MEHMET POYRAZ/İttifakgazetesi.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Filistin-İsrail sorununa dair telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşme sırasında iki lider Filistin-İsrail çatışma bölgesindeki keskin biçimde kötüleşen durumu ele aldı ve ayrıca şiddetin tırmanması ve mağdurların sayısının artmasıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Rus haber ajansı RIA Novosti’nin Kremlin basın servisine dayandırdığı haberine göre Erdoğan ve Putin görüşmesine dair Moskova şu açıklamada bulundu:

"Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesi yaptı. Dikkatler, Filistin-İsrail çatışma bölgesindeki keskin bir şekilde kötüleşen duruma odaklandı. Çatışmaların devam eden tırmanmasından derin endişe dile getirildi."

Yapılan açıklamada, şiddet ve sivil kayıpların sayısındaki felaket artışının yaşandığı belirtilirken ayrıca "her iki tarafın da derhal ateşkes yapması ve müzakere sürecinin yeniden başlaması ihtiyacının vurgulandığı" belirtildi.

Erdoğan ve Putin yaptıkları telefon görüşmesinde, İsrail’deki çatışmanın çözümüne aktif olarak katkıda bulunmaya karşılıklı olarak hazır olduklarını belirttiler.

Putin ve Erdoğan, Orta Doğu krizine uzun vadeli barışçıl bir çözümün ancak BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan ve 1967'de bağımsız ve başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasını öngören "iki devletli" formül temelinde mümkün olabileceğine dikkat çekti.

Bu arada iki lider çeşitli alanlarda Rusya-Türkiye işbirliğinin belirli konularına da temas etti. Rusya, iki ülke liderleri arasındaki temasların devam edeceğini de belirtti.

“BAŞKENTİ DOĞU KUDÜS OLAN FİLİSTİN HAYATA GEÇİRİLMELİ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki birebir ve heyetler arası görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenlemiş “Başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin hayata geçirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullanmıştı.

''Amerika, uçak gemisini İsrail’e gönderiyor. Amerika'nın uçak gemisinin İsrail'de ne işi var? Ne yapmaya geliyor? Ve buraya gelen uçak gemisinin etrafından bütün botlarıyla, uçak gemisindeki uçaklarıyla ne yapacak; orada bütün artık Gazze’yi, etrafını vurarak, indirerek çok ciddi katliamlara adım atacak'' ifadeleriyle ABD’yi eleştiren Erdoğan İsrail-Filistin sorununa dair şu değerlendirmeleri yapmıştı:

“Birlikte münasebetlerimizi ilerletme noktasında samimi olduğumuz, ülkemizin iradesini teyit ettiğimiz malumdur. Ancak aynı yaklaşımı Avrupa Birliği tarafında göremiyoruz. Avrupa’nın bütünleşmesi ancak Türkiye’nin birliğe tam üyeliği ile tamamlanacaktır. Bu noktada tam üyelik dışındaki hiçbir alternatifi kabul etmeyeceğimizi özellikle vurguladım. Kıymetli dostumla Orta Doğu‘daki ve Rusya- Ukrayna savaşındaki gelişmeleri de ele aldık. Orta Doğu’ya kalıcı barışın gelebilmesi ancak Filistin- İsrail sorununun nihai bir çözüme kavuşturulmasıyla mümkündür. 1967 sınırları temelinde bağımsız ve coğrafi bütünlüğü haiz, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu konuda geç kaldığımız her gün maalesef bölgemiz çatışma kan ve gözyaşı girdabından kurtulamayacaktır. Bölgede gerilimi tırmandıracak daha fazla kan akmasına yol açacak, sorunları daha da derinleştirecek her türlü adımdan imtina edilmesi şart.”

Putin: Rusya her zaman Filistin devletinin kurulmasını destekledi Putin: Rusya her zaman Filistin devletinin kurulmasını destekledi

İlber Ortaylı'dan Ayasofya yorumu: Namaz kılmak için gudubet bir bina Ayasofya'da tuvaletler yapalım İlber Ortaylı'dan Ayasofya yorumu: Namaz kılmak için gudubet bir bina Ayasofya'da tuvaletler yapalım

Kaynak: (MEHMET POYRAZ)