`height=

Sitemiz köşe yazarı, İTÜ Türk Musıkisi Devlet Konservatuarı Dr.Öğr.Ü yesi Göktan AY ile, 'emekli sözleşmeli akademisyen' konusunu görüştük.

İTTİFAK: Ü niversitelerde emeklilik konusunda sitemizde de yazıyorsunuz; Konunun ana fikri nedir?

AY: Bildiğiniz gibi eski 'Yeni YÖK' Vakıf Ü n. Emekli yaşını 75 yapmıştı ve Devlet Ü niversitelerinden gelen serzenişler üzerine, yaş haddini dolduran  (unvansız 65, unvanlı 67 ki, burada bile 2 yıl fark düşünülmüş, yetersiz..En az 70 olmalıydı.) akademisyenlere, sözleşme karşılığı 'birer yıllık sürelerle' göreve devam etme yoluna gitmişti.

Devlet-Vakıf   Ü niversitesi Uygulamaları Farklı Olamaz!..

https://www.ittifakgazetesi.com/devlet-vakif-universitesi-uygulamalari-farkli-olamaz-m3666.html

İTTİFAK: Konuyu açar mısınız?

AY: Buna göre akademisyen emekli olacak, emekli maaşını ve ikramiyesini alacak, daha önce başvurup ilgili kurullarca onaylanırsa, belirlenen ücret karşılığı sözleşmeli olarak bir  yıl daha çalışacaktı. Her yıl bu şekilde uzatma sağlanacaktı. Sitemizde de yazmıştım..

'Emekli Öğretim Ü yesinden yararlanılabilir mi?' https://www.enpolitik.com/goktan-ay-yazdi-emekli-ogretim-uyesinden-yararlanilabilir-mi-335529-haberi

Zaten, akademisyen yeni kurulan üniversitelere geçtiğinde, 75 yaş kesinlik kazanıyordu. Ama orada, herhangi bir başvuru/dosya/onay gerekmiyordu. Elbette bu da, aşağıdaki yönetmeliklerle ve amaçlarla tenakuz oluşturuyor;

İTTİFAK: YÖK bu arada ne yaptı?

AY: Yükseköğretim Kurulu 07 Aralık 2017 tarihi itibarıyla 'Yükseköğretim Kurumlarında Emeklilik Yaş Haddini Doldurmuş Öğretim Ü yelerinin Sözleşmeli Olarak Çalıştırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar  hayata geçirdi.

Bu kapsamda

1- Ü niversite senatoları tarafından emeklilik yaş hadlerini doldurmuş öğretim üyelerinin sözleşmeli olarak çalışabilmelerine yönelik nesnel ve objektif kriterler belirlenecek ve öğretim üyelerine duyurulacaktır.

2- Yükseköğretim kurumlarında görev yapan öğretim üyeleri, sözleşmeli olarak çalıştırılmak için müracaatlarını, yaş haddini doldurmadan en az üçay önce kadrosunun bulunduğu bölüm başkanlığına, dekanlığa veya enstitü/yüksekokul/konservatuvar müdürlüğüne yapacak.

3- Ü niversite Senatoları tarafından belirlenecek kriterleri sağlayan öğretim üyelerinin sözleşmeli olarak çalıştırılma teklifleri ilgili üniversite kurullarının olumlu görüşüne bağlı olarak Yükseköğretim Kuruluna gönderilecek. Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılacak değerlendirme sonrasında uygun görülenler sözleşmeli olarak çalışabilecek.

4- Öğretim üyeleri ile üniversiteler arasında, net tutarı, en son bulundukları kadroları için öngörülmüş olan gösterge, ek gösterge, taban ve kıdem aylıkları, üniversite ödeneği, yükseköğretim tazminatı, eğitim-öğretim ödeneği, geliştirme ödeneği, makam ve görev tazminatları ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 9 uncu maddesinde belirlenmiş olan ek ödemenin toplamından ilgili mevzuatı uyarınca vergi ve diğer kesintiler yapıldıktan sonra kalan net tutarı geçmemek üzere belirlenecek ücret üzerinden sözleşme yapılacak.

5- Sözleşmeli olarak çalışacak öğretim üyelerinin herhangi bir idari görevi olamayacak.

6- Sözleşmeli öğretim üyeleri hakkında kadrolu öğretim üyelerinin tabi olduğu izin hakları, yasak, ödev ve sorumluluklar ile disipline ilişkin hükümler aynen uygulanacak.

7- Sözleşmeli öğretim üyeleri düzenlemesi 2006 yılından sonra kurulan üniversitelerde zaten emeklilik yaş haddi 75 olduğu için geçici düzenlemenin sona erdiği 31 Aralık 2020 tarihine kadar uygulanamayacak.

8- 01/07/2017 tarihi ile bu Usul ve Esasların yürürlüğe girdiği tarih arasında yaş haddinden dolayı emekli olan öğretim üyeleri, bu Usul ve Esasların yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üçay içinde emekli oldukları yükseköğretim kurumlarında sözleşmeli olarak çalıştırılmak için müracaat edebilecek.

https://www.memurlar.net/common/news/documents/713440/75_yas_usul_ve_esaslar.pdf

Ve, yukarda görüldüğü gibi mantıklı ve sade bir yönetmelikti; Ama bizler, bu konuda 'Sözleşmeli Sanatçı Öğr.Elm.' olduğu gibi, ortak bir yönerge/sözleşme örneği beklerken, YÖK`ün bunu üniversitelere bıraktığı görüldü. 

YÖK`ün bu kararı, 'üniversitelerin farklı uygulamalarına' yol açmaya başladı.

Devam edecek; .