Arkeologlar İngiltere'nin doğusundaki Lincolnshire'daki bir Anglo-Sakson mezarlığında genç bir kız ve çocuğun kalıntılarının yanı sıra hassas mücevherlerin bulunduğu 1.400 yıllık bir mezar ortaya çıkardılar.

Yaş ve ilişki araştırmacılarının hâlâ çözemediği iki kişi, küçük çocuğun iskeleti büyük kızın sırtına yaslanacak şekilde yan yatarak gömüldü. Granat değerli taşlarla süslenmiş iki küçük altın kolye ve kehribar çerçeveli zarif bir gümüş kolye, gencin başının ve göğüs kemiklerinin etrafına dağılmıştı. Mezarda ayrıca iki küçük mavi cam boncuk ve halka şeklinde bir broş bulunuyordu.

Mezarlığı kazıyan kuruluş Wessex Arkeoloji'nin baş osteoarkeologu Jacqueline McKinley , "Lincolnshire'da pek çok Anglo-Sakson mezarlığı bilinmesine rağmen, çoğu onlarca yıl önce orada gömülü insanlara değil, mezar eşyalarına odaklanıldığında kazılmıştı" dedi. Bu ara osteoarkeoloji, arkeolojik alanlardaki insan iskeletlerinin incelenmesidir.

Arkeologlar yeni kazılan mezarlıkta aralarında genç ve çocukların da bulunduğu 20'den fazla kişinin kalıntılarını keşfettiler. Bu mezarlarda MS altıncı ve yedinci yüzyıllardan kalma bir dizi mezar eşyası ortaya çıkarıldı ve bu da arkeologların mezarlığı Britanya'nın Anglo-Sakson dönemine (MS 410 - 1066) tarihlendirmesine olanak sağladı.

Yaklaşık 650 yıl süren Anglo-Sakson dönemi, Roma lejyonlarının ve sivil hükümetlerin Britanya'dan çekilmesi ve İskoçya'dan Pictlerin (kuzey yerli halkı), İrlanda'dan İskoçların (1400'e kadar "İskoç" kelimesi şu anlama geliyordu) baskınlarına yönelik baraj kapaklarını açmasıyla başladı. İrlanda'dan bir kişi) ve kuzey Almanya ve İskandinavya'dan Anglo-Saksonlar. Tarihi İngiliz yerlerini denetleyen bir hayır kurumu olan English Heritage'a göre, MS 500'e gelindiğinde Germen göçmenler Britanya'nın büyük bir kısmına yerleşmişti . Anglo-Sakson dönemi 1066'da Hastings Muharebesi ile sona erdi ve bunun sonucunda Normandiya Dükü William, İngiliz tahtını Kral II. Harold'dan ele geçirdi.

Anglo Sakson Mezar Genc Kiz Ingiltere 01

Profesör Alice Roberts, Wessex Arkeoloji'den osteolog Jacqueline McKinley ve Ceri Boston ile birlikte Anglo-Sakson mezarlarından buluntuların önündeler.

Arkeologlar mezarlıktan aralarında bıçaklar, mücevherler ve çömlek kaplarının da bulunduğu 250 Anglo-Sakson eseri çıkardı. Açıklamaya göre,  bu mezar eşyaları ve birlikte gömüldükleri kişiler, Bronz Çağı'na (MÖ 2300 - 800) tarihlenen dairesel bir hendek üzerine yerleştirildi; bu da cenaze alanının Anglo-Sakson döneminden çok önce kurulduğunu gösteriyor.

Gençle çocuğun akraba olup olmadığını belirlemek ve mezarlığa gömülen topluluğu etkileyen ekonomik, kültürel ve sosyal faktörleri ortaya çıkarmak için araştırmalar sürüyor. McKinley, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Heyecan verici bir şekilde burada izotopik ve DNA analizleri de dahil olmak üzere çeşitli bilimsel gelişmelerden yararlanabiliyoruz. Bu bize, hareketliliklerinden genetik geçmişlerine ve hatta beslenmelerine kadar popülasyon hakkında çok daha iyi bir anlayış sağlayacak.”

İzotoplar, insan dokularına katılan ve arkasında kişinin geçmiş coğrafi hareketlerine ve genel sağlığına dair kanıtlar bırakan kimyasal elementlerin farklı versiyonlarıdır.

Açıklamaya göre uzmanlar, mezarlığın yerleşim düzeninde de bu Anglo-Sakson topluluğu hakkında ipuçları arıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ