Prof. Dr. Meral Kanbak, ağrı kesici ve ateş düşürücülerle ilgili çok önemli bilgiler verdi ve ciddi uyarılarda bulundu. Kanbak, kontrolsüz ağrı kesici kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirtti.

TÜRKİYE’DE İLAÇ PAZARI

Prof. Kanbak, Türkiye ilaç pazarının 50,39 milyar liralık satış değerine, ilaç satış hacminin de 2,27 milyar kutuya yükseldiğini açıkladı. SGK ile özel sigortalar tarafından karşılanan ilk 20 ilaç arasında ilk üç sırayı, ağrı kesicilerin olduğunu belirten Kanbak, elden satılan ilaçlar arasında ağrı kesici özellikli olanların oranının yüzde 35’e ulaştığını söyledi.

Ekran görüntüsü 2023-11-05 161433

PARASETAMOLÜN KALP VE FELÇ RİSKİ

Kanbak, uzun süreli parasetamol kullanımının, yüksek tansiyonu olan kişilerde kalp hastalığı ve felç riskini artırdığını vurguladı. Edinburgh Üniversitesi’nce yapılan bir araştırmaya göre, parasetamol kullananların, plasebo alanlara kıyasla sistolik kan basıncında 5 mmHg’lik bir artış görüldüğünü aktardı. Kanbak, bu artışın kalp hastalığı veya felç riskini yaklaşık yüzde 20 artırmasının mümkün olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti. Kanbak, bu sebeple yüksek tansiyonu olanlar ile kalp hastalığı veya felç riski taşıyanlarda parasetamol kullanımında daha dikkatli olunması gerektiğini tavsiye etti.

Ekran görüntüsü 2023-11-05 161438

İlber Ortaylı'dan Ayasofya yorumu: Namaz kılmak için gudubet bir bina Ayasofya'da tuvaletler yapalım İlber Ortaylı'dan Ayasofya yorumu: Namaz kılmak için gudubet bir bina Ayasofya'da tuvaletler yapalım

ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON UZMANLARINA BAŞVURUN

Prof. Kanbak, kronik hastalıklar, ameliyat sonrası ağrılar, kanser ağrıları gibi çok geniş bir alanda ağrı kontrolünü sağlayan anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanlarına gerektiğinde mutlaka başvurulması gerektiğini hatırlattı. Kanbak, genellikle kronik ağrı tedavisinde kullanılan parasetamol için uzun süreli reçetesi olan hastaların, mümkün olan en kısa süre için en düşük etkili dozu seçmeleri gerektiğini belirtti.

Kaynak: (DHA)