Ülkece zor günlerden geçiyoruz. Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ilimizde hissedilen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerle derinden sarsıldık. Asrın felaketinde, yaşanan afetde bölgedeki milyonlarca insanımız depremden etkilendi..Maalesef bilanço her geçen gün netleşiyor ve içimizdeki acı büyüyor. Tüm bu acıyı yalnız başımıza kaldırmıyor olmak belkide bize iyi gelen değerli unsurlardan biri. Kardeş Can Azerbaycan bu süreçte koşulsuz yanımızda durdu. Depremin olduğu geceden itibaren Türkiye ile her anlamda kenetlenen can Azerbaycan halkıda yaraları sarmak için seferberdi. Tıpkı depremi duyar duymaz Bakünün bir köyünden kendi imkanlarıyla aracının üzerine yüklediği yorganlarla Türkiye`ye yardım için yola çıkan Server Beşirli gibi. Tıpkı Azerbaycanlı bir çocuğun depremzede çocuklara bağışladığı montun ceplerine kuruyemiş, şeker doldurduğu kadar yürekleri ısıtan yardımlar geldi. Bunun her zaman tek taraflı olmadığı hem Azerbaycan hem Türkiye hem tüm dünya gayet iyi bilmekte.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk`ün 'Azerbaycan`ın acısı acımız sevinci sevincimizdir' dediği gibi, aynı gönül birliği ile beraber Can Azerbaycan`ın 44 günlük vatan savaşında Karabağ zaferi ile birlik olduk. Bir milletin evlatları olduğumuzu deprem felaketinde de dünyaya bir kez daha sergiledik. 

Aynı duygularla çarpan yürekler bu kez  'Karabağ`dan Anadolu`ya: Gençlerin İstanbul Forumu'nda bir araya geldi. 
Her yıl 25-26 Şubat ta Hocalı yı anmak için bir araya geldiğimiz bu forumda bu kez, depremde hayatını kaybedenler için anma düzenlendi.
Wyndham İstanbul Airport Hotel`de gerçekleştirilen forum, Azerbaycan Gençler Fonu`nun desteği ile düzenlendi. 

Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu, Yeni Çağ Medya Grubu`nun yardımlarıyla Kızılbaş Gençleri Eğitim Sosyal Birliğinin organizatörlüğünde düzenlenen forumun açılış konuşmasını proje başkanı ve Yeni Çağ Medya Grubu Başkanı Agil Alesger yaptı. Alesger, bu süreçte 2 kardeş ülke arasında gençlerin arasında köprü görevini üstlenen kıymetli isimlerden biri. Alesger, konuşmasında Karabağ Savaşı`nda olduğu gibi Asrın Felaketi`nde de Azerbaycan ve Türkiye halklarının birlikte olduğunun tüm dünyaya sergilendiğini söyledi. Duygu yüklü anlamlı konuşmasında Alesger, 'Nasıl ki, Hocalı`da böyle kavrulmuştuk. Ü nlü şairimiz Abdurrahman Karakoç`un da dediği gibi, 'Alevler sizdeyse közü bizdedir. Sizdeki yaranın özü bizdedir.' Ve her iki anda Türkiye ve Azerbaycan kamoyu beraber hareket etti. Bugün Türk halkının yanında olduğumuzu, birlik ve beraberliğimizin ilelebet devam ettiğini bir daha sergilemek istiyoruz. Bu nedenle bu kardeşlik forumunda her zaman birlikte, omuz-omuza mücadele ettiğimiz kardeşlerimizle birlikteyiz.' ifadelerini kullandı. 
Protokol konuşmalarında ise,

Azerbaycan ın İstanbul Konsolosu Zaur Allahverdizade, Azerbaycan ın deprem bölgesine yönelik 
yardımlarından ve 2 ülke halkının birlik içindeki gayretinden bahsetti. 
Protokol konuşmalarının ardından, 'Karabağ`dan Anadolu`ya Medya Paneli' ve 'Karabağ`dan Anadolu`ya Gençler Paneli' düzenlendi.
Gençler Panelinde tek kadın konuşmacı olmak benim için de ayrı bir onurdu. 

Panel, Gençlerin Girişimine ve Gelişimine Destek Sosyal Birliği Başkanı, Diaspor Enformasyon Merkezi Başkanı Toğrul Allahverdili`nin moderatörlüğünde yapıldı. 
Gençler panelinde Azerbaycan`ın DAVAM Harekatı Başkanı Nihad Allahyarlı, Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Koordinatörü Altay Mirzaliyev, gazeteci Natik Çırakzade ve Ankara Hacı Bayram Veli Ü niversitesi doktora öğrencisi Gazeteci Rashid Mustafazade yer aldı. Mustafazade, iki ülke tek millet gençlerinin tarihe entegrasyonu konusuna değindi. Diğer dikkat çekilmesi gereken konu ise, asrın felaketinin medyaya nasıl yansıtıldığı konusuydu. Konuşmamım bir kısmında bu konuya dikkat çektim. Zaten Türkiye ve Can Azerbaycan gençmedya mensuplarının, asrın felaketinde ilk günden bu yana deprem bölgesinde omuz omuza çalışması dayanışmamızın en somut örneği oldu. Önce insan ve vicdan düsturuyla, bugün hala Türk medyasıyla omuz omuza bölgede çalışmalarını sürdüren Azerbaycan medyası gururumuzdur.   Bugün diğer ülkelerin ekipleri bölgeden yavaş yavaş elini eteğini çekerken, Azerbaycan medyası ilk günkü özveriyle Türk basını ile birlikte bölgenin sesi olmaya devam ediyor. 

Geçmişten gelen bu dostluk kardeşlik bana Türkiye aşığı Azerbaycan milli şairi Ahmet Cevat Hacıbeyli`nin 'Çırpınırdı Karadeniz' türküsünü hatırlattı. 
O yıllarda Osmanlı askerlerinin Azerbaycan Türklerini, ermeni ve rus soykırımından kurtarmak için yaptığı fedakârlığa atfen bestelenen bu dizeler geçmişten gelen dostluğun hayat bulmuş halidir. Zaferlerimize beraber sevindiğimiz gibi acılarımızla da beraber üstesinden geliyoruz.

Her zaman yürekten bağlı olduğumuz ve yaşadığımız afet sebebiyle desteklerini bizden esirgemeyen Azerbaycan`a minnettarız. 
Arkamızda bu gençliğin gücü olduğu sürece bu bağ ilelebet canlı kalacaktır. Gelin sesimizi beraber duyuralım!