Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Hava Hakkı Platformu'nun 6 Şubat depremlerinin etkilediği bölgede gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarına göre, asbest en fazla Kahramanmaraş kent merkezinde bulunuyor. Bu bölgeden alınan 21 örnekten 8'inde asbest tespit edildi.

Elbistan'dan alınan 15 örnekten 2'sinde, Adıyaman'dan alınan 30 örnekten de 2'sinde asbest tespit edildi. Ancak en dikkat çeken sonuç, yaklaşık 6 bin kişinin yaşadığı Karacasu Konteyner Kenti'nin olduğu bölgede aktinolit türü asbestin tespit edilmesi oldu.

1-4-1

ÇOK CİDDİ BİR KANSOREJEN MADDE

Kahramanmaraş Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Tiyekli, asbestin ciddi bir kanserojen madde olduğunu ve havada bulunmaması gerektiğini belirtti. 

İlber Ortaylı'dan Ayasofya yorumu: Namaz kılmak için gudubet bir bina Ayasofya'da tuvaletler yapalım İlber Ortaylı'dan Ayasofya yorumu: Namaz kılmak için gudubet bir bina Ayasofya'da tuvaletler yapalım

Tiyekli, asbest tehlikesinin önemli olduğunu ve yetkililerin bir an önce önlem alması gerektiğini vurguladı. Çalışma sonuçlarının tekrarlanması ve diğer ağır metaller için benzer çalışmaların yapılması gerektiğini belirterek, insanların temiz hava soluma hakkının korunması gerektiğini söyledi. Ayrıca, depremde canlarını kurtaran insanların kanserden ölmemesi gerektiğini dile getirdi. 

Kaynak: DHA