En zengin milyarderler listesi açıklandı; Türkiye'den 27 isim var

Forbes dergisi, 2024'ün milyarderler listesini açıkladı. Lüks eşya devi LVMH'nin Üst Yöneticisi Bernard Arnault, 233 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin kişisi olarak listenin başında yer alırken, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker, 5,1 milyar dolarlık servetiyle Türkiye'nin en zengini ve listede 597'inci sırada yer aldı.

Forbes dergisi, dünyanın en zengin insanlarının listesini yayınladı. Bu yıl 38'inci kez yayımlanan Milyarderler Listesi, dünya çapındaki milyarderlerin sayısının ve servetlerinin arttığını ortaya koydu. Buna göre, milyarder sayısı geçen yıla kıyasla 141 kişi artarak 2 bin 781'e yükselerek rekor kırdı.

Milyarderlerin toplam serveti de 2 trilyon dolar artarak 14,2 trilyon dolara ulaştı. Türk milyarderlerin toplam serveti ise yaklaşık 56,1 milyar dolar olarak hesaplandı. Listenin ilk sırasında ise Bernard Arnault yer aldı.

İlk sırada Bernard Arnault bulunuyor

Lüks eşya devi LVMH'nin Başkanı ve CEO'su Bernard Arnault, servetinin değeri 233 milyar dolara ulaşarak ikinci kez dünyanın en zengin kişisi olarak listenin zirvesinde yer aldı.

Arnault'un yönettiği şirket, Louis Vuitton, Tiffany & Co, Christian Dior ve Sephora gibi markaların sahibi olarak biliniyor. Arnault'un serveti, geçen yıla göre 22 milyar dolar artarak 233 milyar dolara ulaştı.

Elon Musk ikinci sırada

Elon Musk, Tesla ve SpaceX'in CEO'su olarak görev yapıyor ve 195 milyar dolarlık servetiyle Forbes'un listesinde ikinci sırada yer alıyor. Amazon'un kurucusu Jeff Bezos ise 194 milyar dolarlık servetiyle üçüncü sırada bulunuyor.

En genç milyarder 19 en yaşlısı ise 102 yaşında

Dünyadaki milyarderler arasında çeşitli yaş gruplarından insanlar yer alıyor. En yaşlı milyarder 102 yaşındaki Amerikalı sigorta kralı George Joseph olarak kaydedilirken, en genç milyarder ise 19 yaşındaki Brezilyalı Livia Voigt oldu.

Milyarderlerin ortalama yaşı 66 olarak hesaplanırken, 25 milyarderden oluşan bir grup ise 33 yaşının altında. Bu genç milyarderlerin toplam serveti 110 milyar doları aşıyor.

En zengin kadın milyarderler

Geçen yıl olduğu gibi, kadınlar milyarderlerin yaklaşık yüzde 13'ünü oluşturuyor. Dünyanın en zengin kadını, 99,5 milyar dolarlık servetiyle L'Oréal'in kurucusunun torunu Françoise Bettencourt Meyers oldu.

Yapay zeka teknoloji milyarderleri servetlerini katladı

Yapay zeka teknolojilerine olan talep, genel olarak teknoloji sektöründe bir yükselişe neden oldu ve bu da teknoloji milyarderlerinin toplam servetini artırdı. Sadece bir yıl içinde, bu teknoloji milyarderlerinin toplam serveti yaklaşık 750 milyar dolar artarak 2,6 trilyon dolara ulaştı.

Fransa Kaladonya'da büyük operasyon başlattı Fransa Kaladonya'da büyük operasyon başlattı

Bu talep artışı, yapay zeka alanında çalışan birçok kişinin milyarderler listesine girmesine katkı sağladı. Örneğin, Super Micro Computer'ın yöneticisi Charles Liang, Advanced Micro Devices'ın yöneticisi Lisa Su ve Nvidia'nın Yönetim Kurulu Üyesi Harvey Jones gibi isimler bu alanda çalışan kişiler arasında yer alıyor.

Ayrıca, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin geliştiricisi olan OpenAI'nin Üst Yöneticisi Sam Altman da milyarderler listesine katılan isimler arasında yer aldı.

En çok milyarder ABD'de

En çok milyarderin bulunduğu ülke ABD oldu, toplamda 813 milyarderle listenin zirvesinde yer aldı. Bu ülkeyi 473 milyarderle Çin takip etti ve onu 200 milyarderle Hindistan izledi.

Türkiye'den listeye 27 girdi

Forbes'un Milyarderler Listesi'nde bu yıl Türkiye'den 27 isim yer aldı. Türkiye'nin en zengin ismi Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker oldu. Ülker, 5,1 milyar dolarlık servetiyle listede 597'inci sırada yer aldı.

Listede onu, 3,5 milyar dolarlık servetiyle Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı takip etti. Ardından, 3,1 milyar dolarlık servetiyle Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç, 3 milyar dolarlık servetiyle Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel ve 2,8 milyar dolarlık servetiyle Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu geldi.

Bayraktar kardeşler de listeye giriş yaptı

2021 ve 2022'de gelir vergisi rekortmeni olan Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ile vergi listesinin ikinci sırasında bulunan Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, bu yıl Forbes'un listesine katılan yeni isimler arasında yer alıyor. Baykar, 34 ülkeye ihracat yaparak dünyanın en büyük SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) ihracatçısı konumuna gelmiştir ve gelirlerinin yüzde 90'ından fazlasını ihracattan elde etmişlerdi.

Kaynak: AA