TCMB, Döviz Hesaplarındaki Yabancı Para Mevduatlarına Zorunlu Karşılık Getirdi

Kur Korumalı Mevduat (KKM) Sistemi Genişletiliyor

21 Aralık 2021 tarihinde başlatılan Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi, ani kur artışlarını önlemek amacıyla hayata geçirilmişti. Yeni karar ile birlikte, bu sistem döviz tevdiat hesaplarını da kapsayacak şekilde genişletildi.

Bankaların Zorunlu Karşılık Oranı Artırıldı

TCMB, bankalardan döviz tevdiat hesapları için yüzde 4 oranında Türk lirası zorunlu karşılık alma kararı aldı. Bu adım, bankaların ellerinde bulunan yabancı para mevduatının bir kısmını TCMB'ye aktarmalarını sağlayacak.

Toplamda 1 Trilyon 50 Milyar Lira TCMB'ye Aktarılacak

Bu yeni kısıtlamalar sonucunda, bankaların TCMB'ye aktaracağı toplam para miktarı 1 trilyon 50 milyar liraya ulaşacak. Bu adımların amacı, piyasalardaki likiditeyi kontrol altına almak ve döviz sıkıntısını çözmek olarak belirtiliyor.

Müşterilere Yansıtılacak mı? Bankaların Kararı Bekleniyor

Bankalar, zorunlu karşılık oranının artması nedeniyle maliyetlerinin artacağını belirtiyorlar. Bu maliyet artışının, müşterilere kredi kartı faizleri ve diğer ürünler aracılığıyla yansıtılıp yansıtılmayacağı ise bankaların kararına bağlı.

Döviz Kuru Üzerindeki Etkileri

Bu düzenleme, döviz tevdiat hesaplarına yapılan bir değişiklik olup, dolar/TL paritesi üzerinde doğrudan bir etkisi olmayacak. Ancak, piyasalarda yaratacağı dalgalanmalar, döviz kuru üzerinde etkili olabilir. Özellikle mevduat faizlerindeki hareketlilik, döviz tevdiat hesaplarına olan talebi etkileyebilir.

Soylu: 10 ayda benim hakkımda 550 olumsuz köşe yazısı yazılmış bu normal mi? Soylu: 10 ayda benim hakkımda 550 olumsuz köşe yazısı yazılmış bu normal mi?

Ekonomistlerin Değerlendirmesi

Ekonomistlere göre, bu adımların temel amacı KKM'ye etki etmek. Bankaların TL payını artırmak için yapılan bu değişiklikler, döviz tevdiat hesaplarının hareketliliğini etkileyecek gibi görünüyor.

Kaynak: (HABER MERKEZİ)