Alışkanlık kazanmak kadar alışkanlığın sürdürülmesi en önemlisidir. Bir alışkanlığı sürdürmenin püf noktalarını sizlerle paylaşıyorum.

Yeni yazımda bir alışkanlık nasıl kazanılır ve bu alışkanlığı nasıl devam ettiririz konusuna değineceğim. Öncelikle alışkanlığın ne olduğundan bahsetmek istiyorum.

Alışkanlık, belirli bir aktivitenin düzenli olarak tekrarlanması ve bu tekrar sonuçlarıyla birlikte bireyin gerçekleştirilen aktiviteyi bir süre sonra otomatik olarak yapabilmesine denir. Alışkanlıklar günlük hayatımızı bir rutine sokmak ve üretkenliğimizi arttırmak için paha biçilemez bir öneme sahiptir. Her gün %1 gerçekleştirdiğimiz alışkanlıklar bizi olmak istediğimiz kişiye veya başarmak istediğimiz işe ulaştırır. Bugün gerçekleştirdiğimiz alışkanlıklar yarınlarımızın daha iyi olması için bize verilen fırsatlardır. 

Peki bir alışkanlık nasıl kazanılır?

İnsan beyni ödüller aracılığıyla çalışan bir yapıya sahiptir. Yaptığımız her işin karşılığını alıyor olmamız alışkanlık kazanmamızdaki en temel faktördür. Bir örnek üzerinden bu konuyu daha iyi anlatacağım. Vücut geliştirme sporcusu, düzenli spor salonuna giden, uykusuna dikkat eden ve kaliteli makrolar(protein, karbonhidrat, yağlar) tüketen bir sporcudur. Bu sporcunun ayna karşısında aldığı değişim, vücut ölçüleri, yağ oranı, kas oranı malum sporcunun spora gitme alışkanlığını belirleyen ödüllerdir. Malum sporcunun amacı spora gidip kas oranını arttırmak, daha çekici bir vücut ortaya çıkarmak ve sağlıklı bir yaşam sürmektir. İşte bu noktada spora gitme alışkanlığının karşısında bu ödülleri alır ve spor salonuna giderken rahat bir şekilde, zorlanmadan bu alışkanlığı kazanabilir. Burada anlatmak istediğim ‘’Ödüller harekete geçirir’’. Bir alışkanlığı kazanırken ödüller kadar önemli bir başka konuda kolaylaştırmadır. Örneğimiz üzerinden devam edecek olursak vücut geliştirme sporcusunun spora gitme alışkanlığını ödüller düzenli hale getirdi. Fakat bu sporcunun spor salonuna en kısa sürede ulaşması alışkanlığın sürdürülebilirliliğine önemli ölçüde katkı sağlar. Alışkanlığın sürdürülebilmesi için bazı kolaylaştırıcı yöntemler buldum ve sizlerle paylaşmak istiyorum.

1-) Evinize veya işinize en yakın yerdeki spor salonuna gidin

Neden en yakın spor salona gitmeliyiz?

Cevap: Mesafe ne kadar büyükse spor salonuna gitmek için ortaya konacak enerji daha fazla olacaktır. İnsan kolayı seçen bir canlıdır. Atalarımızdan bugüne kadar bizlere aktarılan en yıpratıcı genlerin başında kolay olanı gerçekleştirmek vardır. Atalarımız her zaman en yakın çilek bahçesine gitmişlerdir. Buradan anlayacağımız mesafe uzunsa o işi yapma ihtimalimizin oranı düşecektir.

2-) Eviniz ve işinize yakın spor salonuna giderken sizi motive edecek müzikler dinleyin

Müzik dinlemenin ne faydası olabilir ki?

Cevap: Öncelikle müzik ruhun gıdasıdır. Ama burada bahsettiğim müzik sizleri harekete geçiren müzik olan Workout müziklerdir. Bu müzikler spor salonuna giden insanlar için tasarlanıp dinleyicilerin karşısına çıkmıştır. Buradaki amacımız spor salonuna giderken dinlediğimiz müziklerle içimizdeki motivasyonu canlı tutmaktır. Düzenli motive edici müziklerin ağırlık kaldırmada yükseliş gösterdiği kanıtlanmış bir başka bilimsel bilgidir. Son bir bilgi daha eklemek gerekirse müzik alışkanlıklarınızı gerçekleştirmek için size psikolojik katkı sağlarken yaptığınız alışkanlığa uygun müzikler seçmek de işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır.
 

3-) Size sporu sevdirecek arkadaşlar edinin ve onlarla kaliteli zaman geçirin

Bu o kadar da önemli değil gibi geliyor kulağa

Cevap: Bu, işin kilit noktası. Spor salonunda karşılaşacağınız arkadaşlar alışkanlığı sürdürmeniz de hayati öneme sahiptir. Farzedelim spor salonunda hiç arkadaşınız yok, size yardım eden hiç kimse yok, kimse sizinle ilgilenmiyor, daha ağır bir ağırlıkla çalışmak istiyorsunuz size destek verecek kimse yok. Siz spora gitme alışkanlığını ne kadar sürdürebilirsiniz ki? eninde sonunda birilerinin yardımına ihtiyacınız olacak ve spor salonunda kafa dengi arkadaşlar bulmak isteyeceksiniz. İnsan toplumda yaşayan bir canlıdır. Spor salonunda size destek verilmesi, sizin başkalarına destek vermeniz, güler yüzlü ve samimi ilişkiler sizin spor salonuna gitme isteğinizi daha da perçinleyecektir!

4-) İradeli olun. Sonrasını göremediğiniz kötü alışkanlık bozuculara yaklaşmayın!

Spora giden birisi zaten iradeli olmalı

Cevap: Evet ama dikkat etmek sizi artıya geçirir. Her ne kadar bu sporu yapsanda düzenli hayatının içine düzen bozucu şeyler girecektir. Mesela düzenli akşam 10’da uyuyan birisi olduğunu düşünelim. Akşam uyman gereken saatte arkadaşın seni dışarıda güzel bir partiye çağırıyor. Sende eğlenmek ve kafa dağıtmak için arkadaşının yanına gidiyorsun fakat yarın sabahta spora gitmen lazım. Şimdi burada şöyle bir sorun ortaya çıkıyor. eğer sen akşam arkadaşınla partiye gidersen eve geç dönersin. eve geç dönersen geç yatarsın. geç yatarsan sabah erken kalkamazsın Hadi erken kalkmaya çalıştın diyelim uykunu tam alamadığın için sersem kalırsın. Şimdi bu durumda spora gitmenin ne kadar zor olur düşünebiliyor musun? sana iddia ediyorum büyük bir ihtimalle o gün spora gidemeyeceksin. Hadi spora gittiğini de düşünelim sporda iyi bir şekilde kaslarını çalıştıramayacaksın. Başarı, hayatını dizayn etmede gizlidir. Küçük alışkanlık bozucular çok sinsidir farkında olmadan uygularsın ama daha sonra tüm sistemini mahvedebilir.