Hakkari Yüksekova'da, Vezirli Mahallesi adeta tespih böceği istilasına uğradı. Mahalle sakinleri, evlerinden kürek dolusu böceği temizlemek zorunda kalarak, yetkililerden yardım bekliyor.

1 bardak limonlu suyun faydalarını Canan Karatay tane tane anlattı! 1 bardak limonlu suyun faydalarını Canan Karatay tane tane anlattı!

Ekran görüntüsü 2023-10-18 151005

İKLİM FARKLILIKLARI VE YANLIŞ ZİRAİ İLAÇLAMA

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evin Polat Akköprü, tespih böceklerinin ortaya çıkmasının iklim değişikliklerinden ve yanlış yapılan zirai ilaçlamaların doğal düşmanları yok etmesinden kaynaklandığını belirtiyor. Mahalledeki sulak alanların ve nemin bu böceklerin çoğalmasını tetiklediğini ifade ediyor.

Ekran görüntüsü 2023-10-18 151000

MÜCADELE YÖNTEMLERİ VE DOĞAL DÜŞMANLAR

Doç. Dr. Akköprü, tespih böcekleriyle mücadele için 'borik asit' veya 'diatomlu toprak' gibi doğal yöntemlerin kullanılabileceğini söylüyor. Ayrıca, böceklerin çürümüş odun yapılarından beslendiklerini ve nemli ortamları tercih ettiklerini vurguluyor.

Ekran görüntüsü 2023-10-18 150956

BİREYSEL TEDBİRLER VE YANLIŞ İLAÇLAMA UYARISI

Mahalle sakinlerine, böceklerle mücadelede bireysel tedbirler almanın önemini anlatan Doç. Dr. Akköprü, yanlış ilaçlama yöntemlerinin doğal düşmanları etkilediğini ve böceklerin popülasyonunu artırabileceğini hatırlattı. Yanlış ilaçlamaların durumu daha da kötüleştirebileceğine dikkat çekti.

Ekran görüntüsü 2023-10-18 150943

Vezirli Mahalle sakinleri, her geçen gün artan böcek sayısıyla başa çıkamaz hale geldiklerini dile getiriyor. Geceleyin uyuyamaz hale gelen insanlar, böceklerin yataklara, perdelere ve tavana tırmandığını ifade ediyor. Mahalle halkı, etkili bir ilaçlamanın yapılmasını ve yetkililerden yardım bekliyor.

Kaynak: (DHA)