Piranaları düşündüğümüzde genellikle aklımıza, bir hayvanı saniyeler içinde iskeletine kadar soyan korkunç yırtıcı hayvanlar gelir. Kötü şöhretleri kısmen eski ABD Başkanı Theodore Roosevelt'in (1858-1919) Amazon'a yaptığı bir geziden sonra onların "dünyanın en vahşi balıkları" olduğunu yazmasından kaynaklanıyor.

Dev pitonun midesinden çıkanı görenler hayretler içerisinde kaldı! Dev pitonun midesinden çıkanı görenler hayretler içerisinde kaldı!

Live Science’ın konuyla ilgili haberine göre, Başkan Roosevelt, “Brezilya'nın Vahşi Doğasında” adlı kitabında şöyle anlatıyor:

“Dikkatsizce suya sürüklenen bir elin parmağını koparacaklar; yüzücüleri sakatlayacaklar. Paraguay'daki her nehir kasabasında bu şekilde sakatlanmış adamlar var. Yaralı her insanı veya hayvanı parçalayıp canlı canlı yutacaklar, kan için su onları çılgına çeviriyor.”

Pirana Baligi 01

Ünlü oyuncu Nurgül Yeşilçay'ın yaptığı diyet hayretler içerisinde bırakmıştı! İşte o diyetin sırrı… Ünlü oyuncu Nurgül Yeşilçay'ın yaptığı diyet hayretler içerisinde bırakmıştı! İşte o diyetin sırrı…

Peki bu tatlı su balıkları jilet gibi keskin dişlere sahip olsalar da gerçekten sandığımız kadar tehlikeliler mi? Peki avlarını gerçekte ne kadar hızlı tüketebilirler?

New Orleans'taki Audubon Akvaryumu davranış ve refah küratörü Kristine Grzenda, pek çok pirana türünün omnivor olduğunu söyledi.  Örneğin, genellikle insanlara yönelik saldırılarla ilişkilendirilen kırmızı karınlı piranalar (Pygocentrus nattereri) balıklar, kabuklular, böcekler, bitkiler, meyveler, kabuklu yemişler ve tohumlarla beslenme eğilimindedir. Ancak bu türün bazı bireylerinin midelerinde kuş, yılan ve küçük memeli parçaları bulmuştur.

Dünyanın en sağlıklı ve uzun yaşayan ülkeleri açıklandı! Zirvedeki ülke bakın nasıl şaşırttı? Dünyanın en sağlıklı ve uzun yaşayan ülkeleri açıklandı! Zirvedeki ülke bakın nasıl şaşırttı?

Kristine Grzenda, WordsSideKick.com'a yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Bunlar, küçük ve büyük memelilerin etini yeme konusunda ünlü olan etobur piranalardır. Kırmızı karınlı piranalar (Pygocentrus nattereri ) omnivordur (hem etle hem de otla beslenir.) Pirananın yakın akrabası olan tambaqui (Colossoma macropomum ) gibi diğer türler ise ot oburdur. Çok miktarda yiyecek yiyebilen, besin motivasyonu yüksek balıklar olmalarına rağmen, temel diyet maddeleri daha küçük yiyeceklerdir.”

2023 yılında en sevilen isim belli oldu: İlk kez bir isim 'Zeynep' ismini geride bırakıp zirveye yerleşti!... 2023 yılında en sevilen isim belli oldu: İlk kez bir isim 'Zeynep' ismini geride bırakıp zirveye yerleşti!...

Survivor'da Aleyna'nın Sercan'la dans ettiği anlar sosyal medyada gündem oldu! İzleyicilerden tepki yağdı... Survivor'da Aleyna'nın Sercan'la dans ettiği anlar sosyal medyada gündem oldu! İzleyicilerden tepki yağdı...

Grzenda, piranhaların 10 ila 100 balıktan oluşan gruplar halinde bulunabileceğini, ancak bunun avlanmaktan ziyade koruma amaçlı olduğunu belirterek, “Besin zincirinde hem yırtıcı hem de av olarak yerleri var. Ancak diğer hayvanlar gibi piranalar da besin stokları düşükse daha saldırgan hale gelebilir” ifadelerini kullandı.

Piranaların, kara kayman (Melanosuchus niger) dahil olmak üzere doğal yırtıcıları vardır.

Pirana Baligi 02

2023 yılında en sevilen isim belli oldu: İlk kez bir isim 'Zeynep' ismini geride bırakıp zirveye yerleşti!... 2023 yılında en sevilen isim belli oldu: İlk kez bir isim 'Zeynep' ismini geride bırakıp zirveye yerleşti!...

New England Akvaryumu'nun Ilıman Galerisi'ndeki kıdemli akvaryum uzmanı Allison Waltz-Hill, WordsSideKick.com'a tek bir pirananın hızla hareket edebildiğini ve avını tüketebildiğini söyledi:

“Diyelim ki ortalama yetişkin kırmızı karınlı pirananın ağırlığı 541 gram [19 ons]. Piranalarımızı düzenli olarak tek beslemede yaklaşık 12 gram (0,4 oz) besliyoruz, bu belki 30 saniye sürecektir. Ancak cömert olalım ve bu piranaların gerçekten aç olduğunu ve vücut ağırlıklarının 1/8'ini tek seferde yiyebileceklerini söyleyelim. Yem (akvaryumda gözlemlenen bir davranıştır) balık başına 68 gram [2,4 ons] olacaktır.”

İstanbul'un listedeki yeri şaşırttı! İşte dünyanın en iyi futbol şehirleri... İstanbul'un listedeki yeri şaşırttı! İşte dünyanın en iyi futbol şehirleri...

KÖPEĞİ 3 DAKİKADA YİYEBİLİR!

Waltz-Hill, "Yani, eğer 22,7 kilogramlık bir köpeğimiz olsaydı ve kemik ve kürkü hesaba katarak 10 pound (4,5 kg) çıkarırsak, yaklaşık 267 yetişkin pirananın onu yemesi yaklaşık 3 dakika sürerdi" dedi. Ancak bunun piranaların ne kadar aç olduğu ve boyutları da dahil olmak üzere birçok değişkene bağlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Waltz-Hill, “Görünüşlerine rağmen piranhaların itibarı büyük ölçüde hak edilmemiş ve beslenme alışkanlıklarına ilişkin açıklamalar sıklıkla abartılıyor. Piranalar çok daha büyük bir hayvana ancak hayvan ciddi şekilde yaralanmışsa veya zaten ölmüşse saldırabilir. Piranalar çöpçülük yapmadıkları zamanlarda çoğunlukla daha büyük balıkları ısırarak veya daha küçük balıkları tamamen tüketerek diğer balıkları avlar” ifadelerine yer verdi.

Yapay zeka büyük İstanbul depremini resmetti: Ortaya ürkütücü manzaralar çıktı!.... Yapay zeka büyük İstanbul depremini resmetti: Ortaya ürkütücü manzaralar çıktı!....

Muhabir: MEHMET POYRAZ