’ın konuyla ilgili haberine göre, en derine gömülü iskelet yerin yaklaşık 2 metre altında keşfedildi. Arkeologlar, optik olarak uyarılmış lüminesans (OSL) tarihlemesi adı verilen bir teknik kullanarak onun tarihini belirlediler. Bu teknik, kemiklerin yakınındaki bazı minerallerin en son ne zaman ısıya veya güneş ışığına maruz kaldığını belirler. Sonuçlar, 7.000 ile 10.000 yıl önce arasındaki bir zaman dilimine işaret ederek bölgedeki olası, gizemli Sambaquian öncesi popülasyonu ortaya çıkardı.

Mezar 015

Arkeolog Sara Batista, konuyla ilgili, "Bulgular, Maranhão eyaletinde sahip olduğumuz Holosen döneminin ortasından ve başlangıcından [11.700 yıl öncesinden günümüze kadar] elde ettiğimiz en eski tarihtir ve Amerika kıtalarında yerleşimin olduğu dönemdeki dünya tarihini temsil etmektedir” ifadelerini kullandı. Kazıda yer almayan Brezilya Ulusal Tarih ve Sanatsal Miras Enstitüsü'nden (IPHAN), WordsSideKick.com'a şunları söyledi:

Farklı toprak katmanlarının tarihlemesini doğrulamak için Lage, Şubat ayında radyokarbon tarihlemesi için ABD laboratuvarı Beta Analitik'e örnekler gönderecek. Böylece ekip şu grupların bölgeyi ne zaman işgal ettiğini belirleyebilecek: Sambaquian öncesi, Sambaquian, Tupi (Amazon kültürleri) ve Tupinambás Atlantik kıyısını işgal eden ve 1500'den sonra Avrupalılarla temas kuran bir Tupi alt grubu.

Rosane Çiftliği'ndeki saha çalışmasının altı ay içinde yapılması bekleniyor. İnşaat şirketi, IPHAN ve Maranhão Federal Üniversitesi ile ortaklaşa, arkeolojik buluntuları barındıracak bir araştırma laboratuvarı ve müze de dahil olmak üzere bir küratörlük ve depolama merkezi inşa etmeyi planlıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ