`height=

İTÜ TMDK Dr.Öğr.Ü yesi Göktan AY ile, 'emekli sözleşmeli akademisyen' konusuna kaldığımız yerden  devam ediyoruz.

İTTİFAK: Emekli sözleşmeli akademisyen yönetmeliği ile ilgili olarak  örnek verebilir misiniz?

AY: İki üniversitenin yönetmeliğine bakalım

Kafkas Ü niversitesi, ilgili yönetmelikte

'MADDE 6. Emekli öğretim elemanlarının üniversitede istihdamı ancak görevlendirilecekleri bilim dalı, eğitim programı ve ders için yeterli sayıda kadrolu öğretim elemanı veya adayı bulunmaması halinde rektörlüklerin önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca kararlaştırılır.' sade ve kabul edilebilir, kurullara güvenilir şekilde yazarken, Hacettepe Ü niversitesi aşağıda incelediğimiz gibi Prof. karşılığı maddeler koyarak işi zora sokmuş gözükmektedir;

İTTİFAK: Nasıl zora sokuyor? Yönetmelik 'emekli akademisyen' çalıştırmamak üzerine mi kurgulanıyor?

AY: İsterseniz, Hacettepe Ü niversitesi`nin sözleşme örneğini ele alarak konuyu anlatmaya çalışayım;

https://www.hacettepe.edu.tr/duyuru/yonergeler/EmeklilikSonrasiUsulveEsaslar300321.pdf

HACETTEPE Ü NİVERSİTESİ EMEKLİLİK YAŞ HADDİNİ DOLDURMUŞ ÖĞRETİM Ü YELERİNİN SÖZLEŞMELİ OLARAK ÇALIŞTIRILMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR:

İKİNCİ BÖLÜ M Sözleşmeli Çalışma Başvuru ve Kabul Şartları Madde 3- (1) Hacettepe Ü niversitesinde görev yapan öğretim üyelerinin, sözleşmeli olarak çalıştırılmak için müracaatlarını, yaş haddini doldurmadan en az üçay önce kadrosunun bulunduğu bölüm başkanlığına, dekanlığa veya enstitü/yüksekokul/konservatuvar müdürlüğüne yapması gereklidir. (Doğru)

(2) Sözleşmeli olarak çalıştırılmak için müracaat etmek isteyen öğretim üyesi, emeklilik yaş haddi sonrasında görev süresinin sözleşmeli olarak uzatılmasına ilişkin gerekçeyi içerir bir dilekçeyi, ekli bilgi formu ile birlikte kadrosunun bulunduğu Bölüm Başkanlığına teslim eder. (Doğru)

(3) Bu usul ve esasların 4. ve 5. maddelerinde belirtilen niteliklere sahip olan öğretim üyelerinin sözleşmeli olarak çalıştırılma teklifleri bölüm başkanının, anabilim dalı başkanı ve bölüm kurulunun görüşünü alarak vereceği gerekçeli uygun görüş üzerine, fakülte/ enstitü/ yüksekokul/ konservatuvar yönetim kurulu ile üniversite yönetim kurulunun kararı ve rektörün teklifi ile Yükseköğretim Kuruluna gönderilir. Başvuruyu yapan öğretim üyesinin kadrosunun bulunduğu yer ile görev yaptığı yer farklı ise, görev yaptığı yerin dekanı yada müdürü ilgili kişi hakkındaki görüşlerini rektörlüğe ayrıca gönderir. (Doğru)

(4) Ü niversitenin teklif edilen alandaki öğretim üyesi ihtiyacı ya da teklif edilen alanın Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen öncelikli alanlardan olup olmadığı değerlendirilerek, Yükseköğretim Yürütme Kurulunca sözleşmeli olarak çalıştırılması uygun görülenler, emeklilik yaş haddini doldurdukları tarihten itibaren birer yıllık süreyle sözleşmeli olarak çalıştırılabilirler. Sözleşmeler aynı usulle, öğretim üyelerinin yetmiş beş yaşını doldurdukları tarihi geçmemek üzere emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanıncaya kadar birer yıllık sürelerle uzatılabilir. (Yanlış)

AY: YÖK`ü zaman israfı ve baskıya mazur bırakan Dekan atamalarının YÖK tarafından Rektörlere bırakılması beklenirken, 'emekli sözleşmeli akademisyenlerin onayının da YÖK`e bırakılması, yeni kırtasiye ve bürokrasiye ve ben üstüm' anlayışının devam ettiğinin göstergesidir.

Bu akademisyen zaten yıllarını üniversiteye vermiş, kabul görmüştür. Tanınan bir kişiyi bu kadar kırtasiyeye ve bürokrasiye boğmak doğru değildir

Başvuru Dosyası 

4- Sözleşmeli olarak çalıştırılmak için müracaat etmek isteyen öğretim üyesi tarafından kadrosunun bulunduğu Bölüm Başkanlığına sunulacak başvuru dosyası, aşağıdaki bilgi ve belgelerin eksiksiz olarak tümünü içermelidir: a) Gerekçeli niyet mektubu, b) Ayrıntılı akademik özgeçmiş, c) SCI/SSCI/AHCI kapsamındaki yayınlar, ç) Atıflar, d) H İndeksi, e) Ödüller f) Konu uzmanlığını en iyi ifade eden 5 anahtar kelime, g) Konu uzmanlığı ile ilgili uluslararası ölçekte saygın nitelik taşıyan   Alanın yüksek etki faktörlü dergilerinin editör ve yardımcı editörleri,  Uluslararası saygın meslek dernekleri ve araştırma kuruluşları başkan ve eski başkanları,  Alanda saygın kabul edilen ödül(lerin) sahipleri,  İlgili alanın yayın, atıf ve/veya uluslararası proje(leri) itibariyle, yaygın ölçüde bilinen/tanınan araştırmacıları, 

AY: Dosya bile tamamen kırtasiye bürokrasi altında kalmış. Her akademisyen yıllık çalışmalarını İTÜ Özgeçmiş formatında vermiyor mu? Ona göre akademik  teşvik zammı almıyor mu? Yayınları karşılığı ödüller verilmiyor mu? O halde, neden yeniden bu zahmet. Ve 67 yaşına gelmiş bir akademisyene yapılacak yeni bir mobbing olmaya adaydır.;

Devam edecek;