Jeologlar, Argoland’ın Batı Avustralya’daki büyük bir boşluk nedeniyle var olması gerektiğini düşünüyorlardı. Ancak bu kıtanın nerede olduğuna dair kesin kanıtlar bulunamamıştı.

Hollanda’daki Utrecht Üniversitesi’nden bir ekip, manyetik ve yapısal jeolojik verileri kullanarak Argoland’ın tarihini yeniden inceledi. Buna göre, Argoland yaklaşık 5 bin kilometre uzunluğunda bir kara parçasıydı ve Güney Asya’ya kadar uzanıyordu. Uzmanlar buldukları bu parçanın şu anda Hint Okyanusu yüzeyinin 5 kilometre altında yer aldığını tespit etti.

images (10)-1

120 Yıllık aile mesleği: Türkiye’de son 4 usta kaldı! dünyanın her yerinden talep yağıyor 120 Yıllık aile mesleği: Türkiye’de son 4 usta kaldı! dünyanın her yerinden talep yağıyor

Araştırmacılara göre, Argoland tektonik plakaların hareketiyle Avustralya’dan ayrıldı ve Güneydoğu Asya’ya doğru sürüklendi. Bu süreçte birçok küçük parçaya bölündü.

ARGOLAND'IN PARÇALARI NEREDE?

Araştırmacılar, bilgisayar modellemesi kullanarak Argoland’ın nasıl birçok parçaya bölünerek günümüz Endonezya ve Myanmar çevresine yerleştiğinin bir haritasını çizdiler. Bu parçalar milyonlarca yıl boyunca Hint Okyanusu boyunca göç ettiler.

images (8)-1

Asya ana karasındaki Myanmar’da ve Endonezya takımadalarındaki çeşitli adalarda şu anda ormanlarla kaplı bölgelerde bulunuyorlar.

images (9)-1

Bu araştırma, jeologların kayıp bir kıta gizemini çözerek önemli bir bilgi boşluğunu doldurduklarını ve bölgenin jeolojik yapısına yeni bir bakış açısı kazandırdıklarını gösteriyor.

Kaynak: (HABER MERKEZİ)