Sezona seri galibiyetlerle giren ve zorlu Batı Konferansı`nın zirvesine demir atan Los Angeles Lakers için son dört maçta işler yolunda gitmedi. Son 4 maçta sahadan yenik ayrılan Lakers, bu kötü periyoda rağmen hala 24 galibiyet 7 galibiyetle en yakın rakibi Denver Nuggets`ın 2 galibiyet önünde Batı Konferansı`nın zirvesinde. İstatistiklere baktığımızda umutsuz olmak için neden yok gibi gözükse de geleceğe yönelik tehlike sinyallerini görmezden gelemeyiz. Lakers için endişe verici ilk veri hedef maçlarını genelde kaybetmiş olması. Henüz zirve adayı rakiplerle fazlaca karşılaşmayan Lakers, oynadığı iki Clippers ve Milwaukee Bucks maçını kaybetti. Son Clippers maçı haricinde direnemedi ve psikolojik üstünlüğü rakiplerine kaptırdı. Batı`daki en büyük rakipleri karşısındaki bu görüntü soru işaretlerini neden oldu. Bir diğer ve daha önemli çözüm bekleyen sorun ise takımın bütün yükünün LeBron ve Anthony Davis üzerinde olması. Bu durum normal sezonda bir şekilde aşılır ve aşılıyor ama sert mücadelelerin yaşanacağı playoff döneminde Lakers`ın başını epey ağrıtır. Rakip takımlar LeBron ve Davis`e ikili sıkıştırma getirdiğinde ki bu kesinlikle başvuracakları bir yol olacak`, Lakers kadrosunda buna çözüm getirebilecek bir basketbolcu yok.

Lakers`ın sezon başından bu yana geldiği noktayı değerlendirecek olursak takımın iki lideri LeBron James ve Anthony Davis arasında mükemmel bir uyum yakalandı. Her iki yıldız bir arada oynadığında daha verimli performans verdi. Ayrıca LeBron`un mentörlüğünde Davis yeteneklerini istikrarlı yansıtarak 20 sayı ortalaması ve savunmanın kilit ismi oldu. Yan roller de netleşti. Danny Green, JaVale Mc Gee, Dwight Howard, Alex Caruso, KC Pope, Avery Bradley görev adamı olarak katkı verdi. LeBron ile yanyana oynadığında birbirlerinin oyununu bozan Rajon Rondo bençten gelmeyi kabul eti. LeBron, Rondo, Javale ve Kuzma dışında tamamen yeni oyunculardan kurulu bir takımın bu denli kısa süredeki bu uyumu için KoçFrank Vogel`ı kutlamak gerek. Ancak koçun ve Lakers`ın çözemediği ve özellikle playofflarda daha da büyüyebilecek yukarıda değindiğim topu yönlendirebilecek, zaman zaman takıma skor liderliği yapabilecek bir ismin bulunamamış olma sorunu çözüme kavuşmadı. Bu eksiği bir ölçüde giderebilecek takım içindeki tek isim Kyle Kuzma. 2.06`lık uzun forvet topu yönlendirme sorununu çözemez ama LeBron veya Davis`in oyunda olmadığı ya da sıkı savunulduğu anlarda skor liderliğini alabilir. KoçVogel`in kendisine bu rolü vermek için özel bir taktiğinin olmaması, sakatlık ve sonrasında gelen istikrarsızlık Kuzma`nın bu görüntünün uzağında kalmasına enden oldu.

Bu sorunu şu ana kadar takım içinden çözemeyen Lakers`ın önünde iki seçenek var. Biri serbest oyuncular arasından bu ismi bulmak. Bu kategoride 39 yaşındaki Jamall Crawford var. 15 dakika civarı sahada kalıp önemli bir skor opsiyonu olur. Playofflara zinde girmesini sağlayacak bir planlama ile büyük yarar sağlama ihtimali de var. Ama 39 yaşında olduğu gerçeği ve Lakers`ın bu seçeneği sezon başından bu yana kullanmamış olması durumu var. Daha net bir isim olarak Andre Igoudala var ancak bu transferin önünde bir engel var. Memphis Grizllies yönetimi, 35 yaşındaki basketbolcuyu takasla göndermek istiyor, Lakers`ın maaş bütçesi Igoudala`yı takasla almaya yeterli değil ancak 1.98 boyundaki basketbolcu serbest kalırsa veteran minimum kontratla kadrosuna katabilir. Bu şartlarda Igoudala`nın Lakers forması giymesi zor görünüyor.

Sorunun diğer çözümü ise takasla mümkün. Lakers GM`i Rob Pelinka`nın takas döneminin sonuna doğru bir hamleye hazırlandığı haberleri medyaya yansıdı. Lakers`ta takas için en çok öne çıkan oyuncu Kyle Kuzma. Ancak Lakers, 95 doğumlu basketcuyla yolları ayırmak için iyi düşünmeli. Kuzma her iki forvet pozisyonunda oynayabilen, atletik özellikleri yeterli seviyede, savunma yapabilen ve henüz 24 yaşında, gelişmeye açık, yıldız potansiyeli olan bir oyuncu. Ayrıca GM Pelinka en az Kuzma kadar potansiyelli bir isim almadan bu takasa yanaşmaz. Bana göre takas için daha olası isimler kısa süreli kontratlara sahip gardlar. Örneğin Kentavious Caldwell Pope, Avery Bradley`den biri veya sakatlığı nedeniyle sezonu kapatan De Marcus Cousins`in kontratı olası bir takas için ideal çözüm gibi görünüyor. Bu oyunculardan doğan boşluğu takım içinde dolduracak Alex Caruso gibi bir isim de var. Önümüzdeki iki ay Lakers`ın takasla veya serbest bırakılan oyuncular arasından ihtiyacı olan en iyi yardımcı oyuncuyu bulup, bulamayacağını gösterecek. Şubat ayı Los Angeles Lakers için sezonun belirleyicisi olacak.