Meta CEO'su ve Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg Instagram'da yayınladığı videoda, çeşitli bilişsel açıdan zorlu görevlerde insanlarla eşleşebilecek veya onları geçebilecek AGI-AI'yi geliştirmek için bilgi işlem altyapısına 10 milyar dolardan fazla para aktaracağını duyurdu.

Zuckerberg, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün, genel zeka oluşturma, onu sorumlu bir şekilde açık kaynak haline getirme ve günlük yaşamımızda herkes için kullanılabilir ve kullanışlı hale getirme şeklindeki uzun vadeli hedeflerimizi desteklemek için Meta'nın iki yapay zeka araştırma çalışmasını birbirine yaklaştırıyorum. Yeni nesil hizmetlerin tam bir genel zeka oluşturmayı, en iyi yapay zeka asistanlarını, yaratıcılar için yapay zekaları, işletmeler için yapay zekaları ve yapay zekanın her alanında hizmetlere ihtiyaç duyan daha fazlasını oluşturmayı gerektirdiği açıktır.”

2019'da yayınlanan bir makaleye göre, son derece spesifik olan ve insanlar kadar nüansları ve bağlamı anlayamayan günümüzün yapay zeka (AI) sistemlerinden farklı olarak, bir YGZ sistemi çok çeşitli ortamlardaki sorunları çözebilecektir. Live Science’ın konuyla ilgili haberine göre, bu nedenle insan zekasının temel özelliklerini, özellikle de öğrenme ve esnekliği taklit edecektir.

YZG'ye ulaşmak aynı zamanda insan ırkı için geri dönüşü olmayan bir nokta gibi görünebilir. Google CEO'su Sundar Pichai, 2018'de yapay zeka araştırma alanının "elektrik veya ateşten daha derin" olduğunu söylemişti. Geçtiğimiz yıl, aralarında OpenAI CEO'su Sam Altman ve Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in de bulunduğu düzinelerce uzman ve önde gelen şahsiyet, pandemiler ve salgın hastalıklar gibi toplumsal ölçekteki risklerin yanı sıra insanlığın "Yapay Zeka nedeniyle yok olma riskini" hafifletmeye yönelik kolektif ihtiyacı vurgulayan bir bildiri imzaladı. Bununla birlikte birçok bilim insanı, insanlığın asla YZG inşa edemeyeceğini düşünüyor .

Ancak Zuckerberg, Instagram'da paylaştığı bir videoda şirketin, günümüzün en iyi yapay zeka modellerini eğitmek için anahtar olan, dünyanın en güçlü grafik kartlarından bazıları olan 350.000 Nvidia H100 grafik işlem birimi (GPU) satın aldığını duyurdu. Bu, Meta'nın yapay zeka eğitimi için toplam bilgi işlem gücünü iki katından fazla artıracak ve Meta toplamda 600.000 H100 GPU'ya eşdeğer bilgi işlem gücü kullanmayı hedefliyor.

Nvidia'nın H100'ü, OpenAI'nin ChatGPT'yi eğitmek için kullandığı A100 grafik kartlarının daha yeni sürümüdür. Doğrulanmamış sızıntılara dayanan mevcut en iyi bilgimiz, OpenAI'nin sohbet robotunun eğitimi için yaklaşık 25.000 Nvidia A100 GPU kullandığını gösteriyor; ancak diğer tahminler bu sayının daha düşük olduğunu gösteriyor.

Zuckerberg, bu "kesinlikle devasa miktardaki altyapının" yıl sonuna kadar hazır olacağını söyledi. Şirketi şu anda Meta'nın ChatGPT'ye ve Google'ın Gemini'sine "Llama 3" adı verilen cevabını eğitiyor ve gelecekteki bir AGI sistemini içeren gelecekteki bir yol haritasının tanıtımını yapıyor.

Kaynak: MEHMET POYRAZ