Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünyanın en ileri aviyonik teknolojilerinden biri olan AESA radar teknolojisini kazanmasının gururunu yaşadıklarını belirtti.

Görgün, "ASELSAN Milli AESA Uçak Burun Radarı, sahip olduğu üstün yeteneklerle muharip uçaklara nesil atlatarak; onları semaların en zeki, çevik ve güçlü savaşçıları haline getiriyor.

Trthaber'in haberine göre; AESA radarı ile F-16 ÖZGÜR Platformu 4,5 nesil uçaklar seviyesine taşınırken, KAAN ve muharip İHA’lar ilave yetenekler ve düşük görünürlük özellikleriyle 5’inci nesil ve ötesinde platformlar haline gelecek. Bu üst düzey radar teknolojisi için gece gündüz demeden çalışan ASELSAN mühendislerimizi yürekten kutluyorum." şeklinde konuştu.

Aselsan Radar-2

Yüzde 100 milli

ASELSAN'ın Ankara'daki teknoloji merkezinde seri üretimine hazırlanan AESA Uçak Burun Radarı için çalışmalar tamamlandı. Bu radar, çip seviyesinden son sistem entegrasyonuna kadar, tamamen milli imkanlarla ve sıfır hata ile üretildi. Geliştirilen AESA Uçak Burun Radarı, hava platformlarının Türk hava sahasındaki gözü ve kulağı olacak. ASELSAN, GaN (Galyum Nitrat) çip geliştirme ve üretim teknolojisi ile birlikte dünyanın önde gelen radar firmalarıyla teknoloji açısından rekabet edebilir hale geldi. AESA teknolojileri, zamanla ASELSAN'ın radar, elektronik harp ve haberleşme sistemlerinde kullanılmaya başlandı.

Aselsan Radar-1

Uçuşlar yakın zamanda başlıyor

ASELSAN Milli AESA Uçak Burun Radarı, muharip uçaklar ve İHA'lar için geliştirildi ve ilk uçuşunu görev bilgisayarı da millileştirilen F-16 ÖZGÜR Platformu ile 15 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirdi.

Türk firmaları dünyanın en büyük uydu fuarında ürünlerini sergiledi Türk firmaları dünyanın en büyük uydu fuarında ürünlerini sergiledi

Milli AESA Uçak Burun Radarı, yakın gelecekte AKINCI ile de uçuşlarına başlayacak. 2024 yılı içinde diğer jet uçakları ve milli İHA'larla entegrasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından bu uçaklarla da uçuşlar gerçekleştirilecek. Gök Vatan'daki hava araçlarının önemli bir bileşeni olan AESA Uçak Burun Radarı, otomatik tanıma, çoklu hedef takibi, yer haritalama, mesafe ölçümü, otomatik irtifa belirleme, SAR ile bulut altı gözetleme, yapay zeka destekli algoritmalar ile otomatik hedef sınıflandırma, geniş bantta radar spektrumu izleme (ESM), yönlü elektronik karıştırma (ECM) ve mühimmata daha etkin güdüm kazandırma gibi bir dizi yeteneğe sahip.

Radar2-1

"ASELSAN; dünyadaki ender kurumlardan biri haline geldi"

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, F-16 ÖZGÜR, HÜRJET, Milli Muharip Uçak (KAAN), AKINCI, KIZILELMA ve ANKA-3 İHA'larında AESA teknolojisine sahip burun radarlarının çalışacağını duyurdu.

Aselsan Radar 3

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, AESA teknolojisini, kara, hava ve deniz alanlarında faaliyet gösteren tüm sistemlerinde kullanarak dikkat çekiyor. Akyol, şunları belirtti:

ASELSAN, bu teknolojileri geniş bir alanda uygulayarak dünya çapında ender kurumlardan biri haline gelmiştir. AESA Burun Radarının milli olarak geliştirilmesi, ASELSAN'ın bilgi birikimini ve teknolojisini kendisi üretebilir ve geliştirebilir hale getirmiştir. Bunun yanı sıra, yurt dışından benzer bir radar tedarik edildiğinde, gizlilik ve çeşitli kısıtlamalar nedeniyle sağlanamayacak birçok yetenek de Türk Silahlı Kuvvetlerine sunulacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ