İslam dünyasını seküler dünyadan ayıran, özelliklerin başında Ramazan ayı gelir. Ramazan ayında gökyüzünün kapıları, inananlara sonuna kadar açılır. Oruç tutanlar arasında çatışma değil, yardımlaşma vardır. Japonya'dan Arjantin'e kadar, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, oruç tutanlar birbirlerini tanırlar. Onlar günde üç öğün yemeği, iki öğüne indirerek, yılda bir ay da olsa, gösterişten uzak, yalın  ve erdemli yaşamanın, evrensel bir örneğini verirler.

Müslümanlar oruç tutarak, fiziksel ve ruhsal sağlıklarını güvence altına alırlar. Oruç tutanlar sağlık bulurlar. Oruç bütün boyutlarıyla hayatın şiiridir. Şiirsiz bir toplum gibi, oruçsuz bir toplum da ruhsuz bir toplumdur. Yalın yaşama sanatı olan orucun, az yeme, az uyuma ve az konuşma olmak üzere, üç boyutu vardır. Orucun üç boyutu, bedensel ve ruhsal sağlığı korumanın üç şartıdır. Oruç tutan, hem düşünce, hem eylem, hem bilgi, hem bilgelik dünyasını zenginleştirir.

Ramazan ayı içinde gizlediği, Türk toplumunun düşünce ve eylem dünyasına, yeni boyutlar kazandıran Sezai Karakoç''un, “Altın Gece” dediği, bin aydan daha değerli, bin aydan daha verimli “Kadir Gecesi”, inanan insanın dünyasındaki bütün ümitsizlik bulutlarını dağıtır. Ramazan ayı ümitsizlik ayı değildir. Oruç tutanlar hiçbir zaman ümitsizliğe düşmezler, karamsarlığa kapılmazlar. Onlar Allah'ın gücünün üstünde güç olmadığını bilirler, Allah için, tuttukları orucun ödülünü yalnızca Allah'tan beklerler.

Ramazan ayı bir gecedir, o gece de Kadir Gecesi'dir. Kadir Gecesi'nin hangi gecede olduğunun, kesin olarak bilinmemesi, onun değerini bin kat daha artırır. Nasıl Kadir Gecesi Ramazan ayında gizli ise, hayatın dinamizmi de, geleceğin bilinmezliğinde gizlidir. İnananlar  Ramazan ayındaki her geceyi Kadir Gecesi bilirler, hayatlarını Vahiy'e göre düzenlemeye çalışırlar. İslam medeniyeti ''Vahiy Medeniyeti''dir. İnsanlar Allah'ı görmeseler de, Allah insanları görür, ne düşündüklerini, ne yaptıklarını bilir.

Kadir Gecesi'ni yakalayanlar ayı, ayı yakalayanlar yılı, yılı yakalayanlar hayatlarını kolaylaştırırlarlar ve güzelleştirirler. Kadir Gecesi'ni aramak, güzelliği aramaktır. Allah güzeldir, güzelliği arayanları sever. Kadir Gecesi Ramazan ayında, güzellik Kadir Gecesi'nde bulunur. Hayatın her alanında, güzellik doğruluktur, doğruluk güzelliktir. Doğruluktan uzaklaşanlar, Allah'tan uzaklaşırlar.

Arayanlar aradıklarını bulurlar.  Bıkmadan, usanmadan  doğruyu arayanlar, iki dünyada birden kurtuluşa ererler.

Allah'ın kendisini gördüğünü bilenlerin yolunda, aşılmayacak engel, açılmayacak kapı yoktur.

Görünen ve görünmeyen Cennet'lerin kapıları, iyilik peşinde koşanlara açılır.