Piyasa ortalamasının üzerinde fahiş kira artışıyla "haksız kazanç elde edenlere" hapis cezası verilecek. Türk Ceza Kanunu'nda yapılacak düzenlemeyle fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine hapis ve para cezası uygulanacak. Konuyla ilgili  Ahaber’in haberine göre Adalet Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca hazırlanacak yasal düzenleme yeni yasama döneminde TBMM’ye sunulacak.

MALİYE TAKİPTE!

Hazine ve Maliye Bakanlığı da kiralık konut, gayrimenkul satışlarının gerçek değerinin üzerinde beyan edilmesi, vergilendirilmesi konusunda yoğun bir çalışma içerişimde. Emlakçı odaları ile vergi daireleri bu konuda işbirliği yaparak vergi kaybı ve kayıt dışılığı önlemeyi hedeflerken, Bakanlık yetkilileri denetimlerde 5 yıl içinde ev alıp satanların kira ve gayrimenkulün değer artışı üzerinde beyanname vermeleri gerektiğini hatırlatıyor.

EV SAHİBİNİN HAKLARI YOK MU?

Borçlar Kanunu'nun ikinci maddesine göre kiracı kira bedelini 30 gün içinde ödemek zorunda. Bu süre içinde ödeme yapılmaması durumunda icra takibi başlatılarak borçluya tebligat gönderilir. Tebligatın ardından bir ay içinde ödeme yapılmazsa icra hukuk mahkemesinde dava açılarak kiracı tahliye edilebilir. Ev sahibi her yeni kira sözleşmesinde yasalar kapsamında belirlenen sınır oranında zam yapabilir. Ev sahibi kira zammını kabul etmeyen kiracıyı sözleşme bitimiyle beraber evden tahliye ettirebilir. Evde oturmak isteyen kiracının yasal çerçevelerde zammı kabul etmesi gerekir.

SÖZLEŞME BİTSE DE ÇIKARTAMIYOR!

Bir yıllık kira sözleşmesi bitince "süre bitti" diyerek evden, işyerinden kiracıyı çıkarmak yasal olarak mümkün değil. Kiracıyı, ev sahibi veya iş yeri sahibi ancak 10 yıllık sürenin bitiminde yasal olarak tahliye edebilir. Bu arada, ev sahibinin veya işyeri sahibinin, sözleşme bitiminin 3 ay öncesinde kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini bildirmesi gerekiyor.

10 yıl geçtikten sonra, kiraya veren, kiranın başlangıcından genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi feshedebilir. Kiracıyı ev veya iş yerinden çıkarabilmesi için, kiraya verenin 10 yıllık sürenin geçmesini beklemesi gerekiyor. Beş yıl sonra taraflar mahkemeye başvurarak yeni kira bedelinin keşif ve bilirkişi incelemesi yoluyla tespitini talep edebilir. Davalık olunduğunda ise kira bedeli hâkim tarafından emsal bedellere göre tespiti yapılıyor.

(HABER MERKEZİ)

Editör: Mehmet Poyraz