Eğitim-Bir-Sen`den yapılan açıklamaya göre, Millî Eğitim Bakanlığı ile Kurum İdari Kurulu (KİK) Ekim 2021 toplantısında on bir konuda çalışma yapılması hususunda mutabakat sağlanmıştı.

KİK Ekim 2021 toplantısı, Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yalçın Yayla, Hukuk Müşaviri Av. Harun Kale Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili, Personel Genel Müdürü Fehmi Rasim Çelik ve Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu`nun katılımıyla 19.10.2021 tarihinde yapılmıştı.

Alan değişikliği işlemlerinin bir an önce gerçekleştirilmesi ve görevde yükselme/unvan değişikliği sınavlarının yapılması başta olmak üzere, ivedi adım atılması beklenen konular KİK gündemine taşınmış, Bakanlığın ilgili birimlerince çalışma yapılması kararlaştırılmıştı.

Biz Ekim 2021`den sonra ne kadar ilerleme ağlandığını bilemiyoruz; Malum, Ağustos 2021`de Mahmut Özer Bakan atanmış ve pek çok kişi görevlerinden alınmış ve yeni isimler atanmıştı.

Şimdi 11 konuya kısaca bakalım.:

'1-Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları, en geçiki yıllık periyotlar hâlinde düzenli olarak yapılmalıdır.'

Çok doğru bir istekti. 'Merkez ve Taşra Teşkilatı Personelinin Unvan Değişikliği Yoluyla Atamalarına İlişkin Başvuru Kılavuzu' 14 Ekim 2021`de yayımlandı. Tercih Başvurularının Alınması ve Onay Süreci 01-05 Kasım 2021, Atamaların Yapılması ve Sonuçların İlan Edilmesi 16 Kasım 2021 olarak açıklandı.

'2-2021 yılı içerisinde öğretmenlerin alan değişikliği iş ve işlemlerine ilişkin kılavuz ve duyuru yayınlanmalı alan değişikliği işlemleri atama takvimine dâhil edilmelidir.'

Bu konu her dönem sıkıntı yaratıyor. Oysa, alan değişikliği 2020`de yayımlanmıştı. Tercih Başvurularının Alınması ve Eğitim Kurumu Müdürlüklerince Onaylanması 21-25 Aralık 2020`de alınmış, Atamalar 29 Aralık`ta yapılmıştı. Demek ki 2021`de de geçkalınmış durumda.

'3-Öğretmenlerimizin il içi yer değişikliği işlemlerinin mağduriyet üretmeden adil ve hakkaniyete uygun bir şekilde yürütülmesini sağlayacak şekilde ve tercihleri itibarıyla hizmet puanı üstünlüğüne göre sıraya konularak norm açığı oluştukça yer değişikliği taleplerinin bu sıraya göre karşılanması konularında Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği`nde düzenleme yapılmalıdır.'

Elbette, yer değiştirilmelerin 'mağduriyet üretmeden, adil ve hakkaniyetle' yapılması etik olan. Bu konunun da, değişmeyecek bir şekilde takvime ve sıraya bağlanmasını zaruret olarak görüyoruz.

'4-Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği`nin 40. maddesi, Danıştay 2. Dairesi tarafından verilen yürütmenin durdurulması kararının gerekçeleri göz önüne alınarak yeniden düzenlenmelidir.'

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği`nin 40. Maddesi`ni https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=20694& MevzuatTur=7& MevzuatTertip=5

Linkten okuyabilirsiniz. Danıştay 2`nci Dairesi 40`ncı mad. yürütmesini durdurdu. https://www.memurlar.net/common/news/documents/954462/602632871aabb.pdf

Bunun gerekçesini de linkten okuyabilirsiniz. Ancak, yeni bir düzenleme yapılmaması, Devlet ve devamlılık ilkelerine ters düşmektedir. Hızlı bir şekilde gerekçeler göz önüne alınarak düzenlenmelidir.

Devam edecek; ..