Cumhurbaşkanlığı Sistemi`nin, ülkemize  yararlı/zararlı olduğu konusunda tartışmaların bitmesi mümkün değil;

Sn. Cumhurbaşkanımız, birçok yetkiyi üzerine alarak, çok büyük bir risk almış durumda. Bu risklerin hesabını da elbette başkaları değil, kendisi ödeyecek;

Daha önce de yazdığımız gibi, atamaların Külliye`den olması ile, her kişi kendini CB`nın adamı olarak görüyor ve fütursuzlaşıyor. Bunun örneklerini Sn. Bakanlar dahil görüyoruz....

YÖK Başkanını da, YÖK Y.K. Ü yelerini de Sn. Cumhurbaşkanı atıyor; Sizce, hangisi daha ağırlıkta olur; Hiçbiri, çünkü 'atama makamında' eşitler; Zaten, Külliyeye ulaşmak çok zor, ama bazıları çok kolay ulaşıyor ve atamaları yaptırıyor, bu bir türlü çözülemiyor/anlaşılamıyor;

Bir KHK çıkıyor, bir ay-6 ay sonra KHK`yı değiştiren bir KHK daha çıkıyor.

Bu nasıl oluyor?

Danışmanlar uyarmıyor mu?

Sadece talimatları mı yerine getiriyorlar?

Bu güvensizlik yaratmıyor mu?

Örneğin, Cumhurbaşkanlığı seçimleri için konulan 'Bir kişi, iki defa seçilebilir' maddesini Danışmanlar,  hiçbir Ak Parti ve MHP`li de  mi fark etmedi? 

Ü stelik, hırslı ve görevini devam ettirmek isteyen Sn. Erdoğan baştayken;

Bu kadar mı, öngörüden yoksunluk olur?

Şimdi, gündeme geliyor, boş tartışmalar yapılıyor..

Konumuz Akademi;

Ve Rektör atamaları;

Rektör ataması ilgili KHK (29 Ekim 2016) yayımlandı:

'Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile devlet üniversitelerine rektör atamalarına ilişkin yapılan yeni düzenlemeye göre rektör, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından önerilecek, profesör olarak en az 3 yıl görev yapmış 3 aday arasından Cumhurbaşkanınca atanacak.  Bir aylık sürede YÖK ün önerdiği 3 adaydan  birisinin atanmaması ve YÖK tarafından, iki hafta içinde yeni 3 aday gösterilmemesi halinde Cumhurbaşkanınca doğrudan atama yapılacak.' Tenakuzlu bir madde değil mi?

Oysa 'Devlet Ü niversitelerinde Rektör, Cumhurbaşkanınca Prof.`lar arasından  atanır. Gerekli hallerde Cumhurbaşkanının isteği üzerine YÖK, aday belirleme ilanına çıkar, mülakatları yapar ve 3 kişilik listeyi Cumhurbaşkanına gönderir.Cumhurbaşkanı bu 3 aday arasından atamayı yapar.'

Bitti!..

Oyuna/aldatmacaya, adayları almaya/yormaya gerek yok ki?

Gelelim ilk KHK`daki 'rektör olmak için 3 yıl Prof. yapmış olmak' şartına.

Daha önce de 15 Eylül 2018 de yayımlanan kararname ile bu kez 'rektör olmak için 3 yıl profesör olma şartı' kaldırıldı. Aynı gün, yeni Pof. olan eski MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, Ankara Hacı Bayram Veli Ü niversitesi Rektörlüğü`ne atanmış, sonra kararname eski haline getirilmişti. 

Şimdi öğreniyoruz ki, ilgili KHK, yine 'CUMHURBAŞKANLIĞI Ü ST KADEME KAMU YÖNETİCİLERİ İLE KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA ATAMA USÛ LLERİNE DAİR CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ' ne (No: 3, Yayımlandığı Resmî Gazetenin Tarihi &ndash Sayısı : 10/7/2018 &ndash 30474) eklenen bir madde ile değiştirilmiş.

(5) (Ek: RG-15/7/2018-30479 - CK-4/800 md.) Rektörler, (; )3 profesörlük yapanlar arasından atanır.

313/9/2018 tarihli ve 30534 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanan 17 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3 üncü maddesi ile bu fıkrada yer alan 'en az üçyıl' ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

`height=

Neden KHK çıkarılırken iyi düşünülmüyor?. 

3-5 yıl koyarken ne amaçlanmış olabilir?

Sn. Cumhurbaşkanı yine mi aldatıldı? 

Ya da, akademik alanda kim yanlış bilgi veriyor? 

Danışmanlar uyarmıyor mu? 

Cumhurbaşkanımızın çıkardığı KHK ya uymaması puan kaybettirmiyor mu? v.b. sorular sorulabilir;

Malum, akademik ilanlarda da aynı durum söz konusu, aynı unvan için yönetmelikte olmamasına rağmen '5-10 yıl tecrübeli olma' yazılarak, birilerinin başvurusu engelleniyor. Oysa, 'alanda tecrübeli olmak' denilse,  'çok aday arasından kaliteli eleman seçilse' daha doğru olmaz mı?

2547, geçici maddelerle delik deşik edildi ve akademide  yönetici olmak zorlaştı. Örnek: Bir üniversitenin Mütevelli Heyet Ü yeleri ile sohbet ederken, 'emeklilik neden Devlet Ü niversitelerinde 65 (Öğr.Gör.)-67 (unvanlı), Vakıf Ü niversitelerinde 72 yaş?' diye soruldu ve mantıklı bir cevabını bulamadık..

Makamlar, 'yiyip-yatmak, her şeye evet demek' yerleri değildir.

Lütfen, görevlerinizi doğru yapınız.

Eğitim-Kültür-Sanat alanı gelişmeleri takip için @drgoktanay