Dünya’da nadiren görülen Kuzey Işıkları, Pazar gecesi Türkiye, İngiltere ve dünyanın pek çok yerinde gökyüzünü renklendirdi. Bu ışıklar, güneşten gelen parçacıkların Dünya’nın manyetik alanıyla etkileşime girmesinden kaynaklanıyor.

Van ve Ordu’dan muhteşem görüntüler

Kuzey Işıkları, Türkiye’de de Van ve Ordu’nun Ünye ilçesinde çıplak gözle görüldü. Bu ışıklar, gökyüzünde yeşil ve kırmızı renklerde parladı. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraf ve videolar, bu doğa olayının güzelliğini yansıttı.

Canlı yayında çocuk gelin skandalı: Kızını 100 bin TL'ye sattığı ortaya çıktı!... Canlı yayında çocuk gelin skandalı: Kızını 100 bin TL'ye sattığı ortaya çıktı!...

Van

kuzey ısıkları

Ordu

kuzey ısıkları (2)

Güney İngiltere’de de izlendi

Kuzey Işıkları, genellikle kutup bölgelerinde görülse de, bazen daha güneydeki yerlerde de ortaya çıkabiliyor. Pazar gecesi, Güney İngiltere’nin bazı bölgelerinde de bu ışıklar gökyüzünü aydınlattı.

İngiltere

kuzey ısıkları2

The Guardin’a göre bu ışıklar, genel olarak en çok, aurora australis olarak adlandırılan, Dünya'nın manyetik kuzey ve güney kutuplarının yakınında görülebiliyor. Güneş rüzgarı olarak bilinen güneşten gelen parçacıkların etkileşiminden meydana geliyor.Milyonlarca mil yol alabilen bu parçacıklar genel olarak Dünya’nın kutup bölgelerinde ortaya çıkıyor.

Kuzey Işıkları nasıl oluşuyor?

Kuzey Işıkları, aurora borealis olarak da biliniyor. Güneş rüzgarı olarak adlandırılan güneşten gelen parçacıklar, Dünya’nın manyetik alanıyla etkileşime giriyor. Bu parçacıklar, atmosferdeki gaz molekülleriyle çarpıştığında, ışık enerjisi açığa çıkıyor. Bu ışığın rengi, çarpışan gaz molekülünün türüne ve atmosferin yüksekliğine bağlı olarak değişiyor. Oksijen molekülleri yeşil ışık üretirken, nitrojen molekülleri kırmızı veya mor ışık üretiyor.

Kaynak: (HABER MERKEZİ)