Edinilen bilgilere göre, TBMM Dilekçe Komisyonu, Adalet ve İçişleri Bakanlıklarından konu hakkında bilgi istedi. Adalet Bakanlığı, mahkeme kararı olmadıkça kişisel durum sicil kayıtlarında düzeltme yapılamayacağını, çocukla anne arasındaki soy bağının doğumla, baba ile olan soy bağının ise evlilik, tanıma veya hakim hükmüyle kurulabileceğini bildirdi. Ayrıca, soy bağının evlat edinme yoluyla da kurulabileceği vurgulandı.

Bakanlık verilerine göre, 2009 ila 2023 yılları arasında açılan 108 bin 171 babalık davasından 95 bin 647'si hakkında karar verildi. Mahkemeler, her dava için farklı kararlar alırken, bazı davalara ret kararı verdiği de belirtildi.

Babalık davalarında yargıtay kararlarına göre hakimler, maddi olguları araştırabilir ve kanıtları serbestçe değerlendirebilir. Ayrıca, DNA örneği alma gibi araştırma ve incelemelere tarafların veya üçüncü kişilerin rıza göstermek zorunda oldukları da vurgulandı.

Tokat'taki depremlerden sonra ortaya çıktı! Üzerinde '1313' yazıyor 'Girilmesin diye kapatılmış' Tokat'taki depremlerden sonra ortaya çıktı! Üzerinde '1313' yazıyor 'Girilmesin diye kapatılmış'

İçişleri Bakanlığı ise TBMM'ye gönderdiği yazıda, mahkeme kararlarına dayanarak nüfus kayıtlarında 32 bin 777 değişiklik yapıldığını belirtti. Bu değişiklikler arasında babalığa hüküm, soy bağı düzeltmesi ve soy bağının reddini içeren kararlar bulunuyor.

Oda TV’nin haberine göre, bir çocuğun soy bağını değiştiren veya gizleyen kişiye, hapis cezası verilmesi de gündemde. Adalet Bakanlığı, bu konuda bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörüldüğünü bildirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ