Güçlendirme Kavramı ve Önemi

İnsanları ileriye taşımak istiyorsak, öncelikle bulunduğumuz yeri gözden geçirmeliyiz. Mevcut durumumuz, düşüncelerimiz, duygularımız ve bakış açımız, etrafımızdaki insanlara sunabileceğimiz değerleri belirler. Bu bağlamda, güçlendirme kavramını daha yakından inceleyelim.

Güçlendirme Nedir?

Yönetim biliminde liderlik türlerini incelerken sıkça karşımıza çıkan ‘empowerment’ yani güçlendirme, bireylerin karar verme, seçim yapma, harekete geçme ve kendi hayatları üzerinde kontrol sahibi olma yeteneklerini geliştirme sürecidir. Güçlendirici liderler, kişilerin sorumluluk almasını ve yeteneklerini kullanmasını teşvik eder. Liderler, takipçilerinin bireysel yeteneklerini artırarak onları güçlendirmelidir. Bir liderin sahip olduğu beceriler, güçlendirebileceği kişilerin sınırlarını belirler.

Etki ve Güçlendirme

Günlük hayatta liderlik kavramı yerine, çevremizdeki kişilere etki etme veya onlardan etkilenme durumu söz konusudur. Değer verdiğimiz ve bizi geliştirdiğine inandığımız kişilerle bir arada olmayı tercih ederiz. Ancak, başkalarını güçlendirmek isteyen bir kişinin, bu becerilere sahip olması şarttır. Zira insanlar, sahip oldukları değerleri başkalarına aktarabilirler.

Çocukların Güçlendirilmesi

Ebeveynler için de benzer bir durum söz konusudur. Kendi hatalarını düzeltebilme, duygularını anlayabilme ve iletişim becerileri ne kadar gelişmişse, ebeveynler de çocuklarını o derece güçlendirebilirler. Çocukların sorumluluk almasına izin vermek, problem çözme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak ve yeteneklerini kullanmaları için uygun ortamlar sağlamak önemlidir. Sonuç olarak, etkilemek istediğimiz kişilere fayda sağlamak için, bulunduğumuz yeri ve sahip olduğumuz becerileri iyi analiz etmeliyiz.