Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk zorunluluğu bugünden itibaren yürürlüğe girdi. Ev sahibi ve kiracı arasında çıkacak sorunlarda mahkemeye gitmeden önce arabulucuyla görüşmek gerekiyor. Arabuluculuk için üç yol var. Başvuru yaparken ücret ödemek gerekmiyor ama anlaşma olursa belirli bir miktar ödeme yapmak gerekiyor. Bu ödemeyi taraflar istedikleri gibi paylaşabiliyor. Tarafların rızasıyla arabulucu, sorunu çözmek için hukuki olarak bağlayıcı bir karar verebiliyor.

“ARABULUCUYA BAŞVURMADAN DAVA AÇILMAYACAK”

Bu konuda açıklama yapan Avukat Arabulucu Umut Metin “Kira uyuşmazlıklarında artık dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunlu. Eğer arabulucuya gitmeden dava açılırsa o dava geri çevrilecektir. Bu nedenle önce arabulucuya gitmek şart. Arabulucuyla anlaşma süreci en fazla 4 hafta sürüyor. Bu süre içinde anlaşma sağlanabilirse daha kısa bir sürede de sorun çözülebilir. Kira, komşuluk ve kat mülkiyeti ile ilgili tüm sorunlarda artık önce arabulucuya başvurmak gerekecek” diye konuştu.

ARABULUCUYA NASIL BAŞVURULUR?

Arabuluculuk sistemi, tarafların uyuşmazlıklarını hızlı, ucuz ve adil bir şekilde çözmelerine yardımcı olan bir yöntemdir. Arabuluculuk başvurusu yapmanın çeşitli yolları vardır. Bunlardan biri, taraflardan birinin bildiği bir arabulucuya doğrudan ulaşmasıdır. Bir diğeri, arabuluculuk merkezlerine başvurarak uygun bir arabulucu talep etmesidir. Son olarak, adliyelerdeki arabuluculuk büroları aracılığıyla Adalet Bakanlığı listesinden rastgele bir arabulucu atanmasını isteyebilirler.

ARABUCULUK ADALETLİ BİR SİSTEMDİR

Arabuluculukta, taraflar eşit haklara sahiptir ve görüşmeleri sonlandırma veya avukatlarıyla katılma hakkına sahiptirler. Arabulucu, tarafları dinler, yönlendirir ve uzlaşmaya varmalarına yardımcı olur. Taraflar isterlerse, arabulucudan kendileri için bir karar vermesini de talep edebilirler. Bu durumda, arabulucu hakkaniyet ilkesine göre karar verir.

YÜZDE ELLİ ORANINDA TARAFLAR ANLAŞABİLİYOR

Arabuluculuk, yargılama sürecine göre çok daha kısa ve ekonomik bir çözümdür. Yargılama süresi ortalama 3-5 yıl iken, arabuluculuk süresi en fazla 4 haftadır. Ayrıca, arabuluculukta anlaşmaya varılan sorunların yüzde 50’den fazlasında sonuç alınmaktadır. Kira uyuşmazlıklarında bu oranın yüzde 60’a yaklaştığı tahmin edilmektedir. Bu nedenle, insanların arabuluculuğa başvurmaktan korkmaması gerekmektedir.  (İHA)

Editör: Abdullah Bilgehan Keven