Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırılarının şiddeti artarken, Amerika Birleşik Devletleri'nin en geniş okur kitlesine sahip gazetelerinden New York Times, İsrail'in Gazze'yi işgal stratejisinin ayrıntılarını açıkladı.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), İsrailli subaylarla yaptığı görüşmelere dayanarak Tel Aviv'in Gazze Şehri'ni hedef alan işgal planını detaylı bir şekilde yazdı. New York Times'ın iddiasına göre, İsrail, Gazze Şehri'ne 10 bin asker göndererek Hamas liderliğini ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

2006'daki İkinci Lübnan Savaşı'ndan bu yana en büyük saldırı olacağı ve İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF), en azından geçici olarak Gazze'nin bazı bölgelerini ele geçirme girişiminde bulunacağı iddia ediliyor.

İsrailli uzman Kinesed'de kin kustu: UNRWA’yı yok etmeden savaşı kazanmamız mümkün değil İsrailli uzman Kinesed'de kin kustu: UNRWA’yı yok etmeden savaşı kazanmamız mümkün değil

HAMAS’IN KİLİT SİLAHI: TÜNELLER

Saldırının 2006'daki İkinci Lübnan Savaşı'ndan bu yana en büyük saldırı olması planlanıyor. İsrail’in Bu hain girişime karşılık bir Hamas yetkilisi, savaşçılarının askerleri yanıltmak amacıyla tünelleri kullanacaklarını belirtti. Ayrıca, üç İsrailli subayın, askerlerinin operasyonlarını kolaylaştırmak için İsrail ordusunun angajman kurallarının gevşetildiğini ve askerlerin şüpheli düşmanlara ateş etmeden önce daha az kontrol yapmasına izin verildiğini dile getirdi.

HAVA ŞARTLARI PLANLARINI BOZABİLİR

Normal şartlarda işgal operasyonunun hafta sonuna planlandığı ancak İsrailli pilotların ve insansız hava araçları operatörlerinin, kara birliklerine hava desteği sağlamayı zorlaştıracak hava koşulları nedeniyle geçici olarak ertelendiğini açıkladı.

Aynı kaynaklar, İsrail'in saldırı gücünün piyadelerin yanı sıra tanklar, istihkam birlikleri ve komandoların da bölgeye gitmekte olduğunu belirtti. Kara birliklerine savaş uçakları, helikopterler ve insansız hava araçları da eşlik edecek.

İŞGAL NEREYE KADAR GİDECEK?

İsrail'in belirttiği amaç, Hamas'ı etkisiz hale getirmek ve yeryüzünden yok etmek.

Tümgeneral Gilad, İsrail Ordusu'nda 30 yıldan fazla bir süre görev yapmış ve bu operasyonun daha önceki Gazze saldırılarının ötesine geçerek genellikle önleme amacı taşıdığını ifade ediyor. "Bu kez çok daha farklı bir şeyler yapmalıyız" diyen generalin bu çıkışı İsrail’in hain planını gözler önüne seriyor.

General, İsrail'in kararlı bir askeri saldırısının, sadece Hamas'ı değil, aynı zamanda bölgedeki diğer düşmanları olan Hizbullah ve İran'ı da caydırabileceği düşünüyor.

Aslında, İsrail'in Gazze'ye kara saldırısıyla ilgili hiçbir iyi seçenek bulunmuyor. Saldırı, Hamas'ı askeri anlamda yenme konusunda ne kadar başarılı olursa olsun, bu hain saldırılara karşı Hamas'ın siyasi söylemi ve halkın direnişe desteği devam ediyor.

759719Image1

MASUM HALKIN ÇEMBERİ İSE DARALIYOR!

Gazze'de sivil halkın maruz kaldığı tehdit artıyor. İsrail Ordusu'nun Gazze'deki masum sivillere tahliye talebi ise şaşırtıyor.

Gazze'de İsrail ordusunun sivil halktan 1,1 milyon kişinin bölgenin güneyine geçmeleri için talepte bulunmasının ardından akıllarda şu soru beliriyor: "Çok yoğun nüfuslu bir bölgede, 1,1 milyon insan savaş bölgesini 24 saat içinde nasıl terk edebilir?"

Ayrıca israil'in Gazze ve Lübnan operasyonlarında beyaz fosfor kullanımı sivilleri tehdit etmeye devam ediyor.

İsrail, son günlerde su, gıda, ilaç, yakıt ve elektrik kesintileri gibi toplu cezalandırma uygulamalarını Gazze'deki sivillerin en temel insani ihtiyaçlarına müdahale etme amacıyla sürdürüyor. Bu uygulamalar, tarih boyunca tanık olunan en büyük zulümlerden biri olarak tarihe geçmiş durumda.

Kaynak: HABER MERKEZİ