Ülkemizde kredi kartı kullanımı hızla yükselirken, enflasyonun artmasıyla birlikte vatandaşların alım gücünde düşüş yaşanması, kart kullanımını tercih etmelerine neden oldu. Son verilere göre Türkiye'de toplam kredi kartı sayısı 112 milyona ulaştı. Uzmanlar, kredi kartı kullanımındaki artışa dikkat çekerken, Ekonomist Erdal Özel'in endişe veren açıklamaları gündemi sarstı.

Özel, yerel seçimlerin kritik bir dönem olduğunu vurgulayarak, "Seçim sonrasında kötü senaryolarla karşılaşabileceğimizi düşünüyorum. 'Tufan' kelimesi, önümüzdeki dönem için doğru bir betimleme olabilir" dedi.

Ekonomist Özel'in öne çıkan ifadeleri şu şekilde:

"Sabit gelire sahip insanların maaşlarındaki artışın enflasyonla paralel gitmemesi, kredi kartı kullanımını daha da artırıyor. Ayrıca 'zombi şirketler' dediğimiz, sermayesi yetersiz ve sürekli bankalardan kredi çekerek ayakta duran firmaların varlığı ülke gündemine girmeye başladı. Bu şirketlerin ömrünün sona erdiğini gösteren işaretler var. Bankaların kredi verme oranları da yüzde 80'i devlet tarafından garanti altına alınmış durumda. Şu anki hedef, seçim öncesinde şirketlerin batmaması ve işsizlik oranlarının artmaması."

Özel, sözlerine devam ederek, "Seçim sonrası için olumsuz bir tablonun bizi beklediğini düşünüyorum. Bu süreçte hem şirketler hem de bireyler açısından zorlu bir dönem olacak. Kredi kartı sayısının ortalama olarak kişi başına 4-5 arasında olduğu bir zamanda yaşıyoruz. İnsanlar artık kredi kartlarıyla hayatlarını finanse ediyorlar. Mart ayında 104 milyon olan kredi kartı sayısı eylülde 112 milyona yükseldi."

Tokat'taki depremlerden sonra ortaya çıktı! Üzerinde '1313' yazıyor 'Girilmesin diye kapatılmış' Tokat'taki depremlerden sonra ortaya çıktı! Üzerinde '1313' yazıyor 'Girilmesin diye kapatılmış'

kredi kartı-1

Mart ayında market alışverişlerinin 77 milyar lira olduğunu belirten Özel, eylülde bu rakamın 113 milyar liraya çıktığını söyledi. Eğitim harcamalarında da kredi kartı kullanımının neredeyse üç kat arttığını belirtti. "Yani insanlar nakit paraya ulaşmakta zorlanıyor, alışverişlerini kredi kartlarıyla yapıyorlar. Ve önümüzdeki dönem daha da zorlu olacak." dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ