Orka yavrusu, annesinin Vancouver Adası açıklarında mahsur kaldığı ve öldüğü lagünden ayrılmayı reddediyor. 

Kurtarma ekipleri beş gün boyunca 2 yaşındaki bir orkayı, gelgitlerin yaşandığı Vancouver Adası açıklarındaki bir lagünden okyanusa geri döndürmeye çalışıyor. Ancak suların yüksek olduğu her gün yalnızca 30 dakikalık bir zaman dilimleri var.

Kurtarma ekipleri, hamile annesinin Kanada'nın Vancouver Adası açıklarındaki bir lagünde mahsur kalıp ölmesinin ardından genç orkanın açık okyanusa dönmeyi reddettiğini ifade etti.

Anne ve yavrusu 23 Mart Cumartesi günü adanın kuzeybatı kıyısındaki Zeballos köyünün güneyinde uzanan lagüne girdi.

Kanada Balıkçılık ve Okyanuslar'da deniz bilimcisi ve kâr amacı gütmeyen Bay Cetology'nin yöneticisi Jared Towers , CBC News'e yaptığı açıklamada anne orkanın bir liman fokunu (Phoca vitulina) kovalarken yan dönmüş ve sular çekilirken karaya oturmuş olabileceğini söyledi.

Onlarca kişi mahsur kalan dişiyi karnının üzerine yuvarlayıp ona su vermeye çalıştı ama orka hayatta kalamadı. Yapılan otopside, orkanın öldüğünde hamile olduğu tespit edildi.

Cumartesi gününden bu yana, kurtarma ekipleri yetim orkayı denize geri döndürmeye çalışıyor ancak 2 yaşındaki orca (Orcinus orca) lagünün daha da içine çekildi. Gelgitlerin zamanlaması da çabaları sekteye uğratıyor. Sular yalnızca yavrunun her gün 30 dakikalık bir zaman diliminde lagünden güvenli bir şekilde çıkmasına yetecek kadar yükseliyor.

Live Science’ın konuyla ilgili haberine göre, bölgedeki yetkili Towers, The Canadian'a şunları söyledi: “Gelgit yavaşladığında balinanın bu bölgeden her gün yalnızca yarım saati geçebiliyor, çünkü bunun dışında çok fazla akıntı var, bazı akıntılar var ve çoğunlukla çok çok sığ su var.”

1 bardak limonlu suyun faydalarını Canan Karatay tane tane anlattı! 1 bardak limonlu suyun faydalarını Canan Karatay tane tane anlattı!

Bu arada kurtarma çalışmalarına katılan yerel Ehattesaht First Nation üyeleri, genç orkaya "Cesur Küçük Avcı" adını verdiler.

Muhabir: MEHMET POYRAZ